Dragnea: „PSD nu vrea să preia controlul BNR”

Publicat: 04/05/2018, 09:43
Actualizat: 04/05/2018, 15:04

Întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă și conducerea BNR s-a mutat în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament. La final, tot Liviu Dragnea a anunțat concluziile discuțiilor.

„S-a convenit să existe o colaborare bazată pe întâlniri”, a spus șeful PSD, comentând că Guvernul nu vrea să preia controlul BNR. Mai mult, Dragnea a spus că creșterea inflației e cauzată de de „factori exogeni”, „factori din afara Guvernului și BNR”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au venit la Parlament, la discuțiile din biroul lui Dragnea participând și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul premierului Darius Vâlcov.

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaților.

De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui „mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare”.

„Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

Discuțiile vin în contextul în care reprezentanți ai Guvernului au spus că nu este nevoie de o mediere în BNR și Executiv așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Inițial, discuția era anunțată chiar de ministrul de Finanțe la Palatul Victoria.

„Discuția aceasta de la Guvern a fost stabilită înainte ca dl președinte să anunțe acea mediere care, după părerea mea, nu se justifică. Vom discuta, cu dl Isărescu, despre ROBOR, de inflație și de alte subiecte care dau imaginea noastră macroeconomică”, a spus Eugen Teodorovici, miercuri, într-o emisiune la România TV.

„Colaborarea noastră (n.n.- Guvern-BNR) se va vedea în piață, în sensul scăderii acestor doi indici. Inflația va fi undeva spre 3,5%, aproape de nivelul calculat de noi la stabilirea bugetului pe acest an”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Referindu-se la declarațiile recente ale președintelui României, ministrul Finanțelor a întrebat „de ce la o mediere Președinția cheamă doar o singură parte” și „de ce s-a referit la pesediști” în loc să aleagă varianta „nu comentez”. „Toate aceste ieșiri și declarații afectează zona economică a României, inclusiv costurile de finanțare”, a mai spus Teodorovici.

Klaus Iohannis a avut o întâlnire săptămâna trecută cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Viorica Dăncilă refuzând ulterior să meargă la Cotroceni pentru discuții.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii