DOSARUL REFERENDUMUL.Trei președinți de secție din Mehedinți puși sub acuzare de Parchetul General pentru fraude electorale

DOSARUL REFERENDUMUL.Trei președinți de secție din Mehedinți puși sub acuzare de Parchetul General pentru fraude electorale
Publicat: 28/08/2012, 12:13
Actualizat: 04/05/2015, 15:56

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală față de președinții secțiilor de votare din Drobeta Turnu Severin, Orșova și Gârla Mare (trei localități din județul Mehedinți). Procurorii susțin că Dumitru Mirea, Cătălin Liviu Bondoc și Gheorgiță Burcu (președinți de secție în localitățile menționate mai sus ) ar fi comis fraude la refendumul din 29 iulie. Procurorii susțin că cei trei au încălacat prevederile art. 55 din Legea nr. 3/2000, adică ar fi introdus în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegatori sau au modificat documentele birourilor electorale.

Acesta este unul din cele peste 500 de dosare deschise de Parchetul General care privesc fraudele electorale la referendum.

În cadrul investigațiilor procurorii au descoperit că au fost utilizate trei metode de fraudare a votului: înregistrarea mai multor votanți având același cod numeric personal ori cu aceeași carte de identitate sau același nume; necompletarea codului numeric personal în cazul unor votanți, respectiv coduri numerice personale invalide sau inexistente; necompletarea datelor de identificare corespunzătoare cărților de identitate ale alegătorilor;

În Mededinți la refrendumul din 29 iulie a fost înregistrată o prezență de 69,2%. În Drobeta Turnu Severin unde a fost președinte de secție Cătălin Liviu Bondoc prezența a fost de 50,8%. În Orșova unde Gheorgiță Burcu a fost președinte prezența a fost de 73% iar în comuna Gârla Mare prezența a fost de 93%.

Procurorii spun că au audiat mai multe persoane care apăreau pe listele vot ca și cum ar fi votat dar care în fața anchetatorilor au declarat că nu au participat la referendum.

CITEȘTE AICI REFERATUL PARCHETULUI GENERAL

Iată ce spune procurorii Parchetului General:

„Astfel, în acest dosar s-a început urmărirea penală față de 3 președinți de la 3 secții de votare din județul Mehedinți: MIREA DUMITRU, în calitate de președinte – secția de votare din Gârla Mare, în data de 29 iulie 2012 și în perioada anterioară acestei date, a dispus întocmirea unei liste suplimentare de alegători conținând mențiuni false, în sensul că mai multe persoane au fost înscrise de mai multe ori în lista electorală suplimentară, și a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători.

BONDOC LIVIU CĂTĂLIN în calitate de președinte la secția de votare din Drobeta Turnu Severin a semnat lista suplimentară de alegători conținând mențiuni false și a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători.

Astfel, din probe a rezultat că, lista suplimentară de alegători de la această secție de votare conține un număr foarte mare de votanți din trei comune, unde persoanele au fost înscrise în lista electorală suplimentară în aceeași ordine în care figurează și în listele electorale permanente din localitățile de domiciliu.

BURCU GHEORGHIȚA, în calitate de președinte la secția de votare din Orșova, a întocmit în fals pagina 11 a listei electorale suplimentare de alegători, prin copierea tuturor datelor de identificare ale tuturor persoanelor înscrise în pagina 3 a aceleiași liste cu schimbarea ordinii și semnarea în fals a persoanelor, urmată de anularea unui număr de 15 buletine de vot corespunzător persoanelor menționate în pagina 11, prin stampilarea acestor buletine de vot de două ori la ambele rubrici de votare, validând astfel prezența celor 15 persoane, activitate ce a avut loc după încheierea procesului de votare.

Până în prezent au fost audiate mai multe persoane care au contestat semnăturile ce le sunt atribuite în liste electorale suplimentare „, (Sursa: Parchetul General)

În referatul de începere a urmăririi penale procurorii spun că la Drobeta Turnu Severin listele suplimentare au fost „umflate” cu alegători din localitățile Devesel, Vlădaia Gârla Mare. Persoanele care apar că au votat pe listele suplimentare au fost audiate de procurori în calitate de martori și au declarat că nu au votat la referendum. Iată ce scriu procurorii în refereat:

„La secția de votare nr. …. Drobeta Turnu Severin, în data de 29 iulie 2012, numitul BONDOC LIVIU CĂTĂLIN, în calitate de președinte a semnat lista suplimentară de alegători conținând mențiuni false și a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători. Astfel lista suplimentară de alegători de la această secție de votare conține un număr foarte mare de votanți din comunele Devesel, Vladaia și Gîrla Mare, aceste persoane fiind înscrise în lista electorală suplimentară în aceeași ordine în care figurează și în listele electorale permanente din localitățile de domiciliu. Persoanele aflate în această situație și audiate până în prezent au declarat că nu au votat la Secția … Drobeta Turnu Severin și au contestat semnăturile ce le sunt atribuite în lista electorală suplimentară de la această secție.”, sursa: refreratul Parchetului General.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata