EFECTELE #COVID-19. Sute de milioane de copii, în pericol. „Trebuie să acționăm acum!”

EFECTELE #COVID-19. Sute de milioane de copii, în pericol. „Trebuie să acționăm acum!”
Sute de milioane de copii, în pericol. „Trebuie să acționăm acum!”
Publicat: 30/04/2020, 11:30

Ca reacție la un raport recent al Secretarului General al Națiunilor Unite, care a atras atenția asupra numărului de copii privați de mesele școlare, Programul Alimentar Mondial (PAM) și UNICEF colaborează deja cu guvernele pentru a sprijini copiii care nu merg la școală pe durata pandemiei de COVID-19.

În acest context, potrivit unui anunț recent al UNICEF, în 68 de state, guvernele și PAM oferă deja copiilor rații la pachet, cupoane valorice sau sume de bani ca o alternativă la mesele oferite de școli.

În cadrul acestui parteneriat, PAM și UNICEF vor ajuta guvernele în lunile următoare să se asigure că, la redeschiderea școlilor, copiii care revin în clase vor beneficia de mese și programe sanitare.

„Aceasta îi va motiva și pe părinți să își trimită copiii la școală”, se precizează într-o informare de presă.

Instituțiile citate încearcă să identifice împreună copiii care au nevoie de mesele oferite de școli, printr-o hartă online a meselor școlare.

Strângere de fonduri

În sprijinul acestor activități care vor viza inițial 30 de țări vulnerabile sau cu venituri mici și sprijinirea a 10 milioane de copii, UNICEF și PAM lansează un apel pentru strângerea a 600 de milioane de dolari.

Activitatea lor va fi strâns corelată cu cea a Coaliției Globale pentru Educație, coordonată de UNESCO, un demers global menit să ofere copiilor posibilitatea de a continua să studieze, în ciuda perturbărilor provocate de COVID-19.

În condițiile în care criza de COVID-19 împinge foametea pe o pantă ascendentă în rândul populației sărace din lumea întreagă, Programul Alimentar Mondial (PAM) și UNICEF îndeamnă guvernele naționale să prevină consecințele devastatoare ce pot afecta nutriția și sănătatea a 370 de milioane de copii care nu mai beneficiază de mesele oferite de școli după închiderea acestora.

„Pentru milioane de copii din lumea întreaga, masa de care beneficiază la școală este singura pe care o au în ziua respectivă. În lipsa acesteia, suferă de foame, riscă să se îmbolnăvească, să renunțe la școală și să nu mai aibă nicio șansă de a ieși din sărăcie. Trebuie să acționăm acum pentru ca pandemia să nu se transforme într-o catastrofă ce amplifică foametea”, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley.

Mesele școlare sunt foarte importante mai ales în cazul fetelor. În multe țări sărace, existența unei mese poate fi un argument suficient pentru a convinge părinții aflați în dificultate să își trimită fiicele la școală, permițându-le astfel să scape de treburile casnice grele sau de căsătoriile timpurii.

„Școala este mult mai mult decât o instituție de învățământ. Pentru numeroși copii, aceasta înseamnă acces la siguranță, servicii medicale și nutriție. Dacă nu acționăm acum și nu extindem serviciile ce sunt vitale copiilor celor mai vulnerabili, consecințele devastatoare ale COVID-19 se vor resimți decenii la rând”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Pe lângă programele ce oferă mese școlare, copiii din țările sărace beneficiază adesea și de servicii medicale, precum vaccinare și deparazitare, furnizate prin intermediul școlilor lor.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase