Firea mută târgul de Crăciun din Piața Victoriei. „Este începutul anarhiei”. Primarul Capitalei va depune plângeri penale

Detalii pe Gândul.

UPDATE 18:00: Firea: Vom depune plângeri penale pentru distrugerea bunurilor municipalității

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, sâmbătă seara, că vor fi depuse plângeri penale pe numele celor care au dezasamblat structurile metalice din Piața Victoriei, echipamente care aparțin Municipalității, ea precizând că vizate sunt și autoritățile care „nu și-au făcut datoria”.
Edilul Capitalei a spus că va depune plângeri penale pentru „distrugerea bunurilor municipalității și față de cei care au perturbat ordinea”, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

În același context, ea a spus că plângerile penale vor viza și autoritățile care nu și-au făcut datoria în cazul protestului de sâmbătă dimineața.

UPDATE 16:16: „Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi și, ca atare, trag un semnal public de alarmă. Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și Târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil, cât și penal”, arată Gabriela Firea.

Edilul a spus că a „constatat cu amărăciune” faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, „din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”.

„Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără că instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public, ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenență politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasă”, arată primarul general al Capitalei.

Mai mult, sursa menționată subliniază că spațiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui „grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat”.

„Există o legislație clară cu privire la adunările publice și respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni cât și pentru instituțiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice. Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescență unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țara noastră”, mai spune Firea.

Primarul Capitalei conchide spunând că nu va mai tolera niciun fel de abatere de la lege în ce privește manifestațiile publice: „Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea. Democrația înseamnă libertate, dar în egală măsură și responsabilitate. Legea e aceeași pentru toți!”, explică edilul.

UPDATE 15:57: Un număr de trei persoane prezente în Piața Victoriei au fost sancționate contravențional, sâmbătă, pentru tulburarea ordinii publice și pentru că au agresat un bătrân, acestea primind amenzi de 7.000 de lei, potrivit unui anunț al Jandarmeriei Române.

„Jandarmeria sprijină și protejează dreptul constituțional la liberă exprimare în spațiul public, dar vă solicită să vă disociați de persoanele care tulbură ordinea publică, care agresează fizic sau care încearcă să-și exprime acest drept, prin violență fizică și simbolică. Cele trei persoane care au provocat astăzi (sâmbătă – n.red.) tulburarea ordinii publice și au agresat o persoană în vârstă, au fost sancționate contravențional cu suma de 7.000 de lei”, conform sursei citate.

UPDATE 15:44  Mai multe echipe de muncitori au strâns materialele ce urmau să fie folosite pentru amenajarea Târgului de Crăciun în Piața Victoriei, organizat de Primăria Capitalei, acestea fiind urcate în mașini și transportate din fața Guvernului. Poliția Capitalei face verificări pentru a stabili dacă protestatarii care au demontat structura metalică, adusă de reprezentanții Municipalității în Piața Victoriei, au încălcat sau nu legea, potrivit oficialilor instituției.

„Cu privire la dezasamblarea construcției metalice amplasate în Piața Victoriei se fac verificări pentru a se stabili dacă această acțiune are sau nu un caracter ilicit”, au declarat reprezentanții Poliției Capitalei.

Mai mulți muncitori au împachetat materialele aduse sâmbătă dimineața și care urmau să fie folosite pentru amenajarea târgului din Piața Victoriei. Aceastea au fost puse în camioane și, potrivit unor surse, vor fi duse în zona Pieței George Enescu, din Capitală.

UPDATE 14:52 Manifestanții din Piața Victoriei au început să demonteze schelele puse de Primăria Municipiului București (PMB) pentru Târgul de Crăciun, ce ar urma să aibă loc în intervalul 5-17 decembrie, ei spunând că vor să „își ia piața înapoi” și că nu sunt de acord cu inițiativa municipalității.

O parte dintre protestatarii din Capitală au început să demonteze schelele puse de municipalitate în fața Guvernului, pe structura cărora ar urma să fie construită o scenă, ce va fi folosită la Târgul de Crăciun.

Oamenii spun că vor să își „ia piața înapoi” și că nu li se pare normal ca, în locul în care, de la începutul anului, își strigă nemulțumirile față de măsurile guvernanților, să fie aduși copii care să cânte colinde.

UPDATE: Jandarmii și protestatarii s-au îmbrâncit, sâmbătă, în Piața Victoriei, după ce reprezentanții forțelor de ordine au venit pentru a cere explicații unuia dintre manifestanți, în urma incidentelor mai multe persoane fiind ridicate și duse la o secție de poliție.

Disputa a apărut după ce în Piața Victoriei au venit mai mulți jandarmi pentru a-l ridica unul dintre protestatari. Acest lucru s-a întâmplat pentru că manifestantul a fost agresat de un bătrân nemulțumit că oamenii s-au adunat în piață. Bărbatul de 71 de ani l-a lovit pe protestatar, iar acesta a ripostat și l-a lovit cu pumnul în față. În urma incidentului, mai multe forțe de ordine au fost mobilizate în fața Guvernului.

Faptul că jandarmii au venit pentru a-l ridica pe protestatar a creat nemulțumiri în rândul celorlalți manifestanți, care au început să îi împingă.

Ulterior, forțele de ordine au ridicat mai multe persoane și le-au dus la o secție de poliție.

„Violența nu va rezolva nemulțumirile, ci va conduce la conflicte inutile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Mai mulți protestatari s-au adunat, sâmbătă dimineața, în Piața Victoriei, din Capitală, pentru a încerca să împiedice amenajarea Târgului de Crăciun de către Primăria Municipiului București (PMB), programat pentru perioada 5-17 decembrie.

Oamenii au ajuns de la primele ore ale dimineții în Piața Victoriei, acolo unde mai mulți angajați ai Municipalității au început organizarea târgului specific sărbătorilor de iarnă. Mai exact, au fost puse garduri care împrejmuiesc Piața Victoriei și au fost aduse utilaje care vor fi folosite la amplasarea căsuțelor de Crăciun. În Piața Victoriei au fost aduse toalete ecologice, parapeți din beton și mai multe structuri metalice.

Protestatarii susțin că scopul acestui eveniment al Primăriei este de a le „ocupa piața”, locul în care, începând din ianuarie, își manifesta dezaprobarea față de măsurile guvernului. Ei strigă: „Vrem spitale, nu târguri penale!”, „Nu cedăm Piața Victoriei!”, „Firea, nu uita, piața nu-i Belina ta!”.

Ei s-au luat la ceartă cu jandarmii mobilizați în zonă și, ulterior, au dărâmat unul dintre gardurile puse de jur împrejurul pieței.

În perioada 5-17 decembrie, în Piața Victoriei, Primăria Capitalei va organiza un târg de sărbători.

„Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Primăria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS și ARCUB, în perioada 5 -17 decembrie, în Piața Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor «Târg de sărbători – Festival de colinde și obiceiuri de iarnă». În acest scop, în alvelola centrală a pieței vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuțe și o scenă pe care vor evolua ansambluri de copii și elevi, precum și artiști consacrați. Târgul va fi deschis în perioada menționată, zilnic, între orele 10 și 22. Pentru accesul vizitatorilor vor fi amenajate treceri de pietoni temporare, iar traficul auto nu va fi restricționat”, arată Primăria Capitalei, într-un răspuns transmis Agenției de presă MEDIAFAX.

Tot instituția condusă de Gabriela Firea precizează, pentru MEDIAFAX, că în Piața Victoriei va avea loc pe 31 decembrie, între orele 19.00 și 1.00, Concertul de Revelion organizat de Primăria Capitalei.
Primăria Capitalei precizează totodată că Piața Victoriei a fost aleasă ca locație pentru cele două evenimente, respectiv „Târgul de sărbători – Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă” și „Revelion 2017-2018″, deoarece în Piața Constituției, între 1-27 decembrie 2017, se desfășoară „Târgul de Crăciun”, iar în Piața Universității va avea loc un alt eveniment, în aceeași perioadă.

Potrivit alineatului 2 al articolului 5 din legea 60/1991 republicată, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, „este interzisă desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Târgul va fi amenajat de Municipalitate în Piața Victoriei, acolo unde, în fiecare duminică, sunt organizate proteste.

Câteva sute de persoane au ieșit în stradă vineri seara pentru a manifesta față de inițiativa Municipalității de organziarea a târgului. Ei au scandat: „Firea, nu uita, asta nu e piața ta”, „PSD, ciuma roșie”, „Trădătorii”, „Demisia”.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide