Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE

Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE
Publicat: 23/06/2014, 19:22
Actualizat: 03/09/2019, 02:02

UPDATE 18:30 „În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân – n.r.) funcționează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării și pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca și până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru București”, a declarat coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), care a precizat că, în acest moment, prevederile legale de această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în același context, că solicită Guvernului să depună contestație, în termenul cel mai scurt, la decizia Curții de Apel, pentru a nu se ajunge în situația de a se bloca anumite activități prevăzute de norme.

„ASPA înaintează către Guvern și ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de intervenție rapidă în sensul contestării deciziei Curții de Apel”, a spus Băncescu.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestație depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situația „de a pierde în Capitală ce s-a reușit până în prezent” legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75% numărul persoanelor mușcate de câini, fiind capturați peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiați.

Vier Pfoten a semnalat luni absența cadrului legal pentru capturarea și eutanasierea maidanezilor, având în vedere că normele de aplicare a legii în domeniu au fost suspendate de instanță.

„Curtea de Apel București (CAB) a pronunțat vineri decizia în favoarea organizației internaționale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân”, se arată într-un comunicat al Vier Pfoten remis luni.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, hotărârea de Guvern este suspendată în întregime până la pronunțarea unei alte instanțe. Decizia poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

Directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Păun, afirmă că decizia CAB de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal „clar și independent” că legea care permite uciderea câinilor nu funcționează.

„62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, este de părere Păun.

Asociația susține că până în prezent mii de câini au fost uciși în mai multe orașe, inclusiv în București. Vier Pfoten a început din ianuarie să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea.

Organizația susține că „încă de la început a invitat Guvernul la dialog și i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost ignorată și apoi respinsă”. Din acest motiv în martie asociația a atacat hotărârea de Guvern la CAB.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Anunț de ultimă oră despre punctul de pensie! Se întâmplă chiar de la 1 ianuarie....
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...