Efectul Colectiv: peste 3.200 de nereguli privind securitatea la incendiu, găsite la cluburi, discoteci și baruri

Efectul Colectiv: peste 3.200 de nereguli privind securitatea la incendiu, găsite la cluburi, discoteci și baruri
Publicat: 18/11/2015, 12:53

În perioada 9-16 noiembrie, la nivel național au fost făcute 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf și de spectacol, precum și la mall-uri, pentru a vedea dacă acestea respectă normele de apărare împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) transmis miercuri agenției MEDIAFAX.

În urma controalelor au fost constatate 3.218 deficiențe, dintre care 432 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Echipele de control au dat 2.479 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.584 de avertismente și 895 de amenzi în cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile găsite la unitățile controale sunt: deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; organizarea activității de apărare împotriva incendiilor; lipsa autorizației de securitate la incendiu; nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis și a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum și cele referitoare la reglementarea fumatului.

La unele dintre unitățile controlate, din domeniul alimentației publice și de agrement, au fost depistate și 37 de încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu. Unele dintre imobilele unde au fost făcute controale au fost închise, iar la altele a fost oprită funcționarea.

Pompierii au făcut, în afara controalelor, și 707 acțiuni de recunoaștere la mai multe unități, precum și 295 de exerciții de evacuare, la care au participat peste 2.100 de persoane.

„Simultan cu activitățile preventive, asigurarea unui răspuns adecvat în situații de urgență reprezintă o prioritate pentru instituția noastră. În plan operațional, în aceeași perioadă, au fost derulate 10.281 intervenții, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului trecut. Un procent de 84% dintre acestea au reprezentat intervențiile serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare, urmat de incendii – 6% și alte situații de urgență”, a precizat sursa citată.

La acțiunile de control au participat 1.312 pompieri, 546 de polițiști, 517 jandarmi și 237 de reprezentanți ai altor autorități cu atribuții de control.

În urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizație de securitate la incendiu din partea ISU București-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole și mall-uri.

Verificările au loc și în contextul în care angajați ai ISU București-Ilfov sunt acuzați că au permis funcționarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizație de securitate la incendiu și, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

În urma verificărilor făcute de pompieri au fost găsite și clădiri monument care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, printre acestea fiind Castelul Peleș, Ateneul Român, sediul principal al Muzeului Național de Artă Contemporană, potrivit EurActiv.ro.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administrație al Sălii Palatului din București a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației, a declarat, la rândul său, că 93% dintre școlile din România funcționează și ele fără acest aviz al ISU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...