Europarlamentarii români în fața politicii anti-români de la Londra: „Asistăm la o retorică isterică și nejustificată. Să nu credeți că doar la noi politica arată cum arată”

Publicat: 07/12/2013, 19:16
Actualizat: 07/07/2016, 06:32

Atât cât le permit pârghiile sistemului politic al Uniunii Europene, reprezentanții României în Parlamentul European au încercat să ia atitudine în fața retoricii anti-imigrație promovate în Marea Britanie, în special de partidul eurosceptic UKIP, dar mai nou și la nivelul Guvernului conservator, prin vocea premierului David Cameron. Dacă liberalii (PNL) și socialiștii (PSD) sunt mai rezervați, nerepezindu-se să atace simple vorbe aruncate la Londra într-un context puternic încărcat electoral, popularii (PDL) au încercat să provoace o dezbatere în plenul Parlamentului, care să implice și punctul de vedere, mult mai puternic al Comisiei Europene. Nu au obținut-o acum, pentru că grupurile politice de la Bruxelles nu au picat de acord, astfel că românii au rămas la nivelul interpelărilor și întrebărilor orale din plenul Parlamentului, cu promisiunea că la anul vor avea și o reacție a Comisiei.

Dincolo de atacurile anti-europenilor de la UKIP împotriva românilor și bulgarilor, pentru care piața muncii din Marea Britanie se va deschide obligatoriu de la 1 ianuarie, promovate intens de presa tabloidă din Regat, europarlamentarii români contactați de gândul iau în seamă mai ales recentele declarații ale premierului Cameron, care a vorbit de intenția de a introduce limitări în sistemul beneficiilor sociale și de a limita dreptul la liberă circulație în UE, în cazul în care un stat atinge un anumit număr anual de imigranți.

Asistăm în acest moment la o retorică isterică și total nejustificată. Până în acest moment însă, lucrurile se tot pun de principiu, dar este deja jumătatea lui decembrie și nu există făcut nici măcar un proiect de act normativ care să discrimineze (la Londra), pentru că britanicii știu foarte bine că atât timp cât sunt membri ai UE, nu pot să discrimineze între cetățenii europeni. Mesaje că așa ceva nu se poate le-au fost transmise și de Comisia Europeană. Nu cred că vor trece la fapte pentru că nu pot cu bună știință să încalce legislația europeană. Dacă ar face un singur pas spre concretizarea vorbelor, vă garantez că se ajunge la infringement (procedura de sancționare a unui stat UE de către Comisia Europeană, care poate ajunge până la tăierea de fonduri – n.r.). Vor miza probabil că după 1 ianuarie nu vor fi cohorte de români și bulgari care să vrea să intre în UK și atunci lucrurile se vor regla”, a declarat pentru gândul Renate Weber, europarlamentar PNL.

Despre infringement a vorbit și europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, într-o conferință de presă de joi: „Orice altă măsură introdusă din 2014 reprezintă o încălcare a tratatelor și plasează Marea Britanie în afara Uniunii Europene. Deocamdată sancționăm intenții, pentru că în Marea Britanie se vorbește despre intenția de a introduce anumite măsuri în plus. Dacă vor introduce măsuri suplimentare care să frâneze accesul pe piața muncii din Marea Britanie, atunci vom reacționa foarte dur, nu doar prin scrisori și prin interpelări. Orice încălcare a Tratatului duce la măsuri de infringement din partea Comisiei Europene„, a spus Cătălin Ivan.

Renate Weber (PNL). Foto: Mediafax.

Europarlamentarii români, indiferent de culoarea politică, sunt însă conștienți că toată această agitație de la Londra pe tema imigrației este motivată electoral, în contextul în care conservatorii aflați la putere trebuie să facă față ascensiunii agresive a naționaliștilor lui Nigel Farage, liderul UKIP, și presiunii mediatice, explică europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, membru al popularilor europeni. Soluția sa este răbdarea combinată cu diplomația, lucru pe care România nu îl exersează suficient, lăsând astfel pozițiile europarlamentarilor pe teme precum cea din Marea Britanie să atârne în aer, fără greutate.

