După ce au fost în Norvegia pentru a studia cazul Bodnariu, parlamentarii români au ajuns la o singură concluzie

Redactor:
Clarice Dinu
După ce au fost în Norvegia pentru a studia cazul Bodnariu, parlamentarii români au ajuns la o singură concluzie
Delegația de parlamentari care a mers în Norvegia a concluzionat că în cazul Bodnariu a fost un abuz din partea unor funcționari, liderul delegației Mircea Dolha precizând că va fi emis un ordin către autoritățile locale să fie foarte atente și că, în opinia sa, familia își va recupera copiii.

Liderul delegației, deputatul Mircea Dolha, a precizat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că familia Bodnariu nu ar fi fost capabilă să-și agreseze copiii.

„Concluzia mea personală este că, o să vă spună și colegii mei, că familia Bodnariu nu ar putea să facă rău nici unei muște, dar propiilor copii pe care îi iubesc foarte, foarte mult. Situația este îngrijorătoare în Norvegia nu numai pentru famillile de români ci și pentru alte familii care își iau copiii minori și fug din Norvegia. Pe noi ne interesează familiile de români. Din discuțiile pe care le-am avut cu mai multe autorități (…) avem semnale clare, nu vrem să exagerăm cu nimic, nu vrem să dăm iluzii, promisiunea că vor trimite un ordin intern pentru toate autoritățile locale să fie foarte atente, pentru că nu numai românii au dat semnale”, a spus Dolha. El a adăugat că, în opinia sa, familia își va recupera copiii.

Întrebați dacă a fost comis un abuz în cazul familiei Bodnariu, ai cărei copiii au fost plasați în familii surogat, parlamentarii au spus că a fost „categoric” un abuz.

„Nu un abuz al staului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendința să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenția să
demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituție administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem și simplificăm, este vorba de un număr restrâns de funcționari dintr-o localitate mică, unde domicialiază
familia Bodnariu. (…) Acest abuz, pe care îl semnalăm noi și împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituții administrative a statului norvegian”, a declarat senatorul Marian Vasiliev.

Vasiliev a mai precizat că secretarul de stat din Ministerul protecției copilului cu care s-a întâlnit delegația română a spus că se lucrează la o nouă lege în domeniu și pentru înființarea unui tribunal specializat pe cazurile de plasament.

La rândul său, senatorul Ben Oni Ardelean a spus că în cazul familiei Bodnariu nu este vorba de un caz de încălcare a libertății religioase.”Elementele pe care le-am prezentat sunt elemente extrem de edificatoare pentru a arăta că în acest caz există deja evidențe, nu doar anumite păreri vis-a-vis de faptul că aceasta ar întruni problematica libertății religioase”, a spus Ardelean.

Senatorul Titus Corlățean a amintit că Barnevernet a acționat după ce directoarea școlii unde învățau unii dintre copii a făcut o plângere cu privire la „atitudinea părinților de a-și crește, într-o așa-zisă îndoctrinare creștină” copiii.

„Din elementele pe care le avem, și nu doar aici, în acest caz, dorința de a demonstra cu orice preț cu totul altceva este contrazisă de modul în care s-a desfășurat investigația și ancheta și la Poliție și la ei, la Barnevernet”, a spus Corlățean.

Membrii delegației au precizat că relațiile diplomatice dintre România și Norvegia nu au fost lezate în urma acestei vizite. „Poziția noastră acolo, pentru că au fost anumite speculații vis-a-vis de acest lucru, nu
a lezat în niciun fel bunele relații pe care le avem noi cu Norvegia”, a declarat Vasiliev.

 

Ana-Maria Lazar, [email protected]

Inchide