După ce a primit un telefon, un băiețel de 12 ani din Brăila a luat toate economiile familiei

După ce a primit un telefon, un băiețel de 12 ani din Brăila a luat toate economiile familiei
Publicat: 10/10/2014, 14:42
Actualizat: 01/10/2018, 11:23

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Brăila, Jenel Șogor, în 5 octombrie, copilul de 12 ani a primit un telefon de la un necunoscut care l-a convins că este tatăl lui, spunându-i totodată că a fost implicat într-un accident rutier. În timpul conversației, bărbatul l-a convins pe copil că trebuie să ia banii și bijuteriile din casă și să i le dea unui alt bărbat.

„Din anchetă a reieșit că, în ziua de 5 octombrie, un bărbat încarcerat în penitenciar și care urmează a fi identificat a apelat pe un număr de telefonie fixă, un minor de 12 ani pe care l-a convins că este tatăl lui și a fost implicat într-un accident rutier, determinându-l să înmâneze unui alt bărbat 12.000 de lei, 400 de euro și bijuterii. Activitățile investigative în cauză au început când tatăl minorului a reclamat înșelăciunea, valoarea totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Jenel Șogor.

Imediat după primirea telefonului, copilul a mers pe o stradă din municipiul Brăila, având asupra sa banii și bijuteriile luate din casă, și a înmânat bunurile în rucsacul cu care venise de la școală, în care avea și cărțile și caietele, unui bărbat necunoscut, trimis de presupusul tată.

La trei zile de la începutul cercetărilor, polițiștii l-au identificat pe bărbatul care a preluat de la băiat rucsacul cu banii și bijuteriile, acesta fiind un bărbat de 37 de ani, din Brăila.

„Prejudiciul cauzat a fost recuperat de polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale, în proporție de 70 %, rucsacul cu rechizitele minorului fiind găsit aruncat într-un canal pentru irigații, din zona satului Baldovinești, comuna Vădeni, județul Brăila”, a precizat Șogor.

Suspectul a fost reținut pe ordonanță și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, ulterior fiind prezentat instanței de judecată, care a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru complicitate la înșelăciune.

Polițiștii continuă acum cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale, dar și pentru depistarea bărbatului care a dat telefonul în urma căruia minorul a luat toate economiile din casa părinților.

În cazul înșelăciunii cunoscute sub denumirea de „accidentul”, suspecții utilizează calități false, avocat, procuror, polițist sau medic, și solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate, fiu, fiică, ginere, au fost victimele unor accidente de circulație și au nevoie de bani pentru intervenții urgente medicale sau au fost reținute de Poliție pentru săvârșirea unor astfel de fapte grave cu victime decedate, iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor.

Victimele sunt, în general, alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a suspecților.

„Sub imperiul emoțiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecți. Din cazuistica instrumentată până în prezent a reieșit că majoritatea suspecților de înșelăciuni sunt deținuți în diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi făcute în conturile unor complici care se află în libertate”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Jenel Șogor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului