EVAZIUNE FISCALĂ de 4 MILIOANE de euro. Compania HEXI PHARMA, trimisă în judecată în al doilea dosar

Redactor:
Ionut Muresan
EVAZIUNE FISCALĂ de 4 MILIOANE de euro. Compania HEXI PHARMA, trimisă în judecată în al doilea dosar
Compania Hexi Pharma, trimisă în judecată și pentru evaziune fiscală. Peste 4 milioane de euro scoase de la bancomat sau trimise unor firme offshore din Cipru. Vezi acuzațiile procurorilor DNA

Acesta este al doilea dosar în care este implicată compania Hexi Pharma, primul fiind cel de înșelăciune, în legătură cu distribuirea dezinfectanților în spitale.

„În perioada iulie 2013-decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul SC Hexi Pharma CO SRL (în prezent decedat) (n.r. – este vorba de Dan Condrea) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO SRL, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO SRL”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată luni, pe fostul director al Hexi Pharma, Victor Miron Panaitescu, alături de patronul altei frme, Attila Erdei, ambii acuzați de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Totodată, procurorii DNA au trimis în judecată și compania Hexi Pharma, firma fiind acuzată de evaziune fiscală în formă continuată.

„În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO SRL a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate). În același context, în vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC HexiPharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei. Prin aceste demersuri inculpata Sc Hexi Pharma CO SRL a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit și 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal”, mai arată procurorii DNA.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin SC Hexi Pharma co SRL și altor persoane fizice și juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Într-un alt dosar, Hexi Pharma CO SRI a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii a 340 de infracțiuni de înșelăciune, dintre care 7 cu consecințe deosebit de grave, a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Directoarea companiei, Flori Dinu, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 acte materiale) și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, iar Mihai Leva, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și pentru complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Foto: Captură youtube

Inchide