Două fete paramedic voluntar la SMURD, primele ajunse la răniți după ore întregi prin zăpadă

Două fete paramedic voluntar la SMURD, primele ajunse la răniți după ore întregi prin zăpadă
Publicat: 22/01/2014, 23:58
Actualizat: 25/03/2019, 20:57

Cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj au încercat să o resusciteze pe studenta din avion aflată în stop cardio-respirator și au evaluat starea de sănătate a celorlalte victime, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am fost primii și singurii medici care am ajuns la răniți”

Ceea ce părea o zi obișnuită, cu intervenții normale, s-a dovedit a fi pentru două tinere paramedic voluntar de la SMURD Cluj experiența vieții. Luni după-amiază, Ziana și Raluca erau solicitate să facă transportul unui pacient de la UPU Cluj-Napoca la o altă clinică, dar s-a dat alarma, astfel că au trebuit să anuleze tot și să plece în Munții Apuseni, unde au aflat că se prăbușise un avion. S-au întors la bază abia după 12 ore.

Ziana Motora are 26 de ani și este medic rezident medicină de urgență și paramedic voluntar la SMURD Cluj de cinci ani, iar Raluca Zăgănescu are 23 de ani și este studentă în anul IV la UMF Cluj-Napoca, paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani.

„Alarma s-a dat, luni, în jurul orei 16.30-16.45, eram solicitați să facem un transport din UPU Cluj-Napoca să ducem un pacient în altă clinică și ni s-a spus să anulăm tot și să plecăm cu o mașină de medic de intervenție spre presupusul loc al accidentului. Am ajuns la un moment dat în satul Poiana Horea și nu puteam lua legătura cu nimeni, iar localnicii ne-au invitat să sunăm de pe telefoanele lor fixe pentru a afla încotro să ne îndreptăm și s-a decis să mergem mai departe, spre limita de județ dintre Alba și Cluj, iar când am ajuns acolo ne-am întâlnit toate echipajele de Cluj, Bihor și Alba”, a povestit, miercuri, Ziana.

Aceasta își amintește că au fost formate trei echipe de salvatori, care să plece în trei locuri diferite, pentru că nu se știa exact unde este epava avionului.

„Eram doar trei medici și am fost împărțiți fiecare într-o echipă. Și am mers eu cu Raluca cu cei de la Salvamont Bihor pe care îi cunoșteam, era cea mai bună alegere. Am plecat pe jos pe un deal, spre Vârful Petreasa, dar nu știam că acolo era locul accidentului. Apoi ne-am întâlnit cu niște localnici care ne-au spus că răniții au fost găsiți și mi-a dat telefonul unuia care era deja acolo. Am vorbit cu cel de acolo, cât mai avem de urcat, și ni s-a spus că ar fi cam o oră jumătate pe jos. L-am întrebat de starea victimelor, mi-a spus că doi nu mai răspund și cinci dintre ei «vorbesc». Și am plecat mai departe”, spune tânăra.

Aveau la ele un rucsac care cântărea 18 kilograme, cu materiale medicale, o pătură de salvare și perfuzabile, pe care l-au cărat până sus.

„Eram în pădure, cu salvamontiștii din Bihor, când ne-am întâlnit cu localnici. A apărut o mașină de teren a unui sătean și ne-am urcat în benă, eram peste 20 de oameni, și am urcat până unde s-a putut și apoi am luat-o iar pe jos prin zăpadă. La 45 de minute – o oră după ce primii localnici au ajuns la victime, am ajuns și noi”, își amintește Ziana.

Raluca a luat-o înainte și s-a întâlnit cu prima mașină de teren a celor de la Transylvania Off Road Club care o transporta pe tânăra din avion, aflată în stop cardio-respirator, și s-a apucat de manevrele de resuscitare.

„Era agitație, erau mulți localnici, am fost primii și singurii medici care am ajuns la răniți. Tânăra era pe bancheta din spate a mașinii, o coborâseră de la epavă pe jos, o bucată de drum, până unde a putut să urce o mașină de la off road. Am început manevrele de resuscitare, a venit Ziana, și am scos-o pe fată din mașină pentru că manevrele trebuie făcute pe o suprafață cât de cât plană, să avem loc. Am început manevre avansate, am intubat-o, am făcut ce era de făcut, apoi am pus-o în mașină și am urcat mai departe pentru că nu știam starea celorlalte victime. Am rugat doi salvamontiști care erau și paramedici să continue manevrele până ajung la ambulanță. Cu ea mai era dr. Zamfir, care ne ruga să nu o lăsăm”, a povestit Raluca Zăgănescu.

Cele două tinere au urcat mai departe prin pădure și au întâlnit alți localnici care coborau cu alți doi răniți, printre care și copilotul avionului, cărați cu tărgi improvizate, au văzut că aceștia sunt conștienți și i-au rugat pe localnici să îi coboare până la mașinile de off road.

„Prioritatea era să coboare până la o ambulanță, unde era cald, nu avea rost să îi ținem în frig și zăpadă, le înrăutățeam condiția”, a explicat Raluca.

Raluca Zăgănescu a constatat decesul lui Adrian Iovan

Tinerele au urcat mai departe până a venit un tractor în care se aflau celelalte două victime, iar Ziana Motora s-a întors cu acest vehicul spre baza mașinilor off road.

„Unul dintre doctori era sus în cabina tractorului și unul a fost adus pe bara dintre roți, că nu îl puteam urca, având fractură de torace și de mână, îl țineam de centură, eu cu un localnic. Noi am făcut o evaluare a răniților, că vorbesc, că se mișcă, și trebuia să ajungă cât mai repede la mașinile de teren. Ei tot repetau că le este frig, și cel mai important era să ajungă la căldură, nu necesitau altceva”, a completat Ziana.

Raluca și-a continuat urcușul încă un sfert de oră, alături de salvamontiști, care au luat-o înaintea ei, până la epava avionului, să vadă dacă pilotul Adrian Iovan e decedat și să constate decesul.

„Pilotul era încarcerat în avion, de-abia se putea ajunge la el, și era decedat, am constatat decesul. Am anunțat la 112, am spus să anunțe că e decedat și am coborât să o ajut pe Ziana cu celelalte victime. Localnicii au rămas lângă epavă, să păzească trupul pilotului de animale, până va fi descarcerat, deși spuneau că urșii oricum nu mai vin, că s-au speriat de avion”, a subliniat Raluca Zăgănescu.

Fetele s-au întâlnit ulterior la baza improvizată unde se adunaseră mașinile de off road, unde a sosit și un echipaj de la SMURD Bihor cu medic, pe care l-au informat despre starea de sănătate a răniților și s-a decis ca aceștia să fie duși mai departe cu mașinile de teren până la ambulanțe, unde nu se mai putea întâmpla nimic rău.

„Nu avea niciun rost să le facem manevre celorlați răniți, pentru că ar fi trebuit să îi dezbrăcăm, să le prindem o venă, era inutil să îi ținem în zăpadă și în frig. Am evaluat starea lor de sănătate, am constatat că puteau coborî mai departe. Am dat doar ceva adrenalină fetei care era în stop cardio-respirator”, a menționat Ziana Motora.

„Ieșim să ne căutăm o vacă, și n-o să ieșim să căutăm șapte oameni?”

În cursul intervenției, fetele de la SMURD Cluj au fost impresionate de localnicii din Apuseni, care nu s-au plâns o clipă că sunt obosiți, că le e frig, că sunt uzi din cauza zăpezii.

„N-o să uit în viața mea afirmația lor: ieșim să ne căutăm o vacă și n-o să ieșim să căutăm șapte oameni? Erau mânați numai de dorința de a ajunge la răniți, să îi ajute să le fie bine, nu s-au oprit din căutări, erau în bluze, în blugi, în pantofi și nu s-au oprit din căutări până nu au văzut ultima victimă în mașinile de off road, nu au spus că sunt obosiți, că le e frig, că sunt uzi”, spune Ziana, amintind și cum un sătean a ajutat-o pe colega sa să îi facă o injecție cu adrenalină rezidentei aflate în stop cardio-respirator.

„La stopul cardio-respirator al fetei, ne-au ajutat localnicii și s-au descurcat atât de bine. Când i-a spus Raluca unuia că în rucsac sunt niște fiole micuțe, le rupeți și acolo e o seringă, să îmi trageți adrenalina, și unul a tras adrenalina, fără niciun fel de pregătire medicală. Ei știau că trebuie să facă bine, le-au dat hainele de pe ei răniților, au făcut foc, au improvizat tărgile”, a mai spus medicul.

Raluca Zăgănescu a povestit cum unul dintre localnici a fost gata să îi dea căciula din cap pentru a o feri de vântul puternic, iar altul a tras-o de mână după el prin zăpada până la genunchi, ca să poată înainta spre epavă.

Celor două tinere nu le-a fost ușor, au avut emoții, dar nu s-au lăsat copleșite de eveniment, contând pregătirea avută în situații limită.

„Ne-am trezit acolo numai eu și Raluca, trebuia să decidem ce să facem, să începem manevre, asta ni s-a părut cel mai crunt, să fii singur cu două mâini și să trebuiască să faci ceva. Dar pentru asta ne-am pregătit. Am umblat cinci ore prin păduri, dar nu a fost o misiune eșuată, pentru că cinci oameni au fost salvați. La ora 1.00 noaptea am ajuns la ambulanțe, cu toți răniții, iar la ora 5.00 dimineața ne-am întors la UPU Cluj-Napoca, la bază, după 12 ore”, a mai menționat Ziana Motora.

Aceasta i-a făcut, miercuri, și un cadou doctorului Valentin Calu, unul dintre răniți, care este internat la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

„Când ne-am întâlnit la ambulanță cu dr. Calu, după ce a fost coborât de la locul accidentului de avion, i-am pus folia de supraviețuire și el mi-a spus că întotdeauna se gândea cât de bune sunt, cât de bine țin căldura și voia să își cumpere una. I-am promis că îi fac una cadou. A întrebat de ce să îi dau cadou, pentru că nu a făcut nimic, iar eu i-am spus că merită pentru simplul fapt că a supraviețuit. Și miercuri i-am adus folia și m-a prins de mână și mi-a spus că nu îi vine să creadă că mi-am adus aminte de asta”, a mai povestit Ziana Motora.

În accidentul aviatic petrecut luni după-amaiză, în Munții Apuseni, și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

În urma accidentului, au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici.

Epava avionului prăbușit în Munții Apuseni a fost tăiată în bucăți și este transportată, în tractoarele localnicilor, către centrul comunei Horea, unde va fi păzită de jandarmi până în momentul în care va fi dusă într-un loc în care poate fi studiată de anchetatori.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?