Dosarul „Trofeul calității”. Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare

Publicat: 21/06/2012, 12:21
Actualizat: 21/06/2012, 12:22

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă miercuri seară. Polițiștii au venit să-l ridice, pentru a-și executa pedeapsa de doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”. Năstase le-a cerut permisiunea polițiștilor să își ia niște cărți din biroul său, moment în care a încercat să se sinucidă.

VEDEȚI MAI JOS LIVE TEXT DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 23.59 Polițiștii criminaliști au venit la locuința lui Adrian Năstase pentru a face investigații după ce acesta a încercat să se sinucidă.

UPDATE 23.53 Conform Mediafax, Adrian Năstase le-a cerut permisiunea polițiștilor să își ia niște cărți din biroul său, potrivit surselor citate.

Fostul premier a profitat de moment și ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol. Unul dintre polițiști a încercat să îl oprească, dar fostul premier s-a rănit în zona gâtului.

UPDATE 23.47 ADRIAN NĂSTASE A AJUNS LA SPITALUL FLOREASCA. EL VA INTRA ÎN OPERAȚIE.

UPDATE 23.44 MEDIAFAX SCRIE CĂ ADRIAN NĂSTASE AR FI ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ. S-AR FI AUZIT UN FOC DE ARMĂ DIN CASA LUI ADRIAN NĂSTASE. FOSTUL PREMIER S-AR FI ÎMPUȘCAT ÎN GÂT.

UPDATE 23.37 ADRIAN NĂSTASE A FOST SCOS PE TARGĂ DIN CASA DIN ZAMBACCIAN. NĂSTASE AVEA OCHII ÎNCHIȘI ȘI O EȘARFĂ ÎN JURUL GÂTULUI. ACUM, ESTE TRANSPORTAT LA SPITAL.

UPDATE 23.24 Mașina care trebuia să-l ridice pe Adrian Năstase a plecat goală din Zambaccian.

UPDATE 23.22 Mașina care îl va ridica pe Năstase a ajuns în parcarea subterană a imobilului din Zambaccian.

UPDATE 23.14 Reprezentanții SMURD au intrat în grabă în casa lui Năstase.

UPDATE 23.04 S-au stins luminile în camera din casa lui Năstase în care a intrat polițistul.

UPDATE 22.55 Potrivit procedurilor, Năstase va fi dus prima dată la medic, abia apoi în arest, a declarat polițistul sosit în Zambaccian.

UPDATE 22.47 La reședința lui Năstase a ajuns doar un polițist în civil, însă pe una din străzile lăturalnice este parcată o dubă cu mascați, gata să intervină în orice moment.

UPDATE 22.38 Poliția a ajuns la reședința lui Adrian Năstase. Poarta a fost deschisă de fiul lui Năstase, Andrei.

UPDATE 21:57 Fiul lui Adrian Năstase, Andrei, a ieșit din reședința familiei, într-o mașină. Acesta era singur.

UPDATE 21:40 Adrian Năstase va fi încarcerat la penitenciarul Rahova. Cealaltă opțiune era penitenciarul Jilava.

UPDATE 21.10 Instanța supremă a trimis la Tribunalul București mandatul de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase, iar după ce va ajunge la Poliția Capitalei, va fi pus în aplicare. Între timp, fiul lui Adrian Năstase, Andrei, a plecat din reședința din Zambaccian și s-a întors după scurt timp.


Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat astăzi, în dosarul „Trofeul calității”, la doi ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi la funcții publice, după executarea pedepsei.

În același dosar, Irina Jianu a primit o condamnare de șase ani de închisoare. Bogdan Popovici a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar Marina Popovici la 5 ani de închisoare. De asemenea, Diana Gasparovici a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Pedepsele sunt cu executare în toate cazurile. Toți cei condamnați au primit pedepse complementare de cinci ani interzicerea unor drepturi.

Instanța supremă a menținut dispozițiile sentinței anterioare, prin care Adrian Năstase și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească daune civile în valoare de peste 1,5 milioane de euro, prejudiciu cauzat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

Judecătorii i-au schimbat de asemenea încadrarea juridică a faptei lui Adrian Năstase, eliminând forma continuată a infracțiunii pentru care a fost condamnat.

CITEȘTE AICI minuta sentinței din dosarul „Trofeul Calității”

AFLAȚI TOTUL DESPRE DOSARUL TROFEUL CALITĂȚII

După decizia instanței, Cutea Supremă emite un mandat de punere în executare a pedepsei. Practic, după îndeplinirea acestei proceduri, Poliția merge și-l ridică pe condamnat, de la domiciliu sau din locul unde se află, și-l duce la penitenciar.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanței supreme, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.