Dramă la Segarcea: Două foste prietene ale tânărului care avea SIDA, depistate cu HIV. Zeci de tineri așteaptă cu teamă rezultatele analizelor

Dramă la Segarcea: Două foste prietene ale tânărului care avea SIDA, depistate cu HIV. Zeci de tineri așteaptă cu teamă rezultatele analizelor
Publicat: 22/10/2014, 19:33

Două fete, foste iubite ale tânărului, care au făcut testul HIV au aflat că sunt infectate cu acest virus. Una dintre fete a primit tratament acasă, iar cealaltă este internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova.

Fetele se numără printre fostele iubite ale tânărului, iar apropiații acestora spun că abia la înmormântare s-a aflat că băiatul era bolnav.

„În ziua morții s-a aflat, după ce un prieten al lui a văzut certificatul de deces și atunci ne-am alarmat și am trimis copiii la controale. Până să vină rezultatul, am stat ca pe ghimpi. Eu am un băiat care a avut o relație cu o fată, iar fata a făcut testul după fiul meu și a aflat că este pozitiv primul test, la ea. Fiul meu a făcut două teste și este bine, nu are, dar nu sunt liniștit, că după șase luni se știe sigur. Ei au fost un grup de fete și băieți, studenți, care au avut o prietenie frumoasă, dar nu s-a știut de boală. Erau zvonuri, dar el nu a spus niciodată că are, a negat mereu. Acum am aflat că a avut mai multe prietene, relații sexuale și două s-au confirmat. Știu sigur asta, pentru că una dintre fete i-a arătat certificatul fiului meu și era confirmat, dar era primul test și acela nu e foarte elocvent. Ea ia un tratament acum”, a spus tatăl unui băiat care a avut o relație cu una dintre fetele infectate cu HIV.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au trimis o echipă la Segarcea pentru a intensifica mijloacele de comunicare privind pericolul transmiterii acestui virus și modalitățile prin care se poate evita infectarea.

„Ieri (n.r. – marți), Direcția de Sănătate Publică s-a autosesizat și l-a trimis în control pe coordonatorul programului național de prevenire și control al infecției HIV din cadrul DSP. Acest control a avut ca scop consilierea personalului medical din Segarcea, respectiv a medicilor din spital, dar și a celor din laborator sau medicii de familie privind Legea 584/2002, legată de măsurile de prevenire a răspândirii bolii și protecție a persoanelor infectate. Medicul a stat de vorbă cu cinci medici de familie, cu persoanalul medical din spital, a recomandat intensificarea activităților de informare și comunicare către populația generală, dar mai ales către populația activă din punct de vedere sexual. Toate persoanele care au venit în contact cu persoana decedată sau cu alții din anturajul acestuia și doresc să se testeze o pot face în mod gratuit la laboratorul DSP din strada Brestei nr. 6 sau în orice cabinet particular din Dolj”, a declarat, miercuri, Narcisa Dinică, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

În ultimele zile, după ce au aflat că tânărul decedat era infectat cu HIV, au mers să își facă testul HIV aproximativ 40 de tineri din Segarcea, care așteaptă acum rezultatele.

Medicii de la spitalul din Segarcea care îl aveau în evidență pe tânărul de 28 de ani spun că acesta s-a născut sănătos, dar s-a infectat cu virusul HIV în copilărie.

„Băiatul care a murit cu HIV/SIDA confirmat s-a născut în aprilie 1989, în spitalul din Segarcea și s-a născut sănătos. El nu a contractat boala din spital, probabil de pe alte căi, la domiciliu. Imediat ce a fost confirmată boala, el nu putea fi tratat, conform legislației de atunci, decât la Centru Județean de HIV-SIDA de la Spitalul Județean nr. 3 sau când se prezenta în urgență sau la spita, era direcționat spre acel loc. S-a știut de această afecțiune și probabil știa și tineretul. El a avut mai multe prietene, ele au avut mai mulți prieteni și probabil că boala s-a transmis de la unul la altul, vom vedea dacă se confirmă, pentru că în cazul tinerelor care au ajuns la laboratorul Spitalului Segarcea boala nu s-a confirmat. Au venit mai mulți, unii doar au întrebat și au plecat” a declarat, miercuri, Doru Gofriță, directorul Spitalului Segarcea.

Tânărul de 28 de ani a murit în urmă cu câteva zile, iar ulterior autoritățile au aflat că acesta era infectat cu virusul HIV și ar fi întreținut relații sexuale cu mai multe tinere din orașul Segarcea, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi boala.

„Eu am avertizat, dar din momentul în care s-a zis să nu mai zic nimic, nu am am zis nimic. Eu nu sunt surprins, pentru că el frecventa mult femeile”, a declarat Cornel Stanciu, medicul de familie al tânărului.

Marți, Prefectura Dolj a cerut DSP declanșarea unei anchete la Segarcea, pentru a se stabili câte persoane au fost infectate cu HIV de către tânărul care a murit, în paralel Poliția verificând dacă bărbatul a încercat în mod voit să transmită virusul și dacă persoane aspropiate acestuia știau despre boală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...