Duicu a intervenit la șefii Asigurărilor de Sănătate pentru a obține bani publici pentru firma lui. Reacția fostei conduceri CNAS

Duicu a intervenit la șefii Asigurărilor de Sănătate pentru a obține bani publici pentru firma lui. Reacția fostei conduceri CNAS
Publicat: 29/07/2014, 17:52
Actualizat: 19/05/2015, 16:38

Informațiile apar în rechizitoriul prin care procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, alături de alte nouă persoane, între care Elisaveta Zenovia Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, și Grigorița Feraru, consilier principal în cadrul CJAS la data faptelor.

Conform rechizitoriului obținut de MEDIAFAX, demersurile lui Duicu la șefii Asigurărilor de Sănătate au avut ca scop final obținerea pentru firma lui de cât mai mulți bani din bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Anchetatorii precizează, în documentul citat, că firma controlată de Duicu se numește SC ROMRAD-RMN SRL și are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigații medicale cu rezonanță magnetică nucleară (RMN) în Drobeta Turnu Severin.

De partea cealaltă, Cristian Bușoi, fostul șef de la CNAS, a declarat, în cadrul unei intervenții televizate, că nu își amintește să fi vorbit vreodată cu Duicu. „Am vorbit cu șefii de Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Nu îmi aduc aminte să fi vorbit cu Duicu. Nu sunt înn țară. Nu am fost solicitat de vreo instituție să dau vreo explicație în acest caz”, a spus Bușoi.

Potrivit DNA, în 2013, Duicu, acționând cu scopul de a crea premisele decontării de către această societate a unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa județeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), și-a folosit influența conferită de calitatea sa de președinte al organizației județene Mehedinți a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcționari publici, atât din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cât și din cadrul casei județene de asigurări de sănătate Mehedinți, să-și exercite atribuțiile de serviciu în sensul obținerii folosului urmărit de acesta.

„Primul demers realizat de către Duicu Ioan-Adrian în vederea obținerii acestui rezultat a constat în influențarea modalității în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate a repartizat (atât cu prilejul aprobării bugetului pentru anul 2013, cât mai ales cu prilejul rectificărilor bugetare) către casele județene de asigurări de sănătate fondurile destinate serviciilor medicale paraclinice, fondurile alocate județului Mehedinți fiind disproporționate în raport cu cele alocate celorlalte județe. În acest scop, Duicu Ioan-Adrian și-a exercitat influența atât față de Bădescu Doru și Nenu Florina-Karla (care, până în mai 2013, au deținut funcțiile de președinte și respectiv director general în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate), cât și față de Bușoi Cristian-Silviu (care în luna mai 2013 a fost numit în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate)”, se menționează în rechizitoriu.

DNA mai precizează că CNAS, prin referatul din 27 august 2013, aprobat de către Cristian Bușoi, casei județene de asigurări de sănătate Mehedinți i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 936.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,74% din suma suplimentară alocată la nivel național caselor județene de asigurări de sănătate (suma totală alocată caselor județene de asigurări de sănătate fiind de 36.625.500 de lei), în condițiile în care județul Mehedinți are doar 1,21% din numărul de asigurați de la nivel național.

Cel de-al doilea demers al lui Duicu, mai arată DNA, a vizat direcționarea celei mai mari părți a sumele lor alocate către județul Mehedinți pentru servicii paraclinice (peste 64% din totalul acestor sume) către ROMRAD-RMN. În acest scop, susțin anchetatorii, Adrian Duicu și-a folosit influența față de Rolea Elisabeta-Zenovia și Feraru Grigorița (președinte și respectiv consilier principal în cadrul casei județene de asigurări de sănătate Mehedinți). „Pentru a le determina să-și exercite atribuțiile de serviciu în sensul atingerii scopului urmărit de către Duicu Ioan-Adrian, acesta – de asemenea folosindu-și influența și autoritatea conferite de funcția de președinte al Organizației județene Mehedinți a Partidului Social Democrat – a promis și procurat foloase pentru soții celor două funcționare, foloase constând în numirea acestora în funcții în cadrul administrației publice”, spun procurorii, în rechizitoriu.

Pentru a arăta relația dintre Adrian Duicu și Cristian Bușoi, DNA a inserat, în același document, mai multe convorbiri purtate de cei doi, considerate relevante.

Prima discuție interceptată a fost purtată a doua zi după numirea lui Bușoi la conducerea CNAS, se precizează în rechizitoriu.

„Duicu: Da, Cristi.
Bușoi: Ce faci, Aadi?
Duicu: Uite, acasă. Numai ce-am ajuns.
Bușoi: Poa’ să vină mătuși-mea, Stela Buligă, șefa asistentelor din Spitalu’ Județean, cinci minute până la tine?
Duicu: Da. Mâine dimineață.
Bușoi: Mâine dimineață la ce oră?
Duicu: Dimineață la nouă, nouă jumate.
Bușoi: Nouă, nouă jumate.
Duicu: Ce s-a întâmplat?
Bușoi: Nimica. Nu… Vroia să te întrebe ceva. Atât.
………………………………………………………………………………………………………………………
Duicu: Carla ce-a făcut?
Bușoi: Carla, n-am văzut-o. A intrat în concediu.
Duicu: Știu. Vrea să plece.
Bușoi: Da. O să plece.
Duicu: I-am spus eu să plece, să nu mai bâzâie pe-acia.
Bușoi: Da. Nu-i…
Duicu: I-am spus: Du-te, Carla, nu mai sta.
Bușoi: Mi-au dat un om din Iași. Adică, voi PSD-ul.
……………………………………………………………………………………………………………………….
Duicu: Important e să-ți fie credincioase și să facă în așa fel încât să fie ok.
Bușoi: Da. Dar cât timp sunt și ele cu semnături, o să fie atente să fie…
Duicu: Cristi, eu am făcut la Consiliul Județean un lucru… Pe fiecare hârtie care reprezintă… un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu știu ce, eu i-am pus jos pe bandă… o bandă jos și scrie acolo o chestie de asta, o să-ți spun cum am scris eu: acest document este întocmit de cutare și cutare și-și asumă întreaga responsabilitate din punct de vedere legal și nu știu cum… Scrie patru fraze jos, pe ultima… las tot timpu’ … Da’ numai pe documente extrem de importante. Chiar dacă semnează el documentu’… că în fișa postului are responsabilitate să semneze documente sub tine, știi? E! Faptu’ că o pui pe ea să scrie un paragraf acolo… acest document este întocmit de Lidia Popescu și cutare, cutare, responsabil cutare… își asumă întreaga răspundere cu privire la legalitatea și … nu știu cum dracu’… a documentului.
Bușoi: Îhî. Îhî. Păi, îmi dai tu textu’.
Duicu: Da. Și când scrii treaba asta, Cristi, pe hârtie, îți spun că o să vezi funcționaru’ cum are o altă responsabilitate și altfel gândește.
Bușoi: Da. Nu te derogă pe tine de…
Duicu: Nu. Deci, tu… Cristi, tu, în fața oricărui organ, spui: Domne’, eu mai mult de-atât nu pot să fac! Eu sunt un ordonator de credite, îs pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesională și nici intelectuală să stau, să pătrund documente, să citesc eu mii de hârtii.
Bușoi: Nu. Nu. Că de aia îs niște oameni cu niște responsabilități.
Duicu: Așa. Da’ tu… Da, domne’. Ce-am putut să fac, să-l responsabilizez mai mult, din punctu’ meu de vedere, atât am putut să fac. Dacă a fost suficient, bine; dacă n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gândit la un lucru în plus față de colegii anteriori care au fost. Și-ți spun că ține treaba asta la orice organ de anchetă, dacă Doamne ferește vreodată… Da, domne’, au fost hârtii foarte importante, mi-am dat seama de importanța lor, n-aveam niciodată cum să pătrund, să le învăț sau să le înțeleg pe toate și m-am gândit că-i foarte bine să-i responsabilizez cu încă o frază în plus sau două fraze în plus. Și oriunde ține treaba asta. Și ei, atunci, când se vor duce, nu mai poa’ vină, să spună: Domne’, mi-a impus el să semnez și asta-i viața! Știi cum e cu președintele!
Bușoi: Nu. Nu. Nu.
Duicu: Păi, ești dobitoacă! Tu ori mănânci căcat, ori ești proastă! Păi, cum dracu’? Hai c-ai semnat, ai semnat da’ uite mai scrii și trei fraze sub asta! E exact ca un fel de declarație pe proprie răspundere. Știi?
Bușoi: Ne-auzim. Te pup.
Duicu: Hai! Pa, pa.
Bușoi: Te pup, Adi”
Într-o altă discuție, Duicu voia să se asigure că Bușoi a semnat documentul în baza căruia urmau să fie alocați banii din care cea mai mare parte avea ca destinație firma controlată de șeful CJ Mehedinți.
„Duicu: Auzi? Cheam-o, te rog, pe madam Stoian. Trebuie să ne semneze o hârtie pentru Casă, la Mehedinți, aici, trebuie să-și facă asta nu știu ce căcat să-și facă pe-aicea.
Bușoi: Am plecat. Da’ ce hârtie trebuie să…?
Duicu: Mâine, mă! Mâine. Nu… Nimica… Cu banii pentru paraclinici, nu știu ce dracu’ trebuie să pună dintr-o parte în alta.
Bușoi: Am dat drumu’ eu, am semnat azi la toate județele.
Duicu: Nu știu dacă ai semnat aia. Nu știu dacă ai semnat-o”
Fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și alte opt persoane au fost trimiși în judecată în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție.
Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea că își va folosi influența pe care ar avea-o asupra unor membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șefului Poliției Române, Petre Tobă, pentru a-i determina să îl mențină temporar în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române. Totodată, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că va interveni pentru ca soția șefului IPJ Mehedinți, Elisabeta Ponea, într-o funcție de conducere într-o unitate de parchet din București.
Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să o determina pe sora acestuia, președinte al Secției de contrencios Aadministrativ la Curtea de Apel Craiova, să intervină la o judecătoare să îi admită cererea din dosarul în care ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că președintele CJ Mehedinți a fost în incompatibilitate.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză. Instanța va verifica în 1 august legalitatea și temeinicia măsurii arestului preventiv în cazul lui Duicu, Ponea și Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații