După Finlanda, urmează Suedia. Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO

După Finlanda, urmează Suedia. Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO
Suedia a introdus cele mai dure măsuri în faţa unui al doilea val al epidemiei de COVID-19 (FOTO: Pixabay)
Publicat: 16/05/2022, 10:50

Suedia face primii pași spre aderarea la NATO. Luni, premierul suedez Magdalena Andersson va cere sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii Suediei la NATO, transmite Reuters.

„Mă voi asigura că există o largă susţinere în Riksdag pentru o candidatură la NATO, iar apoi vom putea lua o decizie la nivelul guvernului”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că o candidatură comună cu Finlanda este cel mai bun lucru pentru securitatea Suediei. Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO.

Cele două țări au luat această decizie în urma invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Reuters mai scrie că ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu s-a arătat conciliant faţă de Finlanda, reproşând în schimb Suediei „declaraţii provocatoare” la discuţiile de duminică de la Berlin privind aderarea celor două ţări la NATO.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că este încrezător că NATO va reuși să răspundă „preocupărilor exprimate de Turcia astfel încât procesul de aderare să nu întârzie”.