Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE

Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE
Publicat: 23/06/2014, 19:22
Actualizat: 03/09/2019, 02:02

UPDATE 18:30 „În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân – n.r.) funcționează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării și pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca și până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru București”, a declarat coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), care a precizat că, în acest moment, prevederile legale de această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în același context, că solicită Guvernului să depună contestație, în termenul cel mai scurt, la decizia Curții de Apel, pentru a nu se ajunge în situația de a se bloca anumite activități prevăzute de norme.

„ASPA înaintează către Guvern și ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de intervenție rapidă în sensul contestării deciziei Curții de Apel”, a spus Băncescu.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestație depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situația „de a pierde în Capitală ce s-a reușit până în prezent” legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75% numărul persoanelor mușcate de câini, fiind capturați peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiați.

Vier Pfoten a semnalat luni absența cadrului legal pentru capturarea și eutanasierea maidanezilor, având în vedere că normele de aplicare a legii în domeniu au fost suspendate de instanță.

„Curtea de Apel București (CAB) a pronunțat vineri decizia în favoarea organizației internaționale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân”, se arată într-un comunicat al Vier Pfoten remis luni.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, hotărârea de Guvern este suspendată în întregime până la pronunțarea unei alte instanțe. Decizia poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

Directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Păun, afirmă că decizia CAB de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal „clar și independent” că legea care permite uciderea câinilor nu funcționează.

„62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, este de părere Păun.

Asociația susține că până în prezent mii de câini au fost uciși în mai multe orașe, inclusiv în București. Vier Pfoten a început din ianuarie să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea.

Organizația susține că „încă de la început a invitat Guvernul la dialog și i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost ignorată și apoi respinsă”. Din acest motiv în martie asociația a atacat hotărârea de Guvern la CAB.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...