„Există doar arma răbdării și arma diplomației. Acum ticăie ceasul cu 1 ianuarie și cu alegerile pentru Parlamentul European și până la alegeri nimeni nu va rezolva nimic. Pe baza discuțiilor cu colegii britanici, vă pot spune că este o atât de puternică presiune mediatică și a partidului UKIP, încât până la alegeri nimic nu se va rezolva. Decât după două-trei luni, pe baza unor date statistice, să putem spune: vedeți, dragii noștri, că nu s-a întâmplat acea invazie pe care o invocați? Ei vor spune însă nu contează că nu avem invazie, contează că avem cetățeni români care abuzează sistemul de asigurări sociale”, explică Iuliu Winkler, pentru gândul.

La nivel mare însă, dincolo de cazurile izolate, problema abuzării asistenței sociale de către români și bulgari este falsă, crede Renate Weber: „S-a tot vorbit de chestia asta cu turismul beneficiilor sociale. Este complet neadevărată. Realmente, românii și bulgarii nu au fost neapărat beneficiarii asistenței sociale de acolo, ei au venit să muncească, este o falsă problemă„.

Marinescu: PPE a încercat să atragă Comisia într-o dezbatere, socialiștii și liberalii au zis să mai așteptăm

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, membru al popularilor europeni, a explicat pentru gândul că grupul său politic a încercat să lanseze o dezbatere în Parlamentul European, cerând totodată o reacție a Comisiei Europene pe subiectul declarațiilor anti-imigație venite de la Londra, lucru care ar da o mare greutate dezbaterii.

„Am făcut întrebarea orală, au semnat-o mai mulți colegi și din Bulgaria, și din Germania. Am cerut să avem această dezbatere săptămâna viitoare, PPE a aprobat-o, din păcate însă nici socialiștii, nici liberalii nu au susținut-o. Domnul Swoboda (liderul socialiștilor din PE) am înțeles că a spus să așteptăm 1 ianuarie să vedem ce se întâmplă. Au spus că în februarie se va pune pe ordinea de zi, or pe noi ne interesa acum. Campaniile de presă vor înceta în februarie, martie când vor vedea că nu dau peste ei românii, dar ce ne facem cu primul ministru (Cameron) și cu ideile pe care le face publice? Trebuia să facem ceva și asta era metoda, să facem o dezbatere în Parlament”, a explicat Marinescu pentru gândul, adăugând că în opinia sa declarațiile lui David Cameron nu se vor concretiza.

Marian Jean Marinescu (PDL). Foto: Mediafax.

Cu toate acestea, în cadrul Consiliului pe Justiție și Afaceri Interne desfășurat la Bruxelles în perioada 5-6 decembrie, vicepreședintele UE și comisarul european pe Justiție Viviane Reding a ținut un discurs în care reiterează dreptul la liberă circulație în UE. Reding a vorbit despre presiunile asupra sistemelor de asistență socială pe care le pun migranții, tema centrală a guvernului de la Londra, însă a subliniat că „nu există dubiu că libera circulație este bună pentru Europa. Este datoria noastră să ne asigurăm că rămâne așa și că primește recunoașterea publică pe care o merită și că percepțiile greșite și nefondate nu persistă„.

În concluziile adoptate de Consiliul JAI, se arată că statele membre „au fost de acord că cazurile individuale de abuz (al sistemului de asistență socială) trebuie combătute în interiorul cadrului legal și în cooperare cu autoritățile locale din statele membre”.

Franța și Belgia o iau pe urmele Marii Britanii. Weber: „Problema lor a fost că au avut întotdeauna o legislație prea relaxată și pentru ei înșiși”

Renate Weber (PNL) a explicat pentru gândul că mesajele României privind migrația către Londra au ajuns unde trebuia, chiar și fără o acțiune de forță în Parlamentul European, în care să fie implicată și Comisia Europeană

„Toate canalele pe care le avem la dispoziție au fost folosite. Noi avem colegii de la liberal-democrați în Guvern, iar ei acolo au transmis constant mesaje că nu este absolut cu nimic justificată o asemenea temere în legătură cu un aflux de români și bulgari și că în orice caz libertatea de mișcare și mobilitatea forței de muncă trebuie respectate. Problema lor a fost că ei au avut întotdeauna o legislație prea relaxată și pentru ei înșiși. La un moment dat, s-au trezit că legislația asta ar putea fi folosită și de alții și atunci au început să țipe ca în povestea cu drobul de sare„, a explicat pentru gândul Renate Weber.

Cristian Preda (PDL). Foto: Mediafax.

Totuși, europarlamentarul Cristian Preda(ex-PDL) a explicat pentru gândul că PPE a solicitat Comisiei Europene o declarație formală în plenul Parlamentului pe tema declarațiilor anti-imigrație de la Londra și că el personal intenționează să organizeze o audiere, împreună cu colegi bulgari, pe această temă, însă tot după Anul Nou, pentru că așa permite calendarul oficial.

Comisia Europeană trebuie să spună că nu se modifică nicio directivă și că nu se slăbește în fața vreunei presiuni naționale vreun capitol, tocmai acum pentru români și bulgari„, explică Preda.

Dincolo de problema Marii Britanii, la fel de gravă este și reacția Franței și Belgiei față de politica privind lucrătorii detașați, adică a muncitorilor din alte state europene, subcontractați de firme locale pentru a munci în țara respectivă, mai spune Preda.

„Francezii și belgienii caută sprijin și în alte state membre pentru a face mult mai rigid cadrul în care se realizează subcontractele cu firme care sunt din alte state decât cel în care are loc lucrarea. A apărut acuzația de dumping social. Trebuie o soluție cât mai liberală, bazată pe sincronizarea locală și de detaliu, nu pe o reglementare rigidă din partea Comisiei Europene. Însă asta este intenția acum și a lui David Cameron, cu accesul la beneficiile sociale, și a francezilor, și belgienilor, cu restrângerea accesului la subcontractare”, spune Cristian Preda.

Conservatorii, în cursă electorală cu UKIP. Percepția anti-românească: abuzarea asistenței sociale și romii

Dincolo de cazurile reale și izolate de abuzuri ale sistemului de asistență socială din UK, comise de români, este evident însă că ce se întâmplă acum la Londra este întreținut politic.

„Problema e aceeași, chiar dacă într-un loc (UK) avem un guvern conservator cu o problemă de toleranță față de români și bulgari, iar în celelalte (Franța și Belgia) avem guverne socialiste care vor să mențină într-un fel restricțiile pe piața muncii, plecând de la ideea dumpingului social. La fel cum Cameron vrea să vâneze pe terenul UKIP, și cei din Franța vor să vâneze pe terenul Frontului Național, iar cei din Belgia pe terenul Vlaams Belang (partid naționalist). E o miză politică„, explică Cristian Preda pentru gândul.

Renate Weber consideră însă partidul conservator de la Londra greșește că se ia la întrecere cu UKIP, în cursa electorală, pe teme lansate chiar de ei: „Ei sunt în faza de competiție retorică cu antieuropenii de la UKIP, ceea ce este o prostie. La acest moment, ei încearcă să forțeze o discuție privind libertatea de mișcare în UE, la care s-ar angaja și nemții, și francezii. Eu nu cred că vor putea să vină nici măcar cu formula să limiteze numărul persoanelor care imigrează. Ei vor să arate acasă că fac ceva, în vederea campaniei electorale care urmează. Să nu credeți că doar la noi politica arată cum arată„.

Totuși, această retorică xenofobă, alimentată electoral, a făcut foarte mult rău, crede Renate Weber: „Atât de mult au rostogolit tema și politicienii și presa, încât sunt convinsă că mulți angajatori care ar fi vrut să fie mult mai deschiși față de români și de bulgari s-ar putea să se gândească acum de două ori înainte de a-i angaja. Retorica aceasta a intrat în mintea oamenilor„.

Iuliu Winkler (UDMR). Foto: Mediafax.

Iuliu Winkler (UDMR) amintește că nu este prima oară când România se confruntă cu o asemenea retorică anti-imigrație și că același tratament ni l-a servit Ungaria, în 2005, când socialiștii de la Budapesta au dat alarma că românii le vor invada țara când se vor deschide granițele către UE.

„Retorica britanică este contondentă față de tot ce înseamnă Uniune Europeană în acest moment, față de drepturile sociale care se presupune că sunt abuzate de imigranți, pentru că la ei ticăie ceasul în ce privește referendumul de separare a Scoției, pentru că premierul Cameron le-a promis britanicilor că face referendum despre apartenența la UE„, spune Winkler, pentru gândul.

Problemele reale de percepție sunt însă altele decât cele care erau atunci când în Marea Britanie au năvălit balticii, polonezii sau chiar indienii și pakistanezii: abuzul asistenței sociale și romii.

„I-am explicat unui europarlamentar britanic că românii care voiau să lucreze în Marea Britanie sunt deja acolo, că polonezii care voiau asta sunt deja acolo și că nu se va schimba nimic. Ce mi-a răspuns el este acest presupus abuz asupra sistemului de protecție socială. Sunt două chestii care ni se reproșează. Prima este aceasta a abuzării sistemului social, iar a doua, și nu are sens să ne ascundem după deget, este problematica comunității rome. Știu că ei nu sunt reprezentativi pentru România, că nu sunt echivalenți cu românii, dar este greu de explicat acest lucru unui britanic, unui danez, unui olandez, pentru că membrii acestei comunități sunt vizibili, sunt contrastanți cu societățile care îi primesc și atunci generează motive de anti-europenism”, explică Winkler, pentru gândul.

Lipsa de coordonare între propria ogradă și Europa

O altă problemă pe care au semnalat-o europarlamentarii români din PPE este lipsa concordanței dintre ce se vorbește acasă pe tema migrației și ce se vrea a se transmite în Europa, precum și lipsa de cooperare între delegațiile europarlamentare românești.

„Nu există un dialog între delegații, nu avem un dialog cu PSD sau PNL. E o situație delicată și pentru că premierul Victor Ponta a declarat că e de acord pe fond cu felul în care este pusă chestiunea accesului la serviciul de asigurări sociale de către David Cameron, or eu nu pot fi de acord, mi se pare că trebuie să fie o piață cât mai liberă, cât mai puțin reglementată”, explică Cristian Preda.

Iuliu Winkler (UDMR) arată că, în lipsa unei „ofensive diplomatice” a MAE, orice inițiativă românească doar la nivelul Parlamentului European rămâne mai degrabă la nivel simbolic.

„Avem nevoie de mai multă sincronizare, adică România trebuie să vorbească pe aceeași voce în plan european. Este important ca noi, europarlamentarii, să ne raliem la anumite inițiative pe care Ministerul de Externe le promovează, pentru că o inițiativă particulară a unui europarlamentar poate fi interesantă, dar rezultate se obțin dacă există o coordonare, o ofensivă de diplomație și la acea chestie se raliază și parlamentarii. Limbajul trebuie să fie același și din mediul diplomatic, și la nivel de Parlament European și atunci suntem luați în serios. Altfel, ele rămân inițiative izolate, cu prea puține șanse de izbândă, ai punctat o opinie, dar nu ai rezolvat problema„, explică pentru gândul Iuliu Winkler.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...