ELCEN: Primaria Capitalei nu a semnat convenția de plată în avans a gazelor

Redactor:
Laura Albu
ELCEN: Primaria Capitalei nu a semnat convenția de plată în avans a gazelor
Primaria Municipiului București (PMB) nu a semnat convenția de plată în avans a gazelor naturale deși a fost aprobată de Consiliul General al Muncipiului București (CGMB), potrivit unui comunicat remis de ELCEN, joi, MEDIAFAX.

CGMB a aprobat prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 semnarea convențiilor de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2019-2020, inclusiv convenția de justificare a avansurilor nr.1/2019 între Municipiul București, Termonenergetica, ELCEN și Romgaz.

Prin încheierea acestei convenții, PMB se angajează să plătească în avans direct în contul furnizorului de gaze naturale contravaloarea cantităților de gaze naturale necesare pentru livrarea agentului termic în perioada octombrie 2019 – martie 2020. Aceste fonduri sunt folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei.

Încă din anul 2016, conform legislației în vigoare, municipalitatea plătește în avans gazele naturale, pentru a se elimina orice blocaje în producerea și livrarea agentului termic către populație.

Această convenție a fost semnată deja de către Termonenergetica, Elcen și Romgaz. Până la acest moment, PMB nu a semnat, deși HCGMB nr. 626/14.11.2019 este un document obligatoriu, fiind publicat pe pagina de internet a PMB.

Nesemnarea Convenției de justificare a avansurilor nr. 1/2019 de către Primarul general al Municipiului București până la aceasta data, este un abuz ce are ca efect direct neacordarea subvenției în avans către Romgaz pentru luna decembrie 2019 în valoare de 104.258.746,91 lei din suma totală de 363.773.872,29 lei prevăzută în anexa nr. 1, pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației Municipiului București pentru perioada decembrie 2019-martie 2020.

Această situație intervine în contextul în care intrarea în noul sezon de termoficare 2019-2020 s-a făcut în condițiile unor riscuri financiare deosebite, generate de întârzieri la plata obligațiilor curente înregistrate de Radet București față de Elcen după data deschiderii procedurii de insolvență împotriva RADET în valoare de aprox. 300 milioane lei înregistrate la data de 30.11.2019, precum și de întârzieri la plata obligațiilor prevăzute la art. 51, alin. (1) din O.G. 36/2006 în sarcina Municipiului București pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației Municipiului București.

Totodată, în contextul în care Radet a intrat în procedură de faliment, generând majorarea creanței Elcen cu aproximativ 300.000.000 lei față de creanța înscrisă deja în Tabelul definitiv de creanțe împotriva Radet în valoare de 3,6 mld lei, și, totodată, al refuzului constituirii unei garanții de către C.M. Termoenergetica conform Contractului cadru reglementat de ANRE, respectarea în integralitate a obligațiilor Municipiului București prevăzute în Convenția de justificare a avansurilor nr. 1/2019 a cărei încheiere a fost aprobată prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 emisă de Consiliul General al Municipiului București este imperios necesară.

În ipoteza contrară, în care subvenția pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației Municipiului București nu este virată în avans de Municipiul București către Romgaz în integralitate pentru perioada decembrie 2019 -martie 2020, conform Convenției de justificare a avansurilor nr. 1/2019, sistemul de termoficare din Municipiul București va fi compromis iremediabil, putând genera intrarea în incapacitate de plată a ELCEN cu consecința intrării în faliment și, totodată, pierderi majore înregistrate de furnizorul de gaze Romgaz prin neîncasarea creanțelor.

Delegarea serviciului de termoficare către compania Termoenergetica implică acoperirea unor etape extrem de importante, cum ar fi capitalizarea. Această companie are nevoie de capital de lucru substanțial și de un flux financiar constant ca să poată funcționa. Unicul demers al PMB în acest sens a fost acela de a aloca în realitate o sumă cu o valoare extrem de scăzută, deși în cadrul ședinței CGMB din 14.11.2019 s-a aprobat o majorare de capital de aprox. 650 milioane lei. Totuși, fără asigurarea resurselor financiare necesare acoperirii plăților pentru materiale în vederea lucrărilor de întreținere sau a investițiilor urgente în reabilitarea rețelelor de termoficare aflate într-o situație critică, precum și pentru plata serviciilor furnizate de producătorii de energie termică, această companie nu va putea fi capabilă să asigure continuitatea livrării agentului termic către aprox. 1.300.000 de bucureșteni.

În conturile Companiei Municipale Eenergetica există o sumă disponibilă în valoare de 270 milioane de lei, bani ce ar putea asigura capitalul necesar pentru Termoenergetica în această iarnă.

C.M. Termoenergetica a fost înființată prin HCGMB nr. 145/11.03.2019, cu un capital social inițial în valoare de 120.000 lei, urmând ca aportul de capital să crească după finalizarea operațiunii de divizare a C.M. Energetica.

Ulterior, prin HCGMB nr. 582/24.12.2019, s-a decis o diminuare a capitalului social al C.M. Energetica, societate care urma să fie divizată, cu suma de 217.954.000 lei, prin restituirea către acționarul majoritar Municipiul București a acestei sume, rămânând un capital subscris și vărsat în valoare de 81.791.850 lei pentru această companie care avea ca data de referință a divizării, data de 31.12.2019 Conform notei PMG nr. 3861/06.11.2019.

CGMB a emis Hotărârea nr. 627/14.11.2019, prin care a decis majorarea capitalului social al C.M. TERMOENERGETICA cu suma de 645.880.000 lei.

Această majorare de capital nu a fost realizată, nici măcar prin constituirea unui capital de lucru necesar pentru ca Termoenergetica să poată să asigure garanția continuării furnizării energiei termice în Municipiul București în sezonul de termoficare decembrie 2019 – martie2020, deși existau condițiile necesare pentru virarea de către PMB a sumei de 217.954.000 lei, în contextul în care CGMB a decis o diminuare a capitalului social al C.M. Eenergetica, societate care urma să fie divizată, cu suma de 217.954.000 lei, prin restituirea către acționarul majoritar Municipiul București a acestei sume.

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie...
„Tatăl Nostru” se modifică, începând de duminică, la slujbele catolice. Versetul care a fost schimbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Vestea dimineții despre VACCINURILE anti-covid. Anunțul RADICAL al lui Alexandru Rafila!!!
imagini spitalul matei balș
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Adda, foc și pară pe Internet! Vedeta, acuzată că a cerșit de la statul român:...
Inchide