Elsid Titu pierde definitiv procesul cu Hidroelectrica

Elsid Titu pierde definitiv procesul cu Hidroelectrica
Publicat: 23/11/2015, 13:53

Mihai Tufan și Mihai Anastasescu, acționarii companiei Elsid Titu SA, au pierdut astfel definitiv procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Elsid a formulat contestație împotriva măsurii de aplicare a clauzei de forță majoră în anul 2012. Tribunalul București a respins contestația ca neîntemeiată și a obligat Elsid la plata cheltuielilor de judecată. Împotriva acestei sentințe a declarat recurs Elsid, însă Curtea de Apel, prin decizia dată săptămâna trecută, a respins acest recurs, hotărârea devenind astfel definitivă.

Elsid, trader de energie și producător de electrozi siderurgici, a contestat măsura administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forță majoră în perioada 1 august 2012 – 1 decembrie 2012, clauza ce a avut ca efect diminuarea cantității de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menționată.

„În 2012 Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria companiei. În 2012 Dunărea a înregistrat cele mai mici debite din ultimii 150 de ani, în 2012 Hidroelectrica a consemnat cea mai mică producție de energie realizată vreodată de doar 11,8 TWh, în 2012 Hidroelectrica avea semnate contracte de 20 de TWh. Ca să-și onoreze aceste obligații contractuale, Hidroelectrica cumpăra de la producatorii termo la prețuri cuprinse între 260-300 lei/ MWh și din piața reglementată la 350-400 lei/ MWh ca să o vândă băieților deștepți în pierdere la prețuri cuprinse între 103-132 lei MWh. Când nu a mai avut bani, după ce intrase într-un deficit de numerar de 783 milioane lei și pe o pierdere de 500 milioane lei, Hidroelectrica a activat forța majoră. Hidroelectrica nu s-a prevalat de o manieră arbitrară de această clauză contractuală și legală, Camera de Comert și Industrie a României fiind instituția care a emis certificatul de forță majoră. Forța majoră este o clauză exoneratoare de obligații fiind recunoscută în legislația tuturor țărilor democratice, indiferent de sistemul de drept. Dar nu și de băieții deștepți. Această atitudine de frondă față de o companie ajunsă în incapacitate de plată arată mercantilismul și ferocitatea cu care tratau băieții deștepți Hidroelectrica. Efectul activării forței majore a fost reducerea în cheie matematica a cantităților de energie către toți cei 41 de parteneri contractuali. Dar Elsid, Electrocarbon, Energy Holding au contestat această măsură. Ce conta dacă Hidroelectrica murea. Ei să facă profit”, a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

La momentul deschiderii procedurii insolvenței, societățile Elsid și Electrocarbon Slatina, o altă companie deținută de Mihai Tufan și Mihai Anastasescu, aveau un preț contractual fix de 103 lei/ MWh, departe de a acoperi prețul de cost de 187 lei/MWh și fiind evident mult mai mic decât prețul pieței, care oscila în jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele două contracte încheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu și Electrocarbon Slatina au generat, în perioada 2006 – 31 mai 2012, o pierdere de 200 milioane lei.

„Hidroelectrica nu este a lui Borza. Dar cu atât mai mult nu este nici a lui Buzăianu, Anastasescu, Tufan, Machinski sau a altor băieți deștepți. Hidroelectrica este o companie strategică a României, este o companie vitală pentru poporul român. Orice atac la adresa Hidroelectrica trebuie perceput și sancționat ca un atac la adresa României. Acești băieți, care timp de zeci de ani au spoliat companiile statului trebuie să înțeleagă că a venit timpul să se oprească și implicit să plătească. Aștept ca instituțiile statului să își facă datoria și în ceea ce îi privește. Este culmea tupeului ca după ce ai dat o gaură de peste un miliard de euro la Hidroelectrica să mai pretinzi 600 milioane euro daune ca urmare a denunțării acestor contracte. Atât Euro Insol cât și ulterior ANAF, Curtea de Conturi, DNA și mai nou Consiliul Concurenței au stabilit că aceste contracte sunt ilegale, fiind încheiate în frauda Hidroelectrica și implicit a statului. Să târăști Hidroelectrica timp de mai bine de 3 ani de zile pe la toate instanțele din România și mai nou pe la Paris, Washington, Zurich sau Geneva, blocând ieșirea din insolvență și listarea celei mai valoroase companii a statului român, nu este un simplu abuz de drept procesual, reprezintă un veritabil atentat la siguranța și interesele statului român, care va trebui sancționat ca atare”, a mai spus Borza.

Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru și Asociații, iar Elsid Titu a fost reprezentată de Răzvan Dincă și Asociații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii