Experții care au decis că Tobă a plagiat, dosar penal de abuz în serviciu. Parchet: S-a dispus începerea urmăririi penale in rem

Redactor:
Gabriela Ghitcuta
Experții care au decis că Tobă a plagiat, dosar penal de abuz în serviciu. Parchet: S-a dispus începerea urmăririi penale in rem
Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu în dosarul deschis ca urmare a plângerii depuse de Petre Tobă împotriva membrilor Consiliului General al CNADCTU, fostul ministru fiind audiat în acest caz și urmând să fie chemați cei vizați de sesizare.

La jumătatea lunii octombrie, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar și a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, se arată într-un răspuns remis, marți, de reprezentanții instituției agenției de presă MEDIAFAX.

„În dosarul penal la care faceți referire, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus, potrivit art. 305 alin. 1 și 2 din Codul de procedură penală, începerea urmăririi penale, in rem, cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 din Codul penal. În cauză se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii menționate”, se arată în răspunsul Parchetului General.

Surse judiciare au precizat pentru agenția MEDIAFAX că Petre Tobă a fost chemat și audiat deja la sediului Parchetului General, în perioada următoare urmând să fie audiați și cei din Consiliul General și comisia tehnică.

Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă, au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din București și cercetatorul științific doctor Șerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.

Aceasta a fost cea de-a patra comisie tehnică constituită în cazul Tobă și cea care a stabilit că fostul ministru al Afacerilor Interne a plagiat în lucrarea sa, primele trei stabilind că nu a plagiat.

Surse judiciare au declarat că Petre Tobă notează în sesizarea depusă, printre altele, că în actuala legislație nu ar fi stipulat cadru legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General al CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară.

La începutul lunii octombrie, cea de-a patra comisie tehnică a constatat că doctoratul lui Petre Tobă conține „un plagiat masiv”, și au propus retragerea titlului de doctor ce fusese acordat pentru teza „Poliția Română- forța de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale.”, susținută în 2011 la Universitatea „Carol I”. Propunerea comisiei a fost aprobată de Consiliul General al CNATDCU.

Inchide