GÂNDUL LIVE. Experimentul polițistului Tavi Perțea: Cum dezinfectantul poate influența rezultatul alcooltestului – VIDEO

Publicat: 26/10/2020, 15:29
Actualizat: 26/10/2020, 15:32

Polițistul-vlogger Tavi Perțea a făcut un experiment prin care a vrut să arate modul în care dezinfectarea mâinilor, a documentelor și a mașinii cu spirt poate influența rezultatele alcooltestului atunci când un șofer este supus controlului.

Polițistul Octavian Perțea, care a lansat pe canalul său de YouTube o campanie de împotriva conducerii sub influența alcoolului, a realizat un experiment pentru a descoperi în ce mod spirtul poate „păcăli” rezultatele alcooltestului.

Astfel, polițistul-vlogger a jucat rolul unui șofer care este oprit în trafic de către un agent chiar după ce își dezinfectează mâinile, documentele și mașina cu o soluție care conține alcool. Polițistul care îl oprește în trafic îi solicită să sufle în alcooltest iar rezultatele sunt suprinzătoare: deși nu consumase nimic, șoferul părea că are alcoolemie.

Experimentul polițistului-vlogger: Cum influențează dezinfectarea cu spirt rezultatele alcooltestului

La testarea activă rezultatul a fost 0,26mg/l alcool în aerul expirat. Ulterior, acesta a solicitat să fie testat din nou iar cel de-al doilea rezultat a indicat tot consum de alcool, dar într-o cantitate mai mică – 0.16mg/l alcool în aerul expirat. Octavian Perțea i-a îndemnat pe șoferi să fie atenți la ce cantitate de spirt folosesc când dezinfectează obiectele din mașină și i-a sfătuit ca atunci când sunt opriți în trafic și rezultele alcooltestului sunt peste 0 să solicite și recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

De precizat este faptul că agenții de poliție sunt obligați prin lege să în considerarea indicată de aparatul etilotest, chiar dacă se dovedește ulterior că șoferul nu a consumat alcool.

„Continuăm seria de experimente pe care le-am făcut cu noul model de #alcooltest din dotarea poliției rutiere. În acest episod verific un mit des întâlnit în ultima perioada, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19 de la începutul anului 2020 și anume, dacă iese alcool în aerul expirat, după ce te-ai #dezinfectat pe mâini cu spirt. Pentru a face testul în aceleași condiții, am simulat o oprire în trafic de către polițistul rutier, m-am dezinfectat cu spirt pe mâini, dar și documentele și apoi am suflat în etilotest. Rezultatul care a ieșit este surprinzător.  (…) Aceasta este o campanie împotriva conducerii sub influență băuturilor alcoolice care îmi aparține și nu reprezintă un punct de vedere oficial”, scrie Tavi Perțea pe YouTube.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase