Europa, fără paturi, medici și asistente. Țara în care numărul pacienților internați a scăzut

Europa, fără paturi, medici și asistente. Țara în care numărul pacienților internați a scăzut
În interiorul unei unități de terapie intensivă COVID-19. Foto: YouTube
Publicat: 10/11/2020, 16:48
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Terapia intensivă este ultima linie de apărare pentru bolnavii cu coronavirus grav bolnavi, iar Europa este epuizată – fără paturi, medici și asistente.

Tară după țară, povara terapiei intensive a pacienților cu COVID-19 se apropie și uneori depășește nivelurile observate la vârful primăverii trecute. Oficialii din domeniul sănătății, mulți susținând revenirea la blocaje mai stricte, avertizează că suplimentarea cu paturi nu va ajuta, deoarece nu există suficienți medici și asistenți medicali instruiți pentru a fi angajati.

În Italia, ambulanțele parchează în afara spitalelor care așteaptă paturi, iar în Franța, aplicația guvernamentală de urmărire a bolnavilor de coronavirus afișează în mod vizibil capacitatea sectiei de terapie intensivă: 92,5% , în creștere.

La Napoli, asistentele au început să verifice oamenii în timp ce aceștia așteptau în mașini

În Italia, Filippo Anelli, șeful Asociației Naționale a Medicilor, a declarat că în curând nu vor fi suficienți medici pentru a salva vieti. Recent, la Napoli, asistentele au început să verifice oamenii în timp ce aceștia așteptau în mașini, în afara sălilor de urgență, așteptând spațiu pentru a fi tratati. Italia are un total de 11.000 de paturi de terapie intensivă. Începând de luni, 2.849 de paturi ICU au fost ocupate la nivel național – în creștere cu 100 față de ziua precedentă.

Paramedic la ATI în Italia

În Franța, peste 7.000 de lucrători din domeniul sănătății au urmat, de la primăvara trecută, formare în tehnici de terapie intensivă. Studenții, stagiari, paramedici, au fost pregătiți, potrivit ministrului Sănătății, Olivier Veran.

Spre deosebire de primul val din primăvara trecută, virusul este acum peste tot în Franța

Un spital din sudul orașului Marsilia a introdus recent camioane frigorifice înaintea creșterii temute a deceselor de la ICU.

Pentru pacientul cu coronavirus mediu cu simptome grave, este nevoie de șapte până la 10 zile pentru a trece de la infecție la spitalizare. Cei internați adesea trebuie să rămână săptămâni întregi, chiar și pe măsură ce sosesc mai mulți pacienți. Matematica este inexorabilă atâta timp cât ratele de infecție cresc.

Pacienții din Franța, Belgia și Olanda sunt transferati în unitățile germane de terapie intensivă, dar medicii germani spun că urmăresc scăderea rapidă a numărului de paturi.

Dr. Uwe Janssens, care conduce Asociația Interdisciplinară din Germania pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, a declarat că unele zone urbane ating niveluri precare.

„Când un oraș de milioane de oameni mai are doar 80, 90 de paturi, atunci aceasta poate fi o masă critică, deoarece nu există doar cazuri COVID-19, există și accidente de circulație, infarct, embolii pulmonare și așa mai departe”, a spus el.

Numai în ultimele două săptămâni, numărul pacienților cu coronavirus tratați în terapia intensivă în Germania s-a triplat, de la 943 la 2.546. Totuși, Janssens a recunoscut că situația din Germania este mai bună decât cea din Franța, Belgia, Olanda și Marea Britanie.

Germania are aproximativ 34,5 paturi ATI  la 100.000 de locuitori, fără a include rezerva de urgență. Italia are 10, în timp ce Franța are 16, potrivit Dr. Uwe Janssens

„Dar un pat, un ventilator și un monitor nu înseamnă că pacientul poate fi îngrijit. Când vine vorba de asistenți medicali și personal specializat, Germania este mult în urmă ”, a spus el. „Avem o mulțime de paturi, dar nu avem suficient personal pentru ei.”

Spania are aceleași limitări, dar a suferit deja decese de coronavirus la o scară pe care Germania nu a văzut-o încă.

Pe de o parte, lucrătorii din domeniul sănătății sunt obosiți; pe de altă parte, numărul persoanelor care lucrează pe prima linie este limitat ”, a spus dr. Robert Guerri, șeful departamentului de boli infecțioase și coordonatorul spitalizărilor COVID-19 de la Hospital del Mar din Barcelona.

Unitatea  de coronavirus s-a ocupat în octombrie, apoi unitatea de îngrijire critică. Chiar dacă rata infecției se diminuează ușor, el nu știe când oricare dintre aceste paturi va fi disponibil.

În Portugalia, Fernando Maltez are 40 de ani de experiență în pregătirea planurilor de urgență pentru amenințări la adresa sănătății, fiind unul dintre cei mai importanți experți în boli infecțioase din țară.

În cele șapte luni de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii septembrie, Portugalia a numărat oficial peste 75.500 de cazuri de COVID-19. Numai în luna octombrie a raportat aproape 66.000.

În total, 391 de pacienți cu coronavirus se aflau la ATI începând de luni. În cea mai proastă săptămână din primăvara trecută, terapia intensivă a avut 271 de pacienți cu coronavirus.

„Nu are nici un sfârșit”, a spus Maltez la secția de boli infecțioase pe care o supraveghează la spitalul Lisabona Curry Cabral, unde 20 de paturi ICU destinate pacienților cu coronavirus sunt acum ocupate. „Niciun serviciu de sănătate din lume … nu poate rezista unui potop de cazuri care continuă să apară.”

Lucrător la terapie intensivă în Praga

O mare parte din Europa de Est, scutită de valul îngrozitor din primăvara trecută, se află în aceeași poziție. Ungaria a avertizat că ATI ​​va rămâne fără paturi până în decembrie în cel mai rău scenariu, iar spitalizările din Polonia au crescut de trei ori nivelurile observate în primăvară. La sfârșitul lunii trecute, trupele Gărzii Naționale Americane cu pregătire medicală s-au îndreptat către Republica Cehă pentru a lucra alături de medici acolo.

Există câteva semne de speranță

Belgia, proporțional printre țările cele mai afectate din Europa în ceea ce privește cazurile de coronavirus, vede indicii în creștere ale unui moment de cotitură în criza după un blocaj parțial. Admiterile la spital par să fi ajuns la 879 pe 3 noiembrie și au scăzut la aproximativ 400 duminică, a spus virologul Yves Van Laethem.

A existat temerea că o capacitate de 2.000 de paturi a ATI ar fi putut fi atinsă săptămâna trecută, dar Steven Van Gucht, un virolog în cadrul grupului sanitar guvernamental Sciensano, a declarat că ritmul încetinește.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?