Femeile din Elveția ar putea merge în armată. Ce intenții au autoritățile

Femeile din Elveția ar putea merge în armată. Ce intenții au autoritățile
Sursă Foto - Shutterstock
Publicat: 21/09/2022, 21:13
Actualizat: 21/09/2022, 21:26

Parlamentul Elveției, una dintre puținele țări europene unde serviciul militar încă este obligatoriu pentru bărbați, a luat miercuri în discuție posibilitatea recrutărilor și în cazul femeilor. Propunerea Parlamentului este o soluție pentru problema efectivelor insuficiente ale forțelor armate, spun aceștia.

Acestă opțiune se regăsește într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în fața Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elvețian. Documentul atestă că deși pe hârtia armată elvețiană se arată un număr de 100.000 de soldați, în realitate sunt doar aproximativ 80.000.

Prin urmare, respectiva comisie propune două alternative, fuzionarea forțelor armate cu serviciile de protecție civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu și pentru femei, în prezent în cazul femeilor acesta fiind voluntar.

Raportul mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară în prezent doar pentru bărbaţi, pentru a le explica cât de important este să servească în armată.

În Elveţia serviciul militar are o durată cuprinsă între patru şi şase luni, în funcţie de armă, dar ulterior rezerviştii trebuie să participe anual la activităţi de instrucţie pentru menţinerea nivelului de pregătire.

Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea serviciului militar obligatoriu. Printre puţinele ţări care au serviciul militar obligatoriu şi pentru femei se numără Israel sau Coreea de Nord.

Serviciul militar era voluntar pentru femei

Regulamentele sistemului militar elvețian stipulează că soldații își păstrează propriul echipament personal, inclusiv toate armele atribuite personal, acasă (până în 2007, acesta a inclus și muniție) sau într-un depozit special.

Serviciul militar obligatoriu se aplică tuturor cetățenilor elvețieni bărbați, femeile servind în mod voluntar. Bărbații primesc de obicei comenzi inițiale la vârsta de 18 ani pentru verificarea eligibilității militare.

Aproximativ două treimi dintre tinerii elvețieni sunt considerați potriviți pentru servicii, în timp ce există servicii alternative pentru cei considerați neeligibili.

Anual, aproximativ 20.000 de persoane sunt instruite în pregătire de bază timp de 18 săptămâni (23 săptămâni pentru forțele speciale).

Reforma „Armata XXI” a înlocuit modelul anterior „Armata 95” și a fost adoptată prin vot popular în 2003, reducând forța de muncă de la 400.000 la un personal de aproximativ 200.000, 120.000 primind pregătire militară periodică și 80.000 de rezerviști care și-au îndeplinit cerințele totale de formare militară.

În 2016, Adunarea Federală Elvețiană a votat pentru reducerea în continuare a armatei de la 140.000 de oameni la 100.000 de oameni, reducând timpul de pregătire de bază de la 21 de săptămâni la 18, dar și creșterea bugetului militar cu 2,4 miliarde de franci elvețieni, potrivit Agerpres.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Cel mai tânăr ostatic al Hamas, în vârstă de doar 10 luni, ar fi trebuit...
Anunț important pentru elevi! Banii de pe tichetele educaționale intră în luna decembrie. Data la...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Cercetătorii au descoperit CÂRTIȚA AURIE! Cât de RAR este ANIMALUL?
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
Vremea se răcește brusc. Vine urgia peste România
Băiatul-profet, care ar fi prezis pandemia de Covid-19, are vești sumbre în legătură cu 2024....
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...