Dr. Zamfir nu-și mai amintește detalii despre accident, grija lui a fost salvarea celorlalți

Dr. Zamfir nu-și mai amintește detalii despre accident, grija lui a fost salvarea celorlalți
Publicat: 30/01/2014, 16:32

Medicul Radu Zamfir, unul dintre supraviețuitorii accidentului din Apuseni, nu și-a mai putut aminti, în fața procurorilor, detalii despre tragedie, în condițiile în care grija lui principală după accident a fost salvarea vieții celorlalți, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Zamfir a dat o declarație, prin comisie rogatorie, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, aceasta urmând să fie depusă la dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni, instrumentat de Parchetul Curții de Apel Alba Iulia.

Sursele citate spune că medicul le va pune la dispoziție anchetatorilor toate SMS-urile date în ziua accidentului, înainte și după acesta. El trebuia să facă acest lucru miercuri, însă nu a avut asupra lui cablul de date necesar pentru conectarea telefonului la calculator.

Pe de altă parte, aceleșai surse au precizat că declarația medicului Zamfir nu conține detalii precise privind momentul accidentului, cel mai probabil din cauză că acesta este încă în stare de șoc după tragedie.

Sursele citate au mai menționat că, potrivit declarațiilor lui Zamfir, grija lui principală după prăbușirea avionului a fost aceea de a încerca să-i salveze pe toți cei cu care călătorea.

Astfel, precizează sursele, Zamfir nu a putut oferi timpi preciși ai derulării evenimentelor și nici detalii despre momentul impactului.

Potrivit surselor citate, declarația acestuia urmează să fie trimisă la Parchetul Cuții de Apel Alba Iulia.

La ieșirea din sediul Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, Radu Zamfir nu a dorit să dea nicio declarație și a rugat presa să-l lase în pace.

Audierea martorilor și a persoanelor rănite în accidentul aviatic produs în Apuseni se desfășoară și prin comisii rogatorii, în cazul persoanelor care au domiciliul în alte județe.

Ziana Motora și Raluca Zăgănescu, cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Munții Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, tot miercuri, de procurorii Parchetului Curții de Apel Cluj.

Medicul coordonator al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Adela Golea a declarat că probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la intervenție.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara că în urma anchetei desfășurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, precizând că ancheta va dura câteva luni.

„Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcționat și pentru a-și face un punct de vedere experții în domeniu. Se va emite un raport de către inspecția de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorității Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet și apoi procurorul va putea să administreze probațiunea și să soluționeze dosarul”, afirma Lazăr.

De asemenea, pe lângă expertizele medico-legale dispuse în cauză, urmează să fie făcute și expertize tehnice, procurorii solicitând, totodată înscrisuri de la diferite instituții privind procedurile de zbor și acțiunile de salvare.

Epava avionului prăbușit a fost transportată la București, fiind depozitată la Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), pentru a putea fi analizată de către experții în aeronautică.

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime, a pierdut un motor și apoi „ne-am recules”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom