EXCLUSIV. Circa jumătate din suprafețele semănate cu grâu la nivel de țară, înștiințate la primării ca fiind calamitate. „Sunt optimiști cei care spun altceva”, atunci când vine vorba de recolta din 2020 (Arion, Pro Agro)

EXCLUSIV. Circa jumătate din suprafețele semănate cu grâu la nivel de țară, înștiințate la primării ca fiind calamitate. „Sunt optimiști cei care spun altceva”, atunci când vine vorba de recolta din 2020 (Arion, Pro Agro)
Circa jumătate din suprafețele semănate cu grâu la nivel de țară, înștiințate la primării ca fiind calamitate.
Publicat: 19/05/2020, 10:19
Actualizat: 19/05/2020, 10:24

Circa un milion de hectare, din totalul de 2,1 milioane ha semănate cu grâu la nivel de țară, sunt înștiințate în prezent la primării ca fiind calamitate de seceta pedologică „moderată, puternică şi extremă”, conform descrierii ANM.

Asta o spune atât liderul fermierilor din Pro Agro, Ionel Arion, puternic afectat de criza secetei, cât și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, subiectul unei moțiuni simple, iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat.

Potrivit precizărilor făcute pentru Gândul.ro de șeful Pro Agro, fermier care lucrează 300 ha în sudul țării, agricultorii şi comercianții consultaţi de agenția de presă Reuters care au spus că se aşteaptă ca în acest an România să recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 şi 7,4 milioane tone, ar fi „optimiști”.

„Sunt optimiști cei care spun altceva. Din 2,1 milioane hectare semănate cu grâu la nivel de țară, sunt înștiințate la primării ca fiind calamitate cam 900.000-1.000.000 hectare. Din acestea, a fost raportat un grad de afectare între 50-100%.

Eu prognozez că, la finele acestui an agricol, vom putea atinge abia pragul minim de producție la grâu, și anume cinci milioane tone. Pentru consum, pentru populație, nu va fi o problemă. Pentru economie va fi problema”, susține fermierul.

Conform spuselor sale, arealele cele mai afectate de secetă sunt, din păcate, și cele cu potențial cel mai mare de producție și cu suprafață foarte mare.

În acest context, vorbim de grade mari de calamitare în Ialomița, Călărași, Constanța, Brăila, Dâmbovița, Argeș, „puțin pe Giurgiu și pe Teleorman”, iar „în Moldova, până la Botoșani”.

„Cam 200.000 ha sunt înștiințate în Constanța, iar în Ialomița, din 360.000 ha semănate, 110.000 ha au fost înștiințate la primărie ca fiind calamitate de secetă”, a completat Arion.

Procedura înștiințării la primării, în județele puternic afectate de secetă

Șeful Pro Agro a mai precizat că, pentru unele județe, cum este și cazul Constanței sau cel al Tulcei, acest an este cel de-al doilea în care seceta a produs pagube însemnate.

Când spune aceste lucruri, Arion se bazează inclusiv pe faptul că mulți fermieri au întors cultura încă din toamnă, fără a mai raporta calamitarea.

„Avem județe afectate în al doilea an de secetă – Tulcea, parte din Constanța (destul de întinsă), puțin pe Brăila și foarte puțin pe Ialomița. (…) Mai sunt fermieri care, înainte de tot ceea înseamnă această harababură, au luat decizia să întoarcă cultura”, a precizat fermierul.

El a adăugat că „avem și insule de fericire, acolo unde întâmplarea a făcut ca grâul sau orzul să fie aproape de canalele de irigații”.

Astfel, a precizat șeful Pro Agro, fermierii din apropierea canalelor de irigații au fost în măsură să pompeze apă pe propriile culturi agricole.

În altă ordine de idei, ca procedură, pentru a raporta suprafețe agricole calamitate de secetă, fermierul se deplasează la primăria de care aparține sau transmite angajaților acesteia, online, documentele necesare.

„Procesul verbal de constatare este primit înapoi de la primărie. Pe teren însă, comisia este cea care dă verdictul final”, a explicat Ionel Arion.

„Nu se mai pune problema obținerii de profit”

Chiar dacă a precizat din start că nu vrea să se dea drept exemplu de fermier calamitat, ferma lui Arion are de suferit.

Merită precizat în acest context că, din păcate, din cele 205 ha însămânțate în toamnă cu orz și cu grâu, deja, președintele Pro Agro a fost nevoit să declare calamitate în procent de 100% pe nu mai puțin de 201 hectare.

În această situație, nici nu se mai pune problema obținerii de profit din ferma sa, în acest an. Arion a și explicat de ce: „Lucrăm 300 ha. Din 300 ha, 12 ha le avem cu perdele forestiere. Rămâne ca teren arabil doar 287 ha”.

„Din 287 ha, eu am 205 hectare afectate. Rămân 82 ha pe care le-am semănat cu floarea-soarelui și porumb; 60 hectare cu floarea soarelui și 12 ha cu porumb.

Rapița de astă toamnă am întors-o și am pus încă din toamnă grâu. Am semănat cu rapiță 50, am venit peste ele cu grâu, iar acum cu floarea soarelui.

Ieri am constatat pe un lan de porumb, 7 ha, 20% din total aveam plante ofilite din lipsa apei. Între 1 nov și 1 mai, suprafețe întinse, am avut doar 55 litri de precipitații.

Nu avem cum să acoperim cheltuielile. Salariile sunt bugetate până în luna iunie. Noi nu recoltăm nimic în iunie-iulie. Nu avem cum să scoatem profit”.

Puțină ploaie și mult vânt

Nu în ultimul rând, fermierul Ionel Arion a precizat că, în zona sa de cultură, de la începutul lunii mai 2020 a avut parte de doar trei reprize mici de ploaie.

Vorbim de șase litri pe metrul pătrat – prima cădere de precipitații, apoi nouă litri pe metrul pătrat, iar ultimele precipitații au totalizat tot șase litri pe metrul pătrat.

În plus, de la jumătatea lunii martie și până în prezent, în zona în care Arion lucrează pământ a avut parte de episoade de vânt, chiar și de o săptămână, consecutiv.

„Nici tratamentele nu s-au putut efectua din cauza vântului”, a conchis acesta.

„Seceta va reduce producţia de grâu a României; recolta estimată între 5 şi 7,4 milioane tone în acest an (Reuters)”

Producţia de grâu a României ar urma să înregistreze o scădere semnificativă în acest an, ca urmare a secetei prelungite.

Cu toate acestea, țara noastră va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitaţiile internaţionale organizate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, au declarat luni pentru Reuters o serie de fermieri şi experţi.

România, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, este un important furnizor de cereale în zona Orientului Mijlociu, alături de Franţa şi Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumpărător pentru grâul românesc.

Potrivit precizărilor fermierilor şi comercianților (traderi) consultaţi de sursa citată, așteptările sunt ca în acest an să se recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 şi 7,4 milioane tone.

Asta după ce, anul trecut, țara noastră a înregistrat o recoltă record de aproape 10 milioane de tone, obținută de pe o suprafaţă de 2,1 milioane hectare.

„România se confruntă cu o secetă pedologică destul de severă. Ea va rămâne însă exportator de grâu, probabil cu aproximativ 3,5 milioane tone.

Prin urmare, va putea participa la licitaţiile internaţionale, cum ar fi cele organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC), în funcţie de preţurile internaţionale şi de nivelul cererii”, a declarat pentru agenția de presă mai sus menționată Sebastien Devos, de la Koepta Brokerage.

Devos a explicat că regiunile din sud şi vest arată bine spre foarte bine, deşi nu este uşor de evaluat randamentul mediu.

El se aşteaptă ca, în 2020, producţia de grâu a României să fie în jur de aproximativ 7,3 – 7,4 milioane tone, poate chiar mai scăzută.

Consumul intern al României variază de la 2,5 la 3 milioane tone, rămânând un surplus de două până la 4,9 milioane tone.

„Aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România”, Oros. Moțiunea împotriva sa a trecut

Sâmbătă, 16 mai 2020, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România.

Tot el a spus că unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile.

„Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare”, a precizat Oros.

Oficialul guvernamental a fost ținta moţiunii simple „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros”, iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat.

Demersul a fost dezbătut luni, 18 mai 2020, în plenul Senatului.

Semnatarii au solicitat demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, „până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României şi până nu transformă fermierii români în săracii Europei”.

Moţiunea a fost adoptată cu 68 de voturi „pentru”, 32 „împotrivă” şi cinci abţineri.

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se semnalează la cultura grâului de toamnă, în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei, conform prognozei agrometeorologice din perioada 16 – 22 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?