Dragnea a pus-o pe Dăncilă la masă cu Isărescu. Tot șeful PSD a anunțat concluziile: „S-a convenit să existe o colaborare”

Dragnea a pus-o pe Dăncilă la masă cu Isărescu. Tot șeful PSD a anunțat concluziile: „S-a convenit să existe o colaborare
Publicat: 03/05/2018, 20:47

„S-a convenit să existe o colaborare bazată pe întâlniri”, a spus șeful PSD, comentând că Guvernul nu vrea să preia controlul BNR. Mai mult, Dragnea a spus că creșterea inflației e cauzată de de „factori exogeni”, „factori din afara Guvernului și BNR”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au venit la Parlament, la discuțiile din biroul lui Dragnea participând și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul premierului Darius Vâlcov.

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaților.

De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui „mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare”.

„Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

Discuțiile vin în contextul în care reprezentanți ai Guvernului au spus că nu este nevoie de o mediere în BNR și Executiv așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Inițial, discuția era anunțată chiar de ministrul de Finanțe la Palatul Victoria.

„Discuția aceasta de la Guvern a fost stabilită înainte ca dl președinte să anunțe acea mediere care, după părerea mea, nu se justifică. Vom discuta, cu dl Isărescu, despre ROBOR, de inflație și de alte subiecte care dau imaginea noastră macroeconomică”, a spus Eugen Teodorovici, miercuri, într-o emisiune la România TV.

„Colaborarea noastră (n.n.- Guvern-BNR) se va vedea în piață, în sensul scăderii acestor doi indici. Inflația va fi undeva spre 3,5%, aproape de nivelul calculat de noi la stabilirea bugetului pe acest an”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Referindu-se la declarațiile recente ale președintelui României, ministrul Finanțelor a întrebat „de ce la o mediere Președinția cheamă doar o singură parte” și „de ce s-a referit la pesediști” în loc să aleagă varianta „nu comentez”. „Toate aceste ieșiri și declarații afectează zona economică a României, inclusiv costurile de finanțare”, a mai spus Teodorovici.

Klaus Iohannis a avut o întâlnire săptămâna trecută cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Viorica Dăncilă refuzând ulterior să meargă la Cotroceni pentru discuții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?