Mihaela Stoica
10.06.2015
Știri

După Catedrala Mântuirii, în București va fi construită cea mai mare moschee din Europa. Ce rol are Guvernul

După Catedrala Mântuirii, în București va fi construită cea mai mare moschee din Europa. Ce rol are Guvernul
Muftiatului Cultural Musulman din România construiește în București, pe un teren primit de la stat, cea mai mare moschee din Europa.

Centrul cultural va fi construit din banii statului turc pe un teren primit prin Hotărâre de Guvern, la finele lunii mai. Situat pe Bulevardul Expoziției din București, lângă Romexpo, are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, potrivit Adevărul.

Activul s-a aflat în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut în cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte.

„Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunității musulmane, de către Guvern, vorbește de la sine despre respectul și înțelegerea etnică din România”, a afirmat muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

Aici va fi construit și un centru cu identitate spirituală, care are un scop bine definit. Pe lângă moscheea pe care muftiatul o plănuiește a fi cea mai mare dintr-o capitală europeană (exceptând Istanbulul), în centrul musulman vor funcționa o bibliotecă științifică în care să se regăsească publicații autorizate, precum și săli de curs în care imamii să predice învățătura Coranului.

Muftiul Iusuf Murat consideră că acest centru i-ar putea îndepărta pe tinerii musulmani de ispita islamului fundamentalist.

„Vom elimina astfel tentația tinerilor de a merge la moschei neautorizate înființate de tot felul de fundații, unde fac propagandă ideologi musulmani școliți în instituții fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea să își însușească în mod corect învățăturile Coranului. Islamul nu înseamnă prozelitism, Islamul este religia pacii”, a declarat liderul comunității musulmane din România.

Inchide