Fost șef al Armatei: În Orientul Mijlociu avem de a face cu o escaladare a unui conflict existent

Fost șef al Armatei: În Orientul Mijlociu avem de a face cu o escaladare a unui conflict existent
Publicat: 08/01/2020, 14:10

„În Orientul Mijlociu avem de-a face cu o reîncălzire sau o escaladare a conflictului deja existent, este o zonă fierbinte în continuare. Acum asistăm la o escaladare a tensiunilor în special între Iran și Statele Unite. După toate normele de evaluare a unei crize, în momentul de față încă nu suntem în zona de confruntare direct, armată (…) În prezent, opinia publică internațională, atât Uniunea Europeană, cât și statele importante din punct de vedere al capacității militare și economice, mă refer la China, Rusia, mai corect spus, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU fac demersuri pentru a convinge Statele Unite să nu escaladeze criza. Toți ochii sunt acum pe Statale Unite, cum vor reacționa. Au mai multe opțiuni: să dea o lovitură de răspuns, și prin asta să arate că oricând pot să lovească. Pot să declanșeze o operațiune militară, dar SUA mai are și alte pârghii, cum sunt cele diplomatice. Într-o logică de dinainte de perioada Trump această situație ar trebui să fie ridicată în Consiliul de Securitate, SUA având toate argumentele pentru a discuta la nivelul ONU acțiunile agresive ale Iranului în zonă (…)Întrucât declarația făcută de oficialii SUA după atacul din noaptea trecută susține că nu sunt victime, ar fi un prim mesaj privind abținerea de la o lovitură de răspuns și concentrarea pe alte măsuri, diplomatice, precum și de izolare completă economică a Iranului”, a declarat generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General.

„România este un partener strategic al SUA și suntem solidari cu poziția americană. În momentul de față în zonă avem militari, parte a misiunii NATO de instruire a forțelor armate irakiene. Aceștia se vor retrage în zone mai puțin expuse, conform comunicatelor oficiale ale MapN. Mai sunt și cetățeni români în Irak și în Iran care pot fi afectați de acțiuni militare. Acești cetățeni au fost sfătuiți să părăsească zona. După toate comunicatele transmise de ministerele de externe, inclusiv cel român, către cetățenii prezenți în zonă, sunt posibile acțiuni militare, periculoase, și atunci fiecare trebuie să-și protejