EDU.RO REZULTATE BAC 2013. ISJ Covasna vrea subiecte diferite la Limba română pentru elevii minoritari față de elevii români

EDU.RO REZULTATE BAC 2013. ISJ Covasna vrea subiecte diferite la Limba română pentru elevii minoritari față de elevii români
Publicat: 16/07/2013, 19:05
Actualizat: 05/02/2016, 19:38

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna consideră că elevii aparținând minorităților naționale ar trebui să primească la bacalaureat subiecte diferențiate la Limba și literatura română față de elevii români, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că inspectoratul a făcut o analiză pe baza rezultatelor obținute la bacalaureat de elevii din județ, din care reiese, printre altele, și faptul că majoritatea elevilor au avut probleme la proba de Limba și literatura română, dar în schimb la Limba și literatura maghiară au avut o promovabilitate foarte bună.

Șeful ISJ Covasna apreciază că elevii maghiari, oricât s-ar strădui, nu au cum să-și însușească limba română la nivelul celor care o au ca limbă maternă.

Keresztely consideră că ar trebui ca elevilor aparținând minorităților naționale să le fie predată limba română după manuale și programe speciale, iar la bacalaureat să primească subiecte diferențiate, și nu aceleași pe care le primesc elevii români.

Ea a mai menționat că acești elevi trebuie oricum să depună un efort mai mare, pentru că ei mai au un examen în plus la bacalaureat, cel la limba maternă, pe lângă cele trei probe obligatorii, pe care le susțin elevii români.

Potrivit rezultatelor afișate, vineri, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în județ este de 43,56 la sută, față de 42,74 la sută, cât era înainte de soluționarea contestațiilor.

Dacă înaintea soluționării contestațiilor, un număr de 868 de candidați au fost declarați respinși, în urma rezultatelor finale numărul acestora a scăzut la 856.

Potrivit ISJ Covasna, în cazul candidaților din promoția curentă, 46,51 la sută au reușit să promoveze examenul, iar din promoțiile anterioare 30,18 la sută au obținut note de trecere.

Potrivit rezultatelor finale, la secția maghiară, promovabilitatea este de 37,76 la sută, iar la cea română, de 55,53 la sută.

Potrivit ISJ Covasna, la examene s-au înscris 1.686 de absolvenți de clasa a XII-a, din care s-au prezentat 1.522, iar trei au fost eliminați.

În august 2007, președintele Traian Băsescu susținea, în timpul unei vizite în Covasna, necesitatea introducerii unui sistem special de predare a limbii române pentru copiii maghiari, ca și cum limba română ar fi o limbă străină pentru ei. Traian Băsescu declara că unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discuțiile purtate cu localnicii era legat de învățarea limbii române de către copiii care provin din familii de maghiari.

Ideea a fost preluată, doi ani mai târziu, de Crin Antonescu, în calitate de candidat al PNL la Președinție, care susținea, vorbind despre copiii etnicilor maghiari, că ar putea învăța limba română, în primii ani de școală, ca pe o limbă străină, precizând că prin „limbă străină” înțelege altă limbă decât cea maternă, el adăugând că aceștia au interesul de a cunoaște limba română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic