Fifor: Orban s-a gândit să lovească în educație. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru

Redactor:
Alexandru Costea
Fifor: Orban s-a gândit să lovească în educație. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru
Mihai Fifor a scris, pe Facebook, că Guvernul vrea să abroge OUG 114, care prevede creșterea anticipată a salariilor din învățământ la grila din 2022 a Legea salarizării. Fostul secretar general PSD susține că e nevoie de „alfabetizarea urgentă în tainele guvernării pentru Orban și ai lui".

„Dacă mai aveam cumva vreun dubiu referitor la incompetența profundă a guvernului liberal, a venit momentul că Ludovic Orban să ne întărească această convingere. De dată această, Orban s-a gândit să lovească în educație. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru, că, deh, cartea «e greu». Nu ar fi rău dacă cineva ar încerca și ar și reuși să îi explice premierului că nu se poate face performanță fără dascăli bine plătiți! Acesta este un adevăr universal valabil, pe care PSD l-a înțeles și l-a aplicat atunci când a decis, prin lege, creșterea anticipată și consistentă a salariilor medicilor și profesorilor. Prima urgență a fost păstrarea medicilor în țară, prin triplarea salariilor și prin investiții în echipamente medicale, fapt care s-a realizat! Urmau, apoi, profesorii, cărora anul viitor, de la 1 Septembrie, ar fi urmat să le crească anticipat salariile până la nivelul stabilit în grilă corespunzătoare anului 2022”, a scris, joi, pe Facebook, Mihai Fifor.

Totodată, acesta atrage atenția că, având în vedere rezultatele României la ultimele teste PISA, este nevoie de reforma structurală a sistemului de învățământ.

„Guvernul supărat pe carte, PNL, vrea să abroge OUG 114 – care prevede creșterea anticipată a salariilor din Învățământ la grilă din 2022 din Legea salarizării, pe principiul liberal «ai carte, n-ai parte». Prin urmare se compromite definitiv șansa creșterii calității în Educație, printr-o salarizare corespunzătoare. Rezultatele catastrofale ale României la ultimele teste PISA arată cât de mare e nevoia de reforma structurală, profundă a sistemului de învățământ românesc. Nu poți face performanță fără a oferi condiții decente dascălilor și elevilor din această țară. Asta înseamnă o salarizare atractivă, condiții pentru perfecționarea cadrelor didactice de-a lungul carierei, infrastructură performanță pentru desfășurarea actului educațional. Pentru toate acestea este nevoie, cred, de «alfabetizarea» urgență, în tainele guvernării, desigur, pentru Orban și ai lui, altminteri riscăm corijentă în masă a Cabinetului, cu consecințe grave asupra bunului mers al acestei țări”, se arată în mesajul lui Fifor.

Ludovic Orban a declarat că trebuie luate măsuri „de substanță” pentru a crește calitatea educației, nu măsuri „cosmetice”, întrebat despre rezultatele testului PISA. Premierul a precizat că proiectul președintelui Iohannis, „România Educată”,stă la baza acțiunii guvernamentale în educație.

59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță, potrivit raportului PISA publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide