Explicația arhitectului șef al Capitalei, referitore la propunerea Primăriei de a reduce programul teraselor din Centrul Istoric

Explicația arhitectului șef al Capitalei, referitore la propunerea Primăriei de a reduce programul teraselor din Centrul Istoric
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 02/02/2019, 01:33

Pătrașcu a explicat că, din punct de vedere urbanistic, Centrul Vechi al Municipiului București înseamnă mai mult decât zona în care sunt concentrate cele mai multe terase și cuprinde și străzi ca Mihai Eminescu, Bulevardul Unirii sau Calea Moșilor, precum și zona de lângă parcul Cișmigiu.

„În Centrul Vechi, așa cum îl cunosc bucureștenii și turiștii care vizitează Capitala, și anume zona care nu este preponderent de locuit, respectiv zona în care sunt concentrate cele mai multe terase, municipalitatea vrea să instituie un regulament, nu atât pentru programul acestor agenți economici, cât pentru a institui o unitate atât din punct de vedere al amplasării, al siguranței, cât și al modalității în care vor putea fi construite și vor arăta aceste terase. În ceea ce privește orarul de funcționare, în această zonă, terasele vor putea fi deschise în timpul săptămânii până la ora 24.00, iar în weekend până la ora 1.00, la fel ca în alte Capitale ale Europei”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Potrivit arhitectului șef, până în prezent, Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice prevedea ca aceste terase să funcționeze până la ora 22.00, în acest sens dând exemplul orașelor Sibiu și Brașov, unde terasele sunt deschise până la ora 22.00.

Gheorghe Pătrașcu a precizat că regulamentul se referă exclusiv la terasele care vor funcționa în perioada 15 martie -15 noiembrie, nefiind făcute referiri la activitatea restaurantelor și a cluburilor care își desfășoară activitatea în interior și care își vor păstra orarul de funcționare, cu precizarea că, pentru evenimentele speciale ale Capitalei, vor exista derogări de la normele impuse prin regulament.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric București” propune ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcționeze, între 15 martie și 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepție de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței și Calea Victoriei, care vor putea funcționa până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend până la ora 1.00.

Și spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care și nunți sau botezuri.

Regulamentul stabilește că vor constitui contravenții amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depășirea orarului de funcționare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor „în veselă de plastic”, montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privința mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi „numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente”. Documentul prevede și că este interzisă ulilizarea mobilierului de terasă pliant și a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta ” alb-beige „.

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, „pe care agenții economici se obligă să le întrețină”, fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic și a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în document se arată că este interzisă construirea platformelor și amplasarea cortinelor de protecție împotriva vântului și a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

De asemenea, proiectul prevede și că va fi interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, „cu excepția standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziții ce includ demonstrații culinare”.

Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul municipalității, www.pmb.ro, cetățenii putând transmite părerile și punctul de vedere până în 25 ianuarie.

Federația Patronatelor din Turism și Servicii suține că proiectul va falimenta Centrul Istoric din București și cere municipalității renunțarea la acest proiect dar și măsuri de încurajare a turismului de divertisment din zonă.

„Propunerea reprezintă o întoarcere la comunism, când restaurantele se închideau exact la 22.00 pentru ca dușmanii poporului să nu comploteze împotriva regimului. Turiștii, fie români, fie străini, nu sunt dușmanii Bucureștiului și ar trebui încurajați să vină, să stea și să cheltuie cât mai mult în Centrul Istoric, nu să fie izgoniți pentru că s-a închis programul”, se arată într-un comunicat de presă al FPTS.

Potrivit sursei citate, prin aprobarea regulamentului în forma actuală, încasările din Centrul Istoric, „de circa 150 de milioane de euro anual”, se vor reduce la un sfert, multe dintre planurile de dezvoltare și de renovare din zonă putând să fie anulate.

Reprezentanții FPTS cer municipalității renunțarea la proiectul privind regulamentul de organizare și funcționare a teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric din Capitală, precizând că operatorii economici nu vor putea achita chiriile doar „din activitatea de zi”. Totodată, aceștia solicită adoptarea unei „atitudini de încurajare a turismului de divertisment” din această zonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția