Două surori au fost RĂPITE de un bărbat din Oravița, una a fost UCISĂ. Odiseea prin justiție a criminalului care a mai fost judecat pentru uciderea unei fetițe, dar a fost ELIBERAT

Două surori au fost RĂPITE de un bărbat din Oravița, una a fost UCISĂ. Odiseea prin justiție a criminalului care a mai fost judecat pentru uciderea unei fetițe, dar a fost ELIBERAT
Publicat: 01/10/2012, 17:10
Actualizat: 07/02/2019, 11:29

UPDATE 15.26Bărbatul suspectat că a ucis o fată în vârstă de 14 ani și a agresat-o pe sora acesteia, de 17 ani, a fost trimis în judecată, în anii 2000, fiind acuzat atunci că a ucis o altă fetiță, de 14 ani. După doi ani petrecuți în închisoare, instanța supremă l-a eliberat, constatând că probele strânse de procurori nu sunt suficiente pentru a dovedi vinovăția bărbatului.

Este vorba despre Iancu Măran, care în 2002 a fost trimis în judecată pentru uciderea unei fetițe de 11 ani, Ionela Hurdela. Victima era din satul Grădiște, județul Caraș Severin. Cadavrul fetiței a fost găsit într-o peșteră, cu urme de incendiere și agresiuni sexuale. Fetița a fost omorâtă prin asfixiere, iar arsurile de pe corp au fost produse după moarte, au arătat procurorii, la vremea respectivă, conform motivației sentinței finale de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Măran a fost condamnat inițial la 18 ani de închisoare, de Tribunalul Caraș Severin. Procurorii au atacat cu recurs sentința, cerând condamnarea pentru omor calificat, nu doar pentru simplu omor, însă un viciu de procedură a făcut ca sentința să fie casată, pentru că judecătorul care îl condamnase inițial pe Măran s-a pronunțat și pe obiectul acestui recurs.

Curtea de Apel Timișoara a cerut astfel rejudecarea dosarului Măran. La a doua judecată, în aceeași instanță a Tribunalului Caraș-Severin, judecătorii au considerat de data aceasta că Măran este nevinovat și că nu există probe suficiente pentru condamnarea sa.Mai mult, probele ADN strânse de procurori nu s-au potrivit cu cele ale lui Măran.

Măran a fost eliberat din închisoare, în ianuarie 2005, la doar doi ani și jumătate de la comiterea crimei.

Procurorii au atacat această sentință, iar judecătorii Curții de Apel Timișoara l-au condamnat din nou pe Măran, de data aceasta la 20 de ani de închisoare. Acești judecători au constatat că probele strânse de procurori sunt într-adevăr insuficiente, dar că vinovăția lui Măran este evidentă. Măran a picat și testul poligraf.

Măran a atacat sentința la Înalta Curte, care a constatat nereguli în dosar (expertiza psihiatrică a lui Măran nu a fost făcută într-o unitate de specialitate, un martor nu a fost audiat corespunzător, probele erau insuficiente). Dosarul a fost retrimis la judecătorii din Caraș Severin.

Aici, judecătorii au constatat că întreg probatoriul procurorilor se baza pe declarația dată de Măran la poliție, în care și-a recunoscut fapta. Aceasta nu este însă o probă suficientă, pentru că este susceptibilă de a fi dată sub amenințările polițiștilor. De altfel, Măran nu și-a mai recunoscut declarația dată la Poliție și a acuzat că a fost agresat de polițiști. Conform practicii CEDO, proba nu mai stă în picioare în astfel de condiții, au arătat judecătorii de la Înalta Curte.

În 2007, instanța din Caraș Severin a constatat din nou că nu există probe suficiente pentru condamnare lui Măran pentru omor calificat.

Procurorii au atacat pentru a doua oară la Înalta Curte această sentință, iar instanța supremă a casat-o și a trimis-o spre rejudecare la Curtea de Apel Timișoara. Instanța respectivă a audiat martori noi, a mai cerut o expertiză psihiatrică, dar a menținut sentința că Măran este nevinovat.

Procurorii au atacat din nou cu recurs la Înalta Curte, însă aceasta a respins cererea ca nefondată, considerând că judecătorii de la instanțele inferioare și-au făcut corect datoria, cu probele puse la dispoziție de procurori. Sentința definitivă de achitare a fost dată în iunie 2010, timp în care Măran a fost liber.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, Marcela Pârvu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că suspectul în cazul uciderii unei fete din Oravița a fost cercetat, în anii 2000, tot pentru crimă.

Ea a afirmat că în cazul celor două surori din Oravița ancheta este în derulare, urmând ca fata de 17 ani, care a ajuns în stare gravă la spital, să fie audiată de procurori.

De asemenea, este așteptat rezultatul necropisiei fetei de 14 ani.La ora transmiterii acestei știri, bărbatul este audiat la Parchetul Tribunalului Caraș-Severin.


Un bărbat de 35 de ani din Oravița, județul Caraș Severin, a răpit două surori de 14 ani, respectiv 17 ani, le-a dus pe un câmp și le-a agresat. Fata de 14 ani a fost ucisă cu lovituri de cuțit, iar sora ei a fost rănită grav și se află la spitalul din Reșița.

Bărbatul ar fi avut o relație cu sora mai mare a celor două fete, au declarat reprezentanții Poliției Caraș Severin.

El a fost oprit de polițiști în timp ce se deplasa pe o șosea, cu un moped. Asupra lui a fost găsit un cuțit cu urme de sânge pe el. După ce a fost audiat toată noaptea de polițiști, bărbatul a recunoscut crima, conducându-i pe anchetatori pe câmpul unde se afla corpul fetei ucise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Caraș-Severin, cele două surori au fost date dispărute duminică seară, de către mama lor. Cele două fete au fost căutate apoi de polițiști de frontieră și jandarmi, fiind identificat un bărbat de 35 de ani care mergea pe un scuter și care le-a spus oamenilor legii că este în căutarea unei persoane. Polițiștii au observat că bărbatul avea la el un cuțit pe care erau pete de sânge. De asemenea, el avea o tăietură la mână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto