DSP Neamț îl contrazice pe managerul spitalului: „Secția ATI care a ars a fost reconfigurată în ziua incendiului, fără solicitarea avizului”

DSP Neamț îl contrazice pe managerul spitalului: „Secția ATI care a ars a fost reconfigurată în ziua incendiului, fără solicitarea avizului”
DSP Neamț îl contrazice pe managerul spitalului: „Secția ATI care a ars a fost reconfigurată în ziua incendiului, fără solicitarea avizului”
Publicat: 16/11/2020, 08:30
Actualizat: 06/04/2021, 15:23

Spitalul Județean din Piatra Neamț nu avea aviz de la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru reconfigurarea secției de Terapie Intensivă și pentru mutarea pacienților COVID de la etajul 3 la etajul 2, unde s-a produs incendiul. Pacienții fuseseră mutați sâmbătă, cu doar câteva ore înainte de izbucnirea incendiului

„Nu am mutat absolut nimic. Pacienții erau în circuitele aprobate de DSP în secțiile ATI. Aveam acordul de la DSP încă de la începutul pandemiei”, a declara managerul Lucian Micu, duminică, pentru GÂNDUL.RO.

„Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020″, arată Direcția de Sănătate Publică Neamț, într-un comunicat transmit presei.

Ce spune DSP Neamț

  • Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare, la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
  •  La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel:
    10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă. Această solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.
  • La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
  • Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
  •  Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.
  • Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
    Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.
  • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale, avizul direcțiilor de sănătate publică județene.

De asemenea, prefectul de Neamţ, George Lazăr, a dezvăluit duminică că Secţia ATI pentru pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Neamţ a fost mutată de la etajul trei la etajul al doilea al clădirii în cursul zilei de sâmbătă, cu câteva ore înainte de a avea loc tragedia care a răpit viețile a 10 pacienți.

Managerul Spitalului susține că avea toate avizele

Contactat de GÂNDUL.RO, managerul în funcție al Spitatului din Piatra Neamț, Lucian Micu, susține că toată aparatele de pe secțiile ATI erau recent verificate.

„Din informațiile pe care le avem aparatura respecta toate standardele și aveau toate avizele. Inclusiv injectomatele au fost verificate în acest an”, a declarat Lucian Micu pentru GÂNDUL.RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului