„Drumul ouălor încondeiate”, trasee speciale create pentru turiștii care ajung în Bucovina de Paște

„Drumul ouălor încondeiate, trasee speciale create pentru turiștii care ajung în Bucovina de Paște
Publicat: 28/04/2019, 10:22

Cele 4 rute destinate turiștilor care își petrec în această perioadă vacanța în Bucovina au fost realizate de Consiliul Județean Suceava împreună cu mai multe primării din zonă.

În fiecare dintre localitățile incluse în rutele programului „Drumul ouălor încondeiate”, turiștii pot vizita ateliere de încondeiat ouă și expoziții cu vânzare, muzee dedicate ouălelor încondeiate, mănăstiri și biserici, case memoriale și pot asista la tradiții specifice perioadei Paștelui.

În județul Suceava există trei muzee ale ouălor încondeiate, două fiind colecții particulare, în care se regăsesc ouă specifice zonei Bucovinei, dar și ouă din întreaga lume. Toate cele trei muzee sunt incuse în rutele create special pentru turiști.

La Muzeul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești există o colecție unică în țară de ouă încondeiate și închistrite din toate regiunile României. Cel mai vechi ou din expoziție are peste 100 de ani și a fost încondeiat chiar la Ciocănești cu ceară naturală de albine.

La Muzeul Oului din Vama pot fi admirate peste 7.000 de ouă, atât din Bucovina, cât și din străinătate, colecția aparținând artistei Letiția Orșivschi. „Aproximativ 3.500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici și stiluri diferite, provin din 82 de țări, de pe toate cele 5 continente. Ouăle din muzeu sunt aranjate în 45 de vitrine distribuite în 3 încăperi, muzeul fiind structurat pe mai multe secțiuni: ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 și 100 ani), ouă din alte zone ale României, colecția internațională, creații ale artiștilor de diferite naționalități aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicații etc.), creațiile artistei Letiția Orșivschi și ouă diverse din porțelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră”, se arată pe site-ul muzeului.

Turiștii pot admira la Vama și ouă rare, printre care cele de: emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, gecko, potaÌ‚rniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă etc.

„La Muzeul Oului veți găsi ouă perforate din Cehia, ouă pictate și ouă din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg și Malta, ouă din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Cașmirul indian și pakistanez. (…) Printre multele exponate spectaculoase ale muzeului, puteți admira un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struț transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul și vitraliile pictate manual”, mai spun proprietarii muzeului în prezentarea de pe site.

Un alt exponat inedit care poate fi admirat în colecție este un ou care are aplicate peste 2500 de fire de păr împletite.

La Moldovița, muzeul Luciei Condrea are peste 11.000 de exponate aranjate în 106 vitrine. „Prin intermediul acestui muzeu, artista plastică Lucia Condrea a salvat inestimabilul tezaur de tradiție folclorică a huțulilor. Stau mărturie în acest sens exponatele vechi din zonele în care s-a practicat încondeiatul și închistritul ouălor datând din anul 1883. Cele mai vechi și mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreștine sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huțuli”, se arată pe site-ul muzeului.

Autoritățile anunță că în perioada Paștelui toate obiectivele turistice sunt deschise și turiștii pot parcurge cele patru rute incluse în „Drumul ouălor încondeiate”, astfel: Ruta 1: Suceava – Vama – Câmpulung Moldovenesc – Sadova – Paltinu – Vatra Moldoviței – Moldovița – Sucevița – Marginea – Vicovu de Jos – Straja – Brodina – Brodina de Jos – Izvoarele Sucevei – Moldova Sulița – Breaza – Fundu Moldovei – Pojorîta – Suceava; Ruta 2: Suceava – Rădăuți – Marginea – Sucevița – Moldovița – Vatra Moldoviței – Vama – Suceava; Ruta 3: Suceava – Ciocănești – Cârlibaba – Izvoarele Sucevei – Moldova Sulița – Breaza – Fundu Moldovei – Pojorîta – Suceava și Ruta 4: Suceava – Vama – Vatra Dornei – Coșna – Poiana Stampei – Vatra Dornei – Dorna Arini – Crucea – Holda – Ostra – Stulpicani – Frasin – Suceava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial