Eurostat: România, codașă în Uniunea Europeană la procentul din PIB alocat sănătății

Redactor:
Laura Albu
Eurostat: România, codașă în Uniunea Europeană la procentul din PIB alocat sănătății
România a alocat 5% din PIB pentru sănătate în 2016, situându-se pe ultimul loc în topul statelor membre ale Uniunii Europene. Media UE este de 10%, iar pe primul loc se află Franța, care a acordat 11,5% din PIB sănătății, potrivit unui studiu Eurostat publicat miercuri.

Cheltuielile curente de asistență medicală în Franța au fost finanțate cu 11,5% din produsul intern brut, în 2016, mai mult decât în orice alt stat membru al UE. Următoarele state care au acordat sume semnificative pentru sănătate în 2016 au fost Germania (11,1%) și Suedia (11,0%).

În schimb, domeniul medical a fost finanțat cu mai puțin de 7,5% din PIB în 12 state membre, România înregistrându-se pe ultimul loc cu 5%, potrivit Eurostat. Datele pentru anul următor arată că România a majorat procentul din PIB pentru sănătate, ajungând la 5,16% în 2017. Vecinii bulgari au acordat în perioada analizată 8,23% din PIB pentru domeniul medical, iar Ungaria, 7,13%.

Surprinzător, cea care îi urmează României este Luxemburg care a alocat 5,47% din PIB pentru sănătate, însă acest lucru este justificat de nivelul ridicat al produsului intern brut din acest stat, fapt care compensează procentul scăzut, susține Eurostat.

Inchide