Fizician din Iași, explicație după o bubuitură în oraș: Unda de șoc, cauzată de căderea unui meteorit

Fizician din Iași, explicație după o bubuitură în oraș: Unda de șoc, cauzată de căderea unui meteorit
Publicat: 11/07/2019, 10:22

Bubuitura puternică i-a luat prin suprindere pe ieșeni, zgomotul puternic fiind auzit atât în oraș, cât și în comunele din jur.

Ieșenii au reacționat pe rețelele de socializare, au povestit ce au auzit și au încercat să găsească o explicație, dat fiind faptul că autoritățile nu au putut spune ce s-a întâmplat.

Singura lămurire vine din partea unui profesor de la facultatea de fizică din Iași. Silviu Gurlui susține că, potrivit unor măsurători realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, unda de șoc ar fi fost cauzată de căderea unui meteorit.

„În Iași, marți, la ora 14, 8 minute și 35 de secunde s-a resimțit o undă de șoc extrem de puternică în municipiul, dar s-a înregistrat și în vecinătatea orașului, la 50 de km distanță, înspre Târgu Frumos, înspre Vaslui. Măsurătorile mele arată că această undă de șoc a fost urmată de o undă de vibrații, resimțită în clădiri, au tremurat geamurile, iar oamenii au confirmat acest lucru”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Silviu Gurlui.

Potrivit acestuia, unda de vibrație a fost cauzată de căderea unui meteorit în zona de nord, nord-est a orașului.

„Această undă de vibrație a durat până la 5 secunde, dar doar primele două secunde au fost mult mai importante și au avut consecințe mai relevante. Cercetările mele au arătat că sursa este un meteorit, căzut în partea de nord, nord-est a orașului Iași și această undă s-a propagat mai departe pe direcția sud, sud-vest, cu o anumită întârziere spre marginea orașului cauzată de timpii de propagare. În Iași acest sunet s-a simțit extrem de puternic, asta înseamnă că a fost o energie cinetică extrem, extrem de mare și cumva oamenii au resimțit acest șoc ca un mic cutremur”, a explicat Silviu Gurlui.

Măsurătorile realizate de acesta au fost făcute cu ajutorul unui echipament instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii.

„Este un echipament montat de mine în turnul ceasului, la Palatul Culturii, pentru a monitoriza efectele naturale – zgomot și nu numai, asupra alor fenomene induse în Palat și nu numai. Cu această ocazie am surprins, pentru că instrumentul monitorizează continuu, și acest eveniment. Prezența sunetului a fost extrem de joasă, a fost undeva la 20 până la 100 de Hertzi, un sunet cu frecvență foarte joasă și oamenii l-au perceput cu o intensitate foarte mare, așa cum s-a înregistrat și cu echipamentul meu”, a declarat Gurlui.

Marți la prânz o bubuitură puternică s-a auzit în tot orașul Iași. Speriați, oamenii au postat pe rețele de socializare, întrebând ce s-a întâmplat. Evenimentul le-a stârnit curiozitatea ieșenilor pentru că în urmă cu trei ani o bubuitură asemănătoare a zguduit orașul.

Un eveniment similar a avut loc și în urmă cu trei ani, pe 1 iunie 2016, aproape de prânz. Nici atunci nu a fost găsită o explicație. Potrivit lui Silviu Gurlui este foarte posibil ca și atunci să fi fost vorba tot despre căderea unui meteorit.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...