După un proces de aproape 10 ani, Marian Oprișan a fost achitat într-un dosar de corupție

După un proces de aproape 10 ani, Marian Oprișan a fost achitat într-un dosar de corupție
Publicat: 18/12/2015, 09:33
Actualizat: 18/12/2015, 14:47

Mihai Suian, unul dintre avocații lui Marian Oprișan, a declarat că decizia instanței este corectă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Achitarea lui Marian Oprișan este definitivă. Decizia dată de Curtea de Apel Cluj este una corectă, într-un dosar care dura de prea mult timp. Curtea de Apel a respins ca nefondate toate apelurile declarate de DNA, de Ministerul de Finanțe, de Ministerul Dezvoltării Regionale, astfel că a rămas soluția primei instanțe de la Judecătoria Cluj-Napoca de achitare a lui Marian Oprișan”, a declarat Suian.

Magistrații Curții de Apel Cluj urmau să pronunțe, în 11 decembrie, la aproape zece ani de când Oprișan a fost trimis în judecată, sentința definitivă în procesul în care s-a judecat apelul DNA la decizia de achitare a șefului Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, dată de Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunțarea sentinței Curții de Apel Cluj a fost însă amânată pentru 18 decembrie.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprișan, vicepreședinte PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. Alături de el, în dosar au fost inculpați vicepreședintele CJ Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcției Economice, Ion Costeanu, directorul Direcției Tehnice, Liviu Rusu, fost șef Serviciu Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică a Consiliului Județean.

Procurorii susțineau că o comisie de licitație de la Consiliul Județean, numită de Marian Oprișan, ar fi încredințat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, virați de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzații se refereau la achiziția corpului de clădiri de la „Căprioara” și la sumele cheltuite pentru întreținerea unităților de protocol Vila „Rucăr” și „Hanul dintre Vii”, situate în localitățile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreținerea cărora Consiliul Județean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

În 2006, când Oprișan a fost deferit justiției, DNA spunea că Judecătoria Focșani este cea competentă pentru a soluționa cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistrații de la Judecătoria Focșani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, pentru refacerea urmăririi penale.

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprișan a ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanța supremă a admis strămutarea acestuia. Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susținut că Oprișan ar fi oferit locuințe unor judecători din zonă și că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparțială a magistraților.

În februarie 2015, Marian Oprișan a fost achitat de către magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentința a fost atacată de DNA, astfel că în luna mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amânat atunci pentru 23 iunie, întrucât unul dintre inculpații din dosar a solicitat un alt termen, până la care să își angajeze un apărător.

În 23 iunie, procesul a fost amânat din nou la Curtea de Apel Cluj, pentru 8 septembrie, când era programată reaudierea a 12 martori, ulterior mai având loc două amânări.

La termenul din 28 octombrie, unsprezece martori – funcționari publici și angajați ai unor firme de construcții – au fost audiați la Curtea de Apel Cluj.

Ultimul termen în proces a avut loc în 25 noiembrie, atunci Oprișan declarând că nu a comis niciodată vreo infracțiune și că nu este hoț.

Oprișan spunea că la începutul lunii octombrie s-au împlinit zece ani de când s-a început urmărirea penală împotriva sa, „o perioadă marcată de furie și umilințe”.

„Nu am intenționat niciodată să comit vreo infracțiune, nici nu am comis, nu sunt hoț. S-au împlinit 10 ani de când s-a început urmărirea penală împotriva mea, a fost o perioadă marcată de furie și umilințe. Nimeni nu a trăit ca mine teama unei erori judiciare. Consider că apelul făcut de DNA la decizia de achitare a Judecătoriei Cluj-Napoca este plin de falsuri și minciuni și vă cer să respingeți apelul”, spunea Oprișan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?