Elevii români din Sri Lanka se întorc mai repede. Ce spun autoritățile din Iași

Elevii români din Sri Lanka se întorc mai repede. Ce spun autoritățile din Iași

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat corespondentului MEDIAFAX că elevii care sunt plecați în schimb de experiență în Sri Lanka ar fi trebuit să se întoarcă în țară vineri, dar s-a decis ca aceștia să revină mai devreme.

„Împreună cu doamna director Elvira Rotundu (de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași – n.r.) și o parte din membrii Consiliului de Administrație al acestui liceu, am avut o întâlnire, prin care am evaluat care este situația celor opt elevi plecați în Sri Lanka. Ei sunt acolo sub coordonarea doamnei profesor de matematică Ioana Anton, cu care s-a luat legătura. Ei trebuiau să se întoarcă în cursul zilei de vineri, aveau bilet de întoarcere spre țară, au fost refăcute biletele și vor ajunge mai devreme. Noi le-am propus să le asigurăm transportul de la București la Iași, pentru a reintra în rândul familiei. Nu sunt probleme deosebite cu ei, fac parte dintr-un schimb de elevi care se derulează din anul 2016. În 2016 și în 2018 au fost elevi de la Colegiul din Colombo Sri Lanka în Iași, la Colegiul Negruzzi, în 2017 și în 2019 s-au deplasat elevi de la Colegiul Negruzzi în Sri Lanka. Speranța noastră este să-i vedem cât mai repede acasă, nu sunt probleme deosebite cu ei”, a spus Mihai Chirica.

Reprezentanții conducerii Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași susțin că au vorbit luni de dimineață cu profesoara care însoțește grupul de elevi și că aceștia sunt în siguranță.

„Ei sunt în siguranță, am vorbit și astăzi dimineață (luni – n.r.) cu doamna profesoară, ținem legătura cu ei permanent, și cu părinții, ne dorim cu toții să ajungă în siguranță acasă. Este un proiect al școlii, este un schimb pe care îl avem cu o școală de acolo, este la a patra ediție și elevii se aflau în acest schimb. Au plecat din țară marți seara, pe 16 aprilie, și se vor întoarce cât mai repede posibil. Evident că suntem îngrijorați și important este ca ei să se întoarcă în siguranță, ne dorim cu toții acest lucru și facem tot posibilul să se întoarcă cât mai repede posibil”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Elvira Rotundu, directorul colegiului.

Potrivit reprezentanților Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, în Sri Lanka sunt 8 elevi din clasele
a X-a și a XI-a de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”.

MAE a activat Celula de Criză în urma atentatelor din Sri Lanka, în atenția acesteia aflându-se opt elevi de la liceul din Iași, dar și două familii de cetățeni români aflate în vacanță în această țară.

„Având în vedere numărul semnificativ de victime raportat de mass-media locală, din dispoziția ministrului afacerilor externe, în dimineața zilei de 21.04.2019 a fost activată Celula de Criză a MAE. Conform datelor preliminare obținute de la Ambasada României la Colombo, în cursul zilei curente, în capitala srilankeză, au avut loc opt atentate teroriste cu bombă, la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetățeni străini și două locuri publice (dintre care unul la Grădina Zoologică). Imediat după semnalarea incidentelor, reprezentanții misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

„Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol și menține legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistență consulară membrilor a două familii de cetățeni români aflate în vacanță”, se mai menționează în comunicatul MAE.

MAE precizează că până în prezent, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre victime.

Atentatele, comise de Paștele catolic, au vizat cel puțin cinci hoteluri și trei biserici din orașele Colombo, Negombo și Batticaloa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului