Filmul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, premiul „Un Certain Talent” la Cannes

Filmul Comoara, de Corneliu Porumboiu, premiul Un Certain Talent la Cannes
Publicat: 25/05/2015, 12:00

Secțiunea Un Certain Regard face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiția oficială. Secțiunea a fost introdusă în 1978, de fostul președinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secțiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni și stiluri diverse, originale și diferite, care caută recunoaștere internațională.

Juriul secțiunii Un Certain Regard a fost prezidat anul acesta de actrița și regizoarea Isabella Rossellini.

Potrivit variety.com, Corneliu Porumboiu a primit premiul Un Certain Talent pentru „magistrala narațiune” din „Comoara”.

Filmul „Comoara” spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor este „Robin Hood”. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

Rolurile principale în filmul „Comoara” sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele „Aferim!”, „Câinele japonez”, „Domnișoara Christina”), Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectați după un proces amplu de casting, care s-a desfășurat pe parcursul a trei luni.

Vorbind despre personajele din filmul său, regizorul Corneliu Porumboiu declara recent că acestea „sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri”.

„Mi-a fost întotdeauna teamă să urmez rețete. Când scriu un scenariu, îmi place mult să schimb la casting sau la filmare etc. Filmele mele par a fi destul de conceptuale, dar vreau să am timp și libertatea de a improviza. Pentru mine, un film se face doar pe platoul de filmare. Pentru acest film, provocarea a fost de a găsi «un ton» bun. Filmând căutarea comorii prea realist, aș fi putut cădea în comedia situației sau caricatură. Dar m-am eliberat lucrând. Acum, personajele mele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri, cu fețe suficient de puternice, sper eu, pentru a întruchipa poveștile lor fără prea multe explicații”, a spus Corneliu Porumboiu.

Imaginea filmului „Comoara” este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat și la „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, iar producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International.

Proiectul a primit o finanțare de 1.574.000 de lei de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și este susținut de HBO România și Arte France.

Filmul are un agent internațional de distribuție – Wildbunch -, urmând ca premiera în România să aibă loc pe 29 mai.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanți regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu și Radu Muntean. A primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluția din 1989 într-un oraș de provincie. S-a întors la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Polițist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI și premiul juriului secțiunii Un Certain Regard.

De asemenea, acesta a regizat „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, un film care a fost prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume.

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 13 mai și se va încheia duminică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase