FMI vine la București în perioada 15-29 ianuarie pentru evaluările acordului stand-by

FMI vine la București în perioada 15-29 ianuarie pentru evaluările acordului stand-by
Publicat: 03/01/2013, 13:12
Actualizat: 25/06/2013, 16:49

O misiune a Fondului Monetar Internațional condusă de Erik de Vrijer se va afla la București în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a și a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuție fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale și politica monetară

„O misiune FMI, condusă de Erik de Vrijer, va vizita Bucureștiul de la 15 până pe 29 ianuarie 2013 pentru a efectua cea de-a 7-a și a 8-a evaluare a acordului stand-by cu România. Misiunea FMi va discuta cu autoritățile române pe marginea evoluțiilor eocnomice recente și prognozei, bugetului guvernului general pe 2013, progresului în privința reformelor structurale, precum și politicii monetare”, a declarat reprezentantul FMI în România și Bulgaria, Tonny Lybek, într-un comunicat transmis joi.

Misiunea FMI va fi însoțită de echipe de la Comisia Europeană și Banca Mondială, precizează Lybek.

Oficialul FMI reiterează că autoritățile române nu intenționează să acceseze resursele disponibile în cadrul acordului de precauție.

Premierul Victor Ponta a declarat la votul de învestitură al Guvernului, în plenul Parlamentului, că Guvernul este hotărât să încheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială deoarece UE este în plină furtună economică, precizând că nu toate propunerile formulate de aceste instituții sunt mereu perfecte, dar că un astfel de acord este important.

„Nu tot ceea ce ne propune FMI sau Comisia Europeană sau Banca Mondială este întotodeauna perfect, avem obligația să negociem în numele României, dar în același timp avem obligația să avem un nou acord preventiv, să arătăm seriozitate și că avem din ce în ce mai puțină nevoie în anii care urmează de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce este bine, de fapt, pentru țara noastră”, a spus Ponta.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a afirmat la rândul său că Guvernul va încerca să opereze o reducere de taxă chiar din acest an, cu condiția ca experții FMI, BM și CE să fie de acord cu propunerea sau cu măsurile de compensare în cazul în care rezultă un efect negativ asupra bugetului.
El a arătat că ministerul va începe discuții tehnice cu experții FMI pe marginea proiectului de buget chiar înainte de sosirea delegației misiunii de evaluare. Potrivit lui Chițoiu, proiectul de buget va fi definitivat împreună cu delegația FMI și va fi depus în Parlament înainte de sfârșitul lunii ianuarie.

În programul de guvernare au fost anunțate mai multe măsuri de reducere a fiscalității în perioada 2013-2016, cele mai importante fiind scăderea TVA de la 25% la 19%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale și trecerea de la cota unică de 16% la o cotă progresivă cu nivele de impozitare de 8%, 12% și 16%.

Premierul Ponta a declarat marți seară într-o emisiune televizată că impozitarea diferențiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an, dar principiul conform căruia taxarea trebuie să fie mai redusă pentru unele categorii sociale va fi avut în vedere în continuare.

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că dorește să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuși, în noiembrie a fost prezentă o misiune tehnică, în timpul căreia experții FMI au analizat performanțele economice și bugetare, fără a face însă niciun fel de declarații publice și fără un raport către consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înțelegerii începute în 2009, și urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.

Fostul ministru de finanțe Florin Georgescu declara, însă, în luna noiembrie, că Guvernul intenționează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiționalitățile nerealizate curprinse în actuala înțelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tortură în stil mafiot la o stână din Bacău. Proprietarul i-a turnat picioarele în beton...
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca...
Adrian Mititelu Jr, jefuit în vacanța din Mykonos! Hoții i-au spart vila de lux
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Celebra actriță, diagnosticată cu CANCER MAMAR. E devastată după reconstrucția mamară. „Sunt în viață și...
Cât te costă să dormi într-un lan de lavandă. Reacţia unui turist din Polonia ajuns...
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
Mesajul tulburător transmis de familia lui Cristian Molnar, în a șasea zi de căutări. Fratele...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât de bună e, de fapt, Dacia Duster 2024? VIDEO
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Cea mai PUTERNICĂ RACHETĂ din lume, lansată ASTĂZI! Urmărește LIVE
PIEDONE zdruncină scena politică din România. Anunțul venit CHIAR ÎNAINTE de alegeri: Îmi pare rău
Creșterea venitului minim, bătută în cuie. Câți români vor avea salarii mai mari
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Doliu uriaș în lumea filmului internațional! Philippe Leroy a murit t la vârsta de 93...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Câte informații poate reține creierul? Cercetătorii s-au înșelat amarnic!
×