După Venezuela, și Cuba își anunță sprijinul pentru Putin în conflictul din Ucraina: Rusia „are dreptul să se apere”

După Venezuela, și Cuba își anunță sprijinul pentru Putin în conflictul din Ucraina: Rusia „are dreptul să se apere”
Vladimir Putin / | FOTO - Profimedia Images
Publicat: 23/02/2022, 20:59
Actualizat: 23/02/2022, 21:01

Cuba a îndemnat miercuri SUA şi NATO să răspundă „cererilor fondate privind garanţiile de securitate” formulate de aliatul său rus în criza ucraineană, apreciind că Rusia „are dreptul să se apere”.

Poziția autorităților cubaneze vine la o zi după ce și Venezuela și-a declarat sprijinul față de Rusia în privința Ucrainei.

„Hotărârea SUA de a impune o expansiune progresivă a NATO spre frontierele Federaţiei Ruse constituie o ameninţare pentru securitatea naţională şi pentru pacea regională şi internaţională”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe cubanez într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agespres. Cuba pledează pentru „o soluţie diplomatică prin intermediul unui dialog constructiv şi respectuos”.

Cuba estimează că SUA „ameninţă de săptămâni întregi Rusia”

Cuba transmite că SUA „ameninţă de săptămâni întregi Rusia şi manipulează comunitatea internaţională cu privire la pericolele unei invadări masive iminente a Ucrainei”, furnizând arme şi desfăşurând trupe în ţările vecine.

Săptămâna trecută, în timpul vizitei oficiale la Havana a vicepremierului rus Iuri Borisov, Cuba a criticat deja vehement „isteria propagandistică” a Washingtonului împotriva Rusiei şi „expansiunea NATO până la frontierele ei”.

Declarația intervine cu câteva ore înainte de vizita în Cuba a preşedintelui Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, şi după ratificarea de către deputaţii ruşi a unui proiect de lege privind restructurarea datoriei cubaneze ce se ridică la 2,3 miliarde de dolari, potrivit agenţiei de presă cubaneze Prensa Latina.

Cuba traversează cea mai dificilă criză economică din ultimii 27 de ani, din cauza înăspririi embargoului american şi a impactului pandemiei asupra turismului, principalul motor al economiei cubaneze. Havana „a încetat să plătească de la începutul lui 2020 (…) rambursările în patru acorduri de împrumuturi interguvernamentale” acordate între 2006 şi 2019, adaugă agenţia cubaneză.

Vizitele acestor înalţi responsabili ruşi în Cuba au loc după o conversaţie telefonică avută în ianuarie între Vladimir Putin şi omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel, în timpul căreia cei doi lideri au abordat întărirea „parteneriatului strategic” între Moscova şi Havana.

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, l-a asigurat, marți, pe Vladimir Putin de sprijinul său în criza din Ucraina. „Venezuela este cu Putin, este cu Rusia. Venezuela este cu cauzele curajoase şi juste din lume”, a declarat Maduro.