EXCLUSIV GÂNDUL LIVE: Raed Arafat: Măsurile vor fi luate gradual după 15 mai / Suntem într-o relație de conviețuire cu virusul / Am transmis o parte din responsabilitate către omul de rând

EXCLUSIV GÂNDUL LIVE: Raed Arafat: Măsurile vor fi luate gradual după 15 mai / Suntem într-o relație de conviețuire cu virusul / Am transmis o parte din responsabilitate către omul de rând
Raed Arafat la Gândul Live.
Publicat: 12/05/2020, 12:20
Actualizat: 12/05/2020, 16:48

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE, că românii vor trebui să respecte regulile privind siguranța în epidemia de coronavirus și după 15 mai, chiar dacă vor fi relaxate unele măsuri. „Suntem într-o relație de conviețuire cu virusul”, a declarat Arafat. Acesta a vorbit și despre măsurile de siguranță din spațiile publice și cele închise, precum instituțiile, birourile companiilor sau magazine.

„Trebuie să înțeleagă lumea că în continuare după 15 mai va trebui să respectăm unele reguli și că anumite restricții vor continua, dar nu cele pe care le-a anunțat guvernul că vor fi permise, nu ieșitul din casă fără declarație din ce s-a anunțat…noi încă suntem în acestă fază, lumea este sub alerta pandemiei, iar pe plan mondial…

Ce se va întâmpla e că se vor relaxa unele lucruri dar vom avea măsuri compensatorii. Poți să ieși din casă dar trebuie să ai mască în spațiile publice, transport public, magazine, în biroul open space, unde nu ești singur în birou, să porți mască, colegii tăi să poarte mască. Măsurile de igienă obligatorii, controlul la intrare în unele locații, de exemplu birourile instituțiilor publice, verificarea temperaturii, că dacă ai temperatură, orice semn că ești răcit, să nu participi la activitatea la birou. Te întorci acasă sau mergi la medic.

Există o relaxare graduală, nu toate lucrurile se relaxează din 15 mai, vor fi anunțate măsurile, nu înseamnă că ne-am întors la normalitatea dinainte. Suntem într-o relație de conviețuire cu virusul în acest moment. Virusul există, persoanele vulnerabile sunt vulnerabile. Bătrânii chiar dacă vor ieși să se plimbe, asta nu înseamnă că nu vor fi probleme, dacă începe toată familia să meargă acolo și era în altă parte. Nu a respectat regulile, riscul să infectăm persoanele în vârstă e foarte mare. Trebuie mare atenție mai ales în perioada de relaxare.

Arafat: Am transmis o parte din responsabilități către omul de rând. Se va responsabiliza

Vom stabili măsurile. Dar în mod normal, eu să fiu proprietarul unui magazin și vine cineva fără mască, am două soluții: îi ofer eu mască sau nu îl primesc. Sunt semne că lucrurile sunt stabile, dar trebuie să înțelegem, așa cum s-a întâmplat și în alte țări: erau pe curbă descendentă și au început din nou să urce după relaxare. Sunt semne care ne arată că situația este stabilă, dacă nu respectăm regulile, vom avea o creștere. Dacă oamenii vor ieși fără să respecte nicio regulă. Ce-am făcut noi prin relaxare este că am transmis responsabilitatea către OMUL DE RÂND. El este responsabil pentru acțiunile sale, cum protejează pe el și pe ceilalți. Oamenii să sesizeze dacă cineva nu respectă regulile.

Scenariile au continuat să se schimbe. Unele erau mai optimiste, altele rezervate. Suntem încă în cadrul scenariilor. Am avut perioade de vârf, care se schimbau pe parcurs.

Arafat: Testările pentru Covid-19 să reflecte situația la nivel național

Testările, cum au fost anunțate, sunt necesare pentru a studia situația imunologică. Sunt teste de seroprevalență. Cât din populație a fost expusă. În Franța au descoperit că doar 6% numai din populație a fost expusă. Astfel de analize sunt necesare pentru a ghida viitoare politică față de acest virus. Va veni un moment când evaluarea imunității populației va fi făcută. Trebuie făcut foarte atent, nu într-o singură zonă, ci pe eșantioane. Să reflecte situația la nivel național.

Noi nu am închis parcurile. Am impus niște reguli. Câte persoane pot merge, condiții, pentru ce se iese. Va trebui așteptat totuși până în data de 15. Am văzut că oamenii sunt unii lângă ceilalți, nu poartă nicio mască, erau câte 7-8 persoane cu copii. Nu așa vom face relaxarea. Încă mai avem până ajungem la asemenea practici înapoi. Cine nu a deschis parcurile, să le lase așa.

Vorbim de o diferență de 2 săptămâni între o fază a relaxării și următoarea fază. Eu zic că trebuie să fim înarmați bine cu răbdare, înțelepciune. Degeaba presăm cu alte măsuri, dacă nu știm impactul primelor măsuri. E prea devreme. Dacă nu respectăm regulile după 15 mai, s-ar putea să avem iar creșteri de cazuri. Respectăm regulile din relaxare, putem relaxa mai departe. Nu relaxăm … S-ar putea să luăm iar măsuri de restrângere. Trebuie să fim FOARTE ATENȚI. Populația să fie factorul 1 în timpul relaxărilor.

Recomandările lui Arafat: Fiți atenți la aceste lucruri!

Recomandări: Igiena, spălatul pe mâini, dezinfectare, după ce am atins suprafețe comune, masca OBLIGATORIU, socializare cât mai puțin în această fază. Limitarea socializării cu persoanele care au simptome de răceală. Fii atent la acest lucru.

Eu cred că cu toții din păcate am fost nevoiți să câștigăm experiență. S-a cumulat experiență la toți cei care au lucrat. E o situație cu care nimeni nu s-a confruntat până acum. Am învățat-o în manuale, dar e prima dată când ne confruntăm.

Am câștigat în al doilea rând vieți de oameni. Așa cum s-a lucrat, indiferent de ce vorbe se aud pe ici-colo, a dus la limitarea infecțiilor. Trebuie să păstrăm acest rezultat, să nu se schimbe. Experiența îți permite să fii mai bun. Să faci mai bine data viitoare. Dacă apare val doi, vom ști ce trebuie făcut. Succesul cel mai important e faptul că am putut cu toții să menținem această epidemie sub control în România, chiar dacă țara a fost foarte vulnerabilă la un moment dat, riscam să ne trezim cu foarte multe cazuri”, a declarat Raed Arafat la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului