Dușa: Peste 90 de persoane vor pleca în Portugalia și SUA pentru a se pregăti să opereze avioane F-16

Dușa: Peste 90 de persoane vor pleca în Portugalia și SUA pentru a se pregăti să opereze avioane F-16
Publicat: 10/01/2014, 12:05
Actualizat: 07/02/2016, 04:44

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a anunțat, vineri, că peste 90 de persoane vor pleca, în vara acestui an, în Portugalia și SUA, pentru pregătire în vederea operării avioanelor multirol F-16, care vor sosi în România în 2016, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Dușa a afirmat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o declarație de presă susținută după ceremonia de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, că realizarea capabilității de aviație de vânătoare este mult mai complexă și nu înseamnă numai livrarea de avioane, ci și pregătirea personalului, a piloților, a personalului tehnic.

„Poliția Aeriană se asigură cu avioane Mig 21 Lancer care își consumă resursa de zbor în 2017. De aceea, a fost imperios necesar ca anul trecut să demarăm programul de înzestrare a aviației de vânătoare cu avioane care să poată realiza misiuni de poliție aeriană. Primele avioane din programul de înzestrare cu avioane multirol vor sosi în România în 2016. Acestea se pot livra și mai repede, însă realizarea capabilității de aviație de vânătoare este mult mai complexă și nu înseamnă numai livrarea de avioane, ci și pregătirea personalului, a piloților, a personalului tehnic. Peste 90 de oameni vor pleca începând din această vară la pregătire în Portugalia și SUA pentru ca atunci când avem avioanele, să avem și capacitatea umană de a le opera”, a spus Dușa.

Potrivit acestuia, în același timp, trebuie operaționalizată și realizată compatibilizarea infrastructurii aeroporturilor militare românești cu infrastructura necesară care să permită operarea pe avioane F-16.

„În colaborare cu NATO am început anul trecut investiția de modernizare a aeroportului de la Fetești, care va fi operațional în 2015”, a subliniat Dușa, care a adăugat că România va cumpăra, în total, 12 avioane de vânătoare de tip F-16.

Ministrul Apărării Naționale a menționat că, la nivelul forțelor aeriene române, se desfășoară mai multe programe de modernizare a dotării, fiind vorba de programul care va fi finalizat în acest an, de dotare cu avioane de transport cargo și militare pe distanțe medii, programul „Spartan”.

„În următoarele două săptămâni se va livra ultimul avion, astfel că, din punct de vedere al misiunilor de transport trupe și cargo, avem asigurată capacitatea și vom avea cele șapte avioane, plus avioanele Hercules pe care le avem în dotare, care fac față necesităților actuale ale armatei române”, a mai spus Mircea Dușa.

MApN informa, în 11 octombrie, că Guvernul României și cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziție în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forțelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Ministerul preciza că aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital și va începe pregătirea, în Portugalia, a personalului român ce va opera avioanele F-16.

În luna iunie, Guvernul anunța că a aprobat proiectul de lege privind achiziția a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care se va plăti 628 milioane euro.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat proiectul de „realizare graduală a capabilității de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică