EXCLUSIV. Autoritățile nu au documentat corespunzător cazul criminalului de la Onești. Au existat toate indiciile necesare unei intervenții mai rapide

EXCLUSIV. Autoritățile nu au documentat corespunzător cazul criminalului de la Onești. Au existat toate indiciile necesare unei intervenții mai rapide
EXCLUSIV. Autoritățile nu au documentat corespunzător cazul criminalului de la Onești. Au existat toate indiciile necesare unei intervenții mai rapide
Publicat: 11/03/2021, 18:51
Actualizat: 06/04/2021, 14:58

Noi informații din raportul întocmit de autoritățile române în cazul crimelor de la Onești scot la iveală că organele abilitate nu au documentat corespunzător cazul criminalului Gheorghe Moroșan. Potrivit unor surse Gândul.ro, au existat toate indiciile necesare unei intervenții mai rapide.

Update: Concluziile prezentate de Poliția Română

Concluziile anchetei în cazul de la Onești au fost prezentate joi seară de către Poliția Română, în cadrul unei conferințe de presă.

Politiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la antecedentele penale și nici legat de amenințările transmise anterior, iar modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost defectuos.

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții instituției au mai transmis că negociatorul nu a fost informat că agresorul a vorbit cu operatorul 112 și nu a cunoscut revendicările acestuia. Polițiștii de la fața locului știau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, pentru că i-a văzut cu mâinile legate și știau despre amenințări. Polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță.

Oamenii legii au mai transmis, de asemenea, că datele transmise către IGPR de către IPJ Bacău au fost eronate, incomplete și transmise cu întârziere.

Agresorul avea antecedente penale și a făcut nenumărate petiții după pierderea apartamentului în 2010. Pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violență, unul dintre dosare chiar în acest an.

14 polițiști de la Bacău sunt pasibili să fie cercetați disciplinar

14 polițiști de la Bacău, dintre care 8 subofițeri și 6 ofițeri, sunt pasibili să fie cercetați disciplinar după ce conducerea Poliției Române a finalizat verificările declanșate după operațiunea eșuată de salvare a polițiștilor de la Onești, soldată cu moartae a doi oameni.

Potrivit anchetatorilor, s-au stabilit erori grave legate de intervenția acestora. Printre persoanele verificate sunt șefii IPJ Bacău și Poliției Municipiului Onești, dar și șeful structurii de intervenție rapidă din cadrul IPJ Bacău.  

S-a stabilit că unul dintre agenții de poliție prezenți la fața locului s-ar fi recomandat drept „șeful poliției”, iar un altul, care ar fi încercat să intre la un moment dat în locuința, ar fi fost întrebat de Moroșan ce caută acolo, iar el ar fi răspuns „sunt și eu pe aici”. 

S-a refuzat aducerea unui lunetist

Când au fost întrebați dacă este nevoie de un lunetist, polițștii care se ocupau de caz au răspuns că distanța este mică, de 10-12 metri, Moroșan cântărind peste 100 de kilograme, fapt ce însemna că ținta era voluminoasă

S-a mai aflat, de asemenea, că era exclusă o coborâre în rapel, pentru că acoperișul blocului este cu țiglă, fapt ce ar fi făcut imposibil un astfel de mod de coborâre, singura opțiune de a intra fiind prin spargerea ușii.

Autoritățile nu au documentat corespunzător cazul criminalului de la Onești

Potrivit surselor Gândul.ro, autoritățile nu au documentat corespunzător cazul criminalului de la Onești.

Au existat toate indiciile necesare unei intervenții mai rapide.

Potrivit surselor Gândul.ro, una dintre greșelile capitale făcute de oamenii legii aparține adjunctului, care nu a fost la fața locului.

În ceea ce privește activitatea poliției de dinainte de incident, la Poliția Bacău au existat mai multe petiții împotriva lui Moroșan, ultima datând din 1 ianuarie 2021, când acesta a amenințat o vecină din Bogdănești cu cuțitul. Cauza a fost clasată pe motiv de retragere a plângerii.

Fiica lui Gheorghe Moroșan: „Aduceam hârtia aia și salvam acele vieți”

Într-o intervenție avută la Antena 3 în urmă cu câteva zile, fiica lui Gheorghe Moroșan spunea că dacă polițiștii și-ar fi dat interesul, cei doi bărbați ar fi rămas în viață.

„Am sunat la Bacău, am sunat la București. Am spus despre ce e vorba, am spus cine sunt și mi s-a închis telefonul. Am sunat la sediile de poliție. Am sunat chiar și la presă. «Nu avem mașină să ne deplasam în teren», mi-au spus de la Bacau. Am încercat să vorbesc cu tata. El mi-a spus în telefon: «Îmi doresc să îmi aducă acea hârtie!» (n.r. – actul prin care justiția i-a luat apartamentul). Ce putere aveam eu? Trebuia ca lumea să înțeleagă situația, să aducă acea hârtie, să salvăm acele vieți! «Dom’le, aduc un avocat, un notar. Arătăm hârtia!». Dacă nu există, se putea inventa. «Dom’le, vă aducem niște bani». Bani falși! Chiar nu există în Poliția Română?”, a răbufnit fiica lui Gheorghe Moroșan la Antena 3.

  

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?