DOSARUL TRANSFERURILOR: 40 de ani de închisoare pentru mogulii fotbalului și confiscarea a 9,5 milioane de dolari. Drumul banilor: INFOGRAFIC INTERACTIV GÂNDUL

Publicat: 13/11/2012, 23:41
Actualizat: 14/11/2012, 10:23

Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu au fost condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare și plata unor daune de peste 10 milioane de dolari. Cei 8 au fost condamnați pentru că și-au însușit sume importante, rezultate din transferul a 12 jucători în străinătate. Procurorii DNA au descris în detaliu cum au eludat greii fotbalului românesc legislația și cum și-au umplut conturile evitând să plătească taxe la stat.

Gândul a realizat o prezentare interactivă în care exemplifică circuitele financiare pentru care cei 8 au fost condamnați.

INFOGRAFIC INTERACTIV REALIZAT DE GÂNDUL

Curtea de Apel București a decis marți 12 octombrie să îi condamne la pedepse cu închisoare pe cei opt oameni de fotbal. Decizia nu este definitivă ea va fi judecată în recurs la Curtea Supremă.

George Copos, patronul clubului Rapid, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Jean Pădureanu, președintele clubului Gloria Bistrița, a primit 3 ani cu suspendare. Mihai Stoica, managerul general al clubului Steaua București a primit 4 ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, precum și 3 ani de interzicere a unor drepturi.

CITEȘTE AICI RECHIZITORIUL INTEGRAL

Cristi Borcea, fost acționar la clubul Dinamo București a primit 7 ani de închisoare cu executare și șase ani interzicere a unor drepturi. Giovanni Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare. Fostul internațional Gheorghe Popescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.Fostul acționar la clubul Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au dispus confiscarea a 9,5 milioane de dolari

În minuta sentinței Curții de Apel București judecătorii arată că au dispus confiscarea de la învinuți a aproximativ 9,5 milioane dolari. Procurorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Copos a sumei de 660.000 dolari; de la MM Stoica suma de 675.000 dolari, Cristian Borcea 1,1 milioane dolari, Ioan Becali 4,2 milioane dolari si 750.000 euro, Jean Pădureanu 200.000 dolari, Victor Becali 1,7 milioane dolari, Gheorghe Popescu 75.000 dolari și 1 milion de dolari echivalent în lei din care se scade suma de 1.330.000 lei plătită cu titlu de impozit (transferul fotbalistului Bratu Florin).

CITEȘTE AICI SENTINȚA INSTANȚEI

De asemenea, judecătorii au mai stabilit că cei opt trebuie să plătească statului român daune de 1,4 milioane dolari, reprezentând taxele aferente sumelor pe care le-au eludat circuitului legal.

Cum au reacționat cei opt învinuiți

„Consider hotărârea instanței de apel nelegală și netemeinică. Am declarat recurs în cursul zilei de azi, recurs pe care îl voi motiva după ce voi vedea motivarea instanței de apel. Îmi susțin nevinovăția și arăt că toate activitățile mele în legătură cu transferurile fotbaliștilor ce fac obiectul dosarului s-au circumscris strict prevederilor legale. Nu am de făcut mai multe comentarii în acest moment, procedura judiciară desfășurându-se în continuare”, a declarat Borcea pentru Mediafax.

Copos: Este o decizie nedreaptă

Acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a declarat, marți, agenției Mediafax, că hotărârea Curții de Apel București, prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor, este nedreaptă și nelegală. „Nu vreau să comentez pentru că este decizia unei instanțe, iar acest lucru nu se discută în mass-media. Vreau să spun însă doar că este o hotărâre nedreaptă și nelegală, atât”, a spus Copos.

Gică Popescu: „Am muncit o viață întreagă și m-am ținut departe de astfel de lucruri”

„Acest proces mi-a făcut foarte mult rău, dar sper să se termine cu bine. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat exact. Nutrim speranța că lucrurile se vor îndrepta la recurs. Este greu de acceptat o astfel de decizie atunci când te știi nevinovat. Este foarte greu de șters cu buretele tot ce s-a întâmplat în anii de când a început procesul, dar asta este, respectăm decizia, dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Mi-e greu să spun acum dacă aș fi făcut sau nu ceea ce am făcut în trecut, dar mi le asum, indiferent dacă sunt bune sau rele. Am muncit o viață întreagă și m-am ținut departe de astfel de lucruri pentru a fi un exemplu. Eu și Cel de sus știm ce s-a întâmplat, eu mă simt curat, dar instanțele decid”, a spus Popescu.

MM Stoica: Fiind condamnat pentru o faptă care nu există, nu-ți poți pierde speranța ca această eroare nu va fi îndreptată

Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a comentat pe pagina sa de Facebook sentința dictată, luni, de Curtea de Apel București în Dosarul Transferurilor, afirmând că a fost condamnat pentru o faptă care nu există, dar speră că eroarea va fi îndreptată, chiar dacă trăiește în România.

„Azi am aflat că până și în meciul vieții te pot dezavantaja arbitrii. Din neatenție, din rea-voință, asta vom afla curând, dar pentru mine nu conteaza la ora asta. Contează că am primit mii de mesaje de încurajare, iar aceste gesturi din inimă sunt extrem de importante pentru un om care primește o astfel de veste. Contează că, fiind condamnat pentru o faptă care nu există, nu-ți poți pierde speranța ca această eroare nu va fi îndreptată, chiar dacă traiești în România. Contează că am descoperit cât de slabi sunt cei care sărbătoresc decizia luată de o instituție care-și pierde zilnic credibilitatea. Nu vă bucurați prea devreme, așa cum ați făcut-o când ați crezut că Steaua 2012 mai poate fi oprită. Obișnuiți-vă cu gândul că vă veți uita în sus spre noi mult timp de acum încolo!”, a postat Stoica, pe contul său de Facebook.

Victor Becali: Mergem să ne dovedim nevinovăția în altă parte

„Vom discuta cu avocații să pregătească recurs. Ce pot să spun altceva? Nu știu dacă într-un rechizitoriu se poate spune că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Ioan și Victor Becali. Trebuia să existe o demonstrație a unui circuit financiar. Poate fi condamnat un om la șapte ani pentru că «este foarte probabil» și pentru că există un prejudiciu estimat? Prejudiciul nu poate fi estimat, trebuie să fie cert. Nu am altă posibilitate decât să respect sentința și să urmez căile legale. Nu ni s-a aprobat o expertiză financiar-contabilă. Nu știu de ce. Mergem să ne dovedim nevinovăția în altă parte. Știu că în zece zile trebuie depus recurs, dar mai întâi trebuie să vină motivarea deciziei”, a spus Victor Becali.

Nețoiu: Nu există nicio probă

Fostul acționar al cluburilor Dinamo și Universitatea Craiova, Gigi Nețoiu, a declarat, la Dolce Sport, că sentințele dictate luni, de Curtea de Apel București în Dosarul Transferurilor, sunt exagerate și nu se justifică pe baza probelor existente. „Nu există nicio probă. Nu poți să te joci cu asemenea lucruri și să dai 7-8 ani de închisoare. De trei ani și jumătate, nu au venit cu niciun fel de probă. Nu s-a demonstrat că au fost bani luați de vreo persoană, nu s-a făcut vreo plângere de către cluburi”, a spus Nețoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului