Eugen Teodorovici: Impozitarea bacșișului a fost o experiență, nu un eșec. PNL îi cere ministrului Finanțelor să demisioneze

Eugen Teodorovici: Impozitarea bacșișului a fost o experiență, nu un eșec. PNL îi cere ministrului Finanțelor să demisioneze
Publicat: 18/05/2015, 17:55
Actualizat: 02/11/2016, 09:42

Discuțiile din plenul Camerei Deputaților pe tema impozitării bacșișului au avut loc la solicitarea grupului popular și democrat, în cadrul „orei ministrului”, prevăzută pe ziua de luni în noul regulament al Camerei.

„Această idee, a impozitării bacșișului a apărut în 2012, măsura a fost adoptată acum în contextul binecunoscut al controlalelor ANAF, mai precis atunci când se găseau în case de marcat diferențe de bani nefiscalizate. Întreaga piață era nemulțumită de închiderea firmelor, așa că am optat pentru această soluție. Important este faptul că nu a fost o măsură pentru a mări taxele la buget, ci pentru a rezolva o problemă punctuală. Implementarea măsurii convenită cu reprezentanții industriilor cu profil a ridicat și alte nemulțumiri, iar pentru a le rezolva, am organizat o nouă consultare la sfârșitul săptămânii trecute și am încercat să găsim împreună soluții alternative, care să fie în beneficiul ambelor părți. Concluzia întâlnirii a fost aceea de a renunța la bacșișul reglementat prin Ordonanța de urgență 8/2015. Au fost voci în cadrul acestei întâlniri care au susținut păstrarea măsurii într-o formă opțională, dar, având în vedere că în practică apar situații care nu pot fi rezolvate, am renunțat la această măsură”, a afirmat Teodorovici.

El a spus că impozitarea bacșișului și renunțarea la ea au fost măsuri convenite cu „piața” și că „a fost o experiență, nu un eșec”.

„Impozitarea bacșișului a fost o măsură convenită cu piața, iar reunțarea la impozitarea bacșișului a fost, de asemenea, o decizie luată de comun acord. A fost o experiență și nu un eșec, pentru că ar trebui să nu uităm că aceasta înseamnă democrație, dialog și nu consultare și nu măsuri arbitrare. Evident opoziția a știut să înlocuiască aceste soluții cu speculații și cu atacuri politice”, a adăugat Teodorovici.

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat că intervenția ministrului Teodorovici este caracterizată prin „tupeu și aroganță” și că PNL cere demisia ministrului și restituirea sumelor din impozitarea bacșișului integral.

Ea a spus că măsura impozitării și a renunțării la impozitarea bacșișului este dovada că guvernul guvernează fără busolă și a criticat „circul fiscal al PSD”.

„Ministrul Teodorovici nu are decât o singură soluție normală: demisia. Avem prea mulți miniștri fără simțul normalității. E groaznic cum miniștrii au înțeles să folosească codul fiscal ca un instrument politic”, a mai arătat Andreea Paul.

În replică, liderul deputaților PSD Marian Neacșu a spus că opoziția nu este dispusă la dialog și la a participa la găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemelor, „fiind prinsă în demagogie”.

„Pentru că sunteți atât de prinși în demagogie, nu reușiți să construiți ceva serios”, le-a mai spus Neacșu reprezentanților opoziției.

Liderul grupului democrat-popular Ștefan Burlacu a spus că impozitarea bacșișului a creat confuzie și a fost o inițiativă care să „omoare în fașă serviciile”.

„Nu putem să nu observăm un stil pompieristic de a lua măsuri cu efecte economice, fără studii la impact și de renunțare la ele, în urma unor discuții cu reprezentanții serviciilor care trebuiau să aibă loc înainte, nu după adoptarea acestei măsuri controversate”, a spus Burlacu.

El a criticat faptul că de peste trei săptămâni ANAF face controlale contestate, operatorii economici sunt aglomerați cu noi registre, arătând că este o măsură abuzivă faptul că un inspector poate să verifice banii pe care îi au oamenii la ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...