Federația Sanitas PICHETEAZĂ Ministerul Sănătății timp de zece zile. Sindicaliștii amenință cu GREVĂ GENERALĂ

Federația Sanitas PICHETEAZĂ Ministerul Sănătății timp de zece zile. Sindicaliștii amenință cu GREVĂ GENERALĂ
Sindicaliștii Sanitas pichetează Ministerul Sănătății și anunță ample acțiuni de protest, mergând până la grevă generală, dacă organizația nu va fi consultată în legătură cu noul proiect al Legii sănătății
Publicat: 24/04/2012, 12:46
Actualizat: 14/05/2012, 18:37

Sindicaliștii Sanitas pichetează Ministerul Sănătății din 7 până în 18 mai și anunță ample acțiuni de protest, mergând până la grevă generală, dacă organizația nu va fi consultată în legătură cu noul proiect al Legii sănătății, a anunțat, marți, președintele federației, Leonard Părăscu.

„În intervalul 7-18 mai, Federația Sanitas va organiza pichete în fața Ministerului Sănătății, timp de două ore, în fiecar zi, la care vor participa membrii organizației din toată țara. Estimăm că vor fi minimum 50 și maximum 200 de persoane care vor protesta în fiecare zi în fața Ministerului Sănătății în acest interval”, a spus Leonard Bărăscu, într-o conferință de presă.

De asemenea, sindicaliștii Sanitas vor ca din 25 mai să declanșeze alte acțiuni de protest, cum ar fi un miting de amploare în Capitală, la care să participe 10.000 de oameni din toată țara, dar și grevă generală.

„Legea sănătății trebuie să aibă caracter social, să fie o lege socială și pentru cei 65 la sută dintre români care abia trăiesc de la o zi la alta. Întrucât nu am fost consultați în legătură cu noul proiect, deși am cerut în repetate rânduri conducerii Ministerului Sănătății, Sanitas declaranșează, începând de miercuri, o campanie de strângere de semnături pentru respingerea proiectului Legii sănătății în forma actuală. În acțiunea de strângere de semnături vor fi cooptați și pensionarii. Campania va avea loc în spitale, în spații publice, în parcuri”, a spus președintele Federației Sanitas, într-o conferință de presă.

Totodată, din 2 mai și până în 7 iunie, o caravană Sanitas va circula prin toată țara pentru a discuta cu membri ai federației, dar și cu oameni de peste tot despre proiectul noii Legi a sănătății.

Sindicaliștii cer deblocarea posturilor

Liderii Federației Sanitas cer Ministerului Sănătății o întâlnire de urgență pentru a explica punctul lor de vedere în cazul proiectului noii Legi a sănătății. Sindicaliștii spun că sunt împotriva noii legi, în care nu se regăsește aproape 70 la sută din populația României și al cărei scop este în principal privatizarea sănătății.

„La celelalte proiecte de legi au fost consultări naționale, acum legea se face pe șest. Oamenii nu știu despre ce este vorba, fiind puși în fața unui fapt împlinit, niciodată nu a fost o presiune atât de mare de la cel mai înalt nivel asupra legii sănătății. Am cerut ca, fiind an electoral, legea să fie amânată, dar presiunile se fac tocmai pentru ca ea să apară cât mai curând. O privatizare masivă în sănătate nu este benefică”, a spus și vicepreședintele federației sindicale, Adrian Bârcă.

„Noua lege trebuie să fie acceptată de marea majoritate. Nu înțelegem de ce Guvernul vrea să aducă o lege care să încurajeze privatul, al cărui singur scop este să obțină profit”, a mai spus Adrian Bârcă.

Federația cere totodată revenirea la salarizarea din iunie 2010, deblocarea de urgență a posturilor vacante din sistem și eliminarea limitei de 70 la sută din bugetul unității sanitare privind cheltuielile de personal, aceasta din urmă în condițiile în care 70 la sută din spitalele din România depășesc acest procent.

Sindicaliștii Sanitas susțin că în sistem este un deficit de 50.000 de posturi și cer deblocarea măcar a jumătate dintre acestea.

Ministrul Sănătății, Ritli Ladisalu, declara recent că până la sfârșitul lunii aprilie vor fi gata și celelalte capitole ale Legii sănătății, în prezent fiind în dezbatere pe forum doar capitolul „Spitale”.

Traian Băsescu a cerut Guvernului să lanseze mai repede în dezbatere publică noua lege a sănătății

Președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să lanseze mai repede în dezbatere publică noua lege a sănătății, el avertizând asupra riscului ca actualul sistem de sănătate să se prăbușească în timp ce autoritățile își acordă termene largi pentru a privi la proiectul de lege.

„Dacă tot vorbim de responsabilitate, am înțeles că ne-am luat termene largi să privim în continuare la legea sănătății. Priviți, priviți la această lege până când se va prăbuși actualul sistem de sănătate. Recomandarea mea este că poate scurtați termenul și poate lansați mai repede legea în dezbatere”, declara șeful statului, adresându-se membrilor Guvernului prezenți la ceremonia de depunere a jurământului de către ministrul Mediului, Attila Korodi.

Angajarea de personal fără aprobarea Ministerului Sănătății, utilizarea la capacitate maximă a resurselor tehnice și umane din spital prin acordarea asistenței medicale în regim privat, la cererea pacienților și atragerea de investiții private în spitalul public sunt doar câteva dintre prevederile cuprinse în primul capitol din proiectul Legii sănătății, postat pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Forum Reforma în Sănătate.

Astfel, spitalele ar putea fi transformate în fundații, ceea ce ar pemite managerilor să facă angajări fără aprobarea Ministerului Sănătății și fără restricțiile existente în prezent privind angajarea unei persoane după plecarea din sistem a altor șapte, precum și să încheie parteneriate public-private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA