Elevii unui liceu gălățean învață într-o clădire veche de 150 de ani, cu risc seismic „III spre II”

Elevii unui liceu gălățean învață într-o clădire veche de 150 de ani, cu risc seismic „III spre II
Publicat: 23/11/2015, 13:25

Colegiul Național „Al. I. Cuza” din municipiul Galați este considerat unul dintre liceele bune ale orașului, dar funcționează într-o clădire veche de aproximativ 150 de ani, care în anul 2005 a fost retrocedată comunității evreiești, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit conducerii liceului, nu s-au mai făcut investițiile necesare, iar în urma unei expertize realizate în urmă cu câteva luni, imobilul a fost încadrat în clasa de risc seismic III spre II.

În plus, în urmă cu câteva zile, pe unul dintre holuri, în tavanul imobilului a apărut o fisură, iar unii elevi susțin că au și căzut bucăți de tencuială din tavan.

„Am auzit zgomote la etaj, pe hol au căzut bucăți”, a spus un elev.

O elevă a afirmat, la rândul său, că din câte i-au spus colegii s-a desprins o bucată de tencuială.

Reprezentanții unității de învățământ au susținut însă că au fost desprinse în mod controlat bucăți de tencuială din tavan și doar pe o suprafață mică.

„Clădirea este în proprietatea fundației Caritatea, aceasta are în proprietate imobilele retrocedate, așa că orice problemă legată de reparații, de infrastructură, cade în sarcina lor, dar au inițiat deja procedurile pentru reparații la acoperiș și la tavan. Bucata din tavan nu a căzut, nu a afectat pe nimeni, ci doar am constatat, și cu acordul lor, am dat-o jos în mod controlat, nu a căzut efectiv pe nimeni, am asigurat locul respectiv și am dat-o jos în așa fel încât să nu prezinte vreun pericol. Am considerat că e mult mai bine să dăm jos o bucată ca să fie reparată, decât să cadă pe cineva. Nu a căzut nimic înainte, s-a fisurat puternic acea zonă, făcuse cumva burtă, e pe stuf și e de acum 150 de ani clădirea – cum se făceau înainte cu acoperiș de stuf pe lemn. Am făcut adresă către Caritatea și deja trebuie să se apuce de treabă”, a spus directorul adjunct al liceului, Cristian Brătescu.

Potrivit acestuia, „există în acest moment, fără niciun plus sau minus, exact același pericol care a fost în ultimii 10 ani”.

Având în vedere starea clădirii, reprezentanții Primăriei au afirmat că au identificat câteva spații în care să se poată muta temporar elevii și profesorii liceului.

„Căutăm soluții pentru relocarea temporară a elevilor și am indentificat Liceul de Marină, Școala Nr. 26 sau Școala nr. 8. Nu putem să închiriem alte spații care nu aparțin rețelei școlare, nu avem voie. Soluția este una temporară, până când se va realiza un campus școlar pentru liceul «Cuza», dar lucrările vor dura circa un an și șase luni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Emanuela Turcu.

Pe de altă parte, reprezentanții unității de învățământ au spus însă că toți elevii trebuie să fie relocați într-un sigur imobil, alte variante fiind considerate inacceptabile.

„Suntem în discuții cu ISJ, cu Primăria în găsirea unei noi locații pentru acest colegiu. Prezintă un risc seismic de trei spre doi, această clădire fiind retrocedată se și plătește chirie de Primărie. Se discută de niște variante unde să ne mutăm, cum ar fi la sediul fostei Școli nr. 8, dar acolo nu e sală de sport, teren – acesta trebuie asfaltat, renovat. Trebuie renovări și la etajul doi, nu e folosit de mult timp, dar în care am putea încăpea toată școala. Oricare altă variantă promisă, de Minister, Inspectorat și Primărie prin care am putea merge în diferite locuri, dar nu toată școala, este inacceptabilă”, a afirmat directorul adjunct al liceului.

Unii elevi, deși spun că le place clădirea liceului în care învață în prezent, au afirmat că preferă să fie mutați într-o clădire care să prezinte siguranță.

„Vrem să plecăm de aici pentru că această clădire am înțeles că nu mai prezintă siguranță. Este un liceu bun, cu tradiție, ne place aici, dar decât să fim în pericol, cred că e mai bine să plecăm. Noi sperăm să ne mutăm”, a afirmat unul dintre elevii liceului.

La Colegiul Național „Al. I. Cuza” din municipiul Galați sunt aproximativ 900 de elevi și 62 de cadre didactice, la care se adaugă personalul auxiliar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern