Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE

Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE
Publicat: 23/06/2014, 19:22
Actualizat: 03/09/2019, 02:02

UPDATE 18:30 „În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân – n.r.) funcționează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării și pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca și până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru București”, a declarat coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), care a precizat că, în acest moment, prevederile legale de această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în același context, că solicită Guvernului să depună contestație, în termenul cel mai scurt, la decizia Curții de Apel, pentru a nu se ajunge în situația de a se bloca anumite activități prevăzute de norme.

„ASPA înaintează către Guvern și ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de intervenție rapidă în sensul contestării deciziei Curții de Apel”, a spus Băncescu.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestație depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situația „de a pierde în Capitală ce s-a reușit până în prezent” legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75% numărul persoanelor mușcate de câini, fiind capturați peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiați.

Vier Pfoten a semnalat luni absența cadrului legal pentru capturarea și eutanasierea maidanezilor, având în vedere că normele de aplicare a legii în domeniu au fost suspendate de instanță.

„Curtea de Apel București (CAB) a pronunțat vineri decizia în favoarea organizației internaționale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân”, se arată într-un comunicat al Vier Pfoten remis luni.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, hotărârea de Guvern este suspendată în întregime până la pronunțarea unei alte instanțe. Decizia poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

Directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Păun, afirmă că decizia CAB de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal „clar și independent” că legea care permite uciderea câinilor nu funcționează.

„62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, este de părere Păun.

Asociația susține că până în prezent mii de câini au fost uciși în mai multe orașe, inclusiv în București. Vier Pfoten a început din ianuarie să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea.

Organizația susține că „încă de la început a invitat Guvernul la dialog și i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost ignorată și apoi respinsă”. Din acest motiv în martie asociația a atacat hotărârea de Guvern la CAB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer