După Ungaria, alte trei țări construiesc garduri la frontiere

După Ungaria, alte trei țări construiesc garduri la frontiere
Publicat: 10/03/2016, 08:02
Actualizat: 01/11/2016, 08:47

Îngrijorarea guvernelor din regiunea baltică vine după ce nu mai puțin de 6000 de solicitanți de azil au ajuns anul trecut în Norvegia și Finlanda din Rusia.

Letonia și Estonia au început deja construirea unui gard la frontierele lor estice. În același timp, în Lituania se vor intensifica controalele la graniță, urmând a fi reintrodus controlul documentelor de identitate la granița de nord cu Letonia, ca exercițiu de gestionare a unei eventuale crize la frontieră.

„Până anul trecut nici Norvegia, nici Finlanda nu au avut probleme cu migrația la granița cu Rusia. Apoi, fluxul de migranți a explodat într-o singură săptămână, ca prin minune”, a precizat șeful poliției de frontieră lituaniene, Renatas Pozela, pentru Reuters.

Dacă ruta Grecia – Europa de Vest va fi blocată, traseul Moldova – Ukraina – Marea Baltică ar putea deveni mai popular, susțin oficialii.

Estonia va instala dispozitive de supraveghere a fluxului de migranți, precum cele funcționale deja la granița Lituaniei cu Belarus.

„Este regretabil că avem nevoie de un gard la frontieră, însă, dată fiind situația privind criza migranților, s-ar putea să fie necesar”, susține Ojars Eriks Kalnins, deputat leton și membru al Comisiei pentru Afaceri Externe.

Din totalul de 31.000 de migranți sosiți anul trecut în Norvegia, peste 5000 au venit pe filiera rusă, fapt care pare să justifice intenția statelor baltice de a spori controlul la granițele estice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase