EXCLUSIV Afaceristul Ioan Neculaie, patronul clubului FC Brașov, urmărit penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul se ridică la circa 34,5 milioane de lei. Ce spune acesta

EXCLUSIV Afaceristul Ioan Neculaie, patronul clubului FC Brașov, urmărit penal pentru  evaziune fiscală. Prejudiciul  se ridică la circa 34,5 milioane de lei. Ce spune acesta
Publicat: 02/08/2013, 20:54

Afaceristul brașovean Ioan Neculaie, patronul clubului de fotbal FC Brașov, din Divizia Națională, este urmărit penal în două dosare de evaziune fiscală instrumentate de procurorii DNA Brașov, prejudiciul total la bugetul consolidat al statului calculat până în prezent de ANAF cifrându-se la circa 34,5 milioane lei.

FC Brașov – conturi poprite și patrimoniu sechestrat pentru o evaziune de 16,4 milioane lei

Primul dintre cele două dosare penale amintite poartă numărul 36/P/2012 și vizează o evaziune fiscală de 16,4 milioane lei la SC Fotbal Club SA Brașov, „bifată” în perioada 2007-2012, când Neculaie – acționar majoritar cu peste 76% din capitalul social – a fost și administrator-președinte al CA-ului societății. Cuantumul prejudiciului a fost stabilit, în urma unui control fiscal efectuat de ANAF, la solicitarea DNA, în toamna anului trecut și primăvara acestui an.

Inspectorii fiscului au constatat neînregistrarea în contabilitate și neachitarea a 3,9 milioane lei, reprezentând TVA, a 2,5 milioane lei contribuții de asigurări sociale la angajator și 1,2 milioane lei la angajați, a 0,7 milioane lei contribuții la asigurările de sănătate și a 0,5 milioane lei la impozitul pe salarii. Total – 7,8 milioane lei, la care au fost calculate penalități și dobânzi de încă 8,6 milioane lei.

Pentru recuperarea banilor – „întrucât agentul comercial nu a dat asigurări de plată a sumelor, existând riscul de sustragere de la plata lor și de înstrăinare a bunurilor din patrimoniu” – ANAF a instituit popriri pe toate conturile clubului și a pus sechestru asigurator pe toate bunurile din patrimoniul FC Brașov, începând cu tribunele Stadionului „Tineretului”, instalația de nocturnă, tabela electronică de marcaj și mijloacele auto, inclusiv autocarul echipei, până la porțile de pe teren, băncile de rezervă cu copertine cu tot, utilajele pentru întreținerea gazonului, aparatura pentru pregătirea fizică a jucătorilor, calculatoarele, mobilierul etc.

Roman SA: evaziune de peste 18 milioane constatată de ANAF, patru tone de documente ridicate de procurori

Celălalt dosar în care Neculaie este urmărit penal de procurorii DNA Brașov are numărul 19/P/2013 și se referă la o evaziune fiscală de peste 18 milioane lei, la SC Roman SA Brașov și la subsidiarele acesteia, tot în intervalul 2007-2012. Suma este însă provizorie, reprezentând prejudiciul la bugetul statului stabilit de ANAF doar în privința TVA-ului, cuantumul total al evaziunii urmând să fie definitivat abia la terminarea controlului fiscal, extins și la celelalte obligații ale societății (impozitele pe profit și salarii, contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate etc.).

Procurorii DNA Brașov au efectuat, în 22 mai a.c., și o percheziție la SC Roman SA, ridicând nu mai puțin de 4 tone de documente financiar-contabile aferente perioadei 2007-2012, pentru transportul cărora a trebuit ca mascații să aducă și un camion. În plus, la fel ca în cazul FC Brașov, ANAF a poprit toate conturile bancare ale SC Roman SA și a instituit sechestru asigurator asupra întregului patrimoniu al societății. După mai puțin de două luni, ANAF a a fost nevoită să renunțe la aceste măsuri, după ce, conform spuselor lui Ioan Neculaie, Curtea de Apel Brașov le-a anulat printr-o sentință executorie, pusă imediat în aplicare.

Neculaie: „O făcătură, o să fiu scos sigur de sub urmărirea penală!”

Contactat telefonic – întrucât nu se află în țară – Ioan Neculaie a declarat, pentru gândul, că punerea sa sub urmărire penală în cele două dosare de evaziune fiscală instrumentate de procurorii DNA Brașov este „o făcătură, care se va lămuri în final”.

„O să fiu scos sigur de sub urmărirea penală. De fapt, la FC Brașov nici nu sunt eu urmărit penal, e urmărit directorul economic Miron și cu secretara, una Claudia și mai nu știu cum o cheamă. Și cred că mai e urmărit și fostul director economic al clubului, Stamatopol Ioan. Iar la Roman SA e tot o gogoriță, care sunt sigur că se va lămuri și ea până la urmă. Păi, știți cum a făcut DNA-ul dosarul ăsta? Pe baza unei reclamații de la marele director de la ANAF Vasile Țibrea, care a lucrat, tot ca șef, și la Finanțele Publice Brașov, după ce îi făcusem noi plângere penală, la Parchetul Judecătoriei sau Tribunalului Brașov, nu mai știu exact, pentru o poprire de 20 de milioane de lei pe conturile societății, că cică am dedus ilegal TVA la consumurile de energie electrică.

Poate nu știați, dar acum Țibrea ăsta are și el un dosar penal la DNA, după ce l-au prins acum vreo două luni în vamă cu diamante de contrabandă din Africa de vreo 180.000 de euro, care i-au fost confiscate, bineînțeles. Ca să nu mai zic că are și o firmă pe numele nevestei, de asfaltări și reparații de drumuri, e abonat la cele mai mari încasări de la Primăria Brașov și de la alte primării din județ și din alte județe. Un conflict de interese mai clar nici că se poate , numai că nu știu cum dracului se face că nu-l vede nimeni, de atâția ani de zile! Dar o să vadă el ce o să pățească cu mine după ce o să fiu scos de sub urmărirea penală, o să-l dau în judecată și o să-i cer daune de n-o să le poată plăti în zece vieți!”, a mai spus afaceristul Neculaie.

Vasile Țibrea: Este o invenție de la un capăt la altul

Vasile Țibrea, director la ANAF, neagă acuzațiile aduse de Ioan Neculaie, catalogând drept o invenție povestea cu traficul de diamante.

„Nu am nicio legătură nici cu solicitarea DNA-ului privind controlul fiscal de la Roman SA și nici cu raportul de control prin care s-a stabilit evaziunea de 18 milioane de lei și s-au stabilit măsurile asiguratorii de proprire și sechestru. În ce privește povestea cu traficul de diamante, este o invenție de la un capăt la altul, nu știu de undea scos Neculaie chestia asta. Iar firma de asfaltare și reparații de străzi este a neveste-mi dintotdeauna, nu am nicio legătură cu activitatea ei, am fost verificat și răsverificat pe tema asta și nimeni nu a găsit niciun fel de conflict de interese”, a adăugat Vasile Țibrea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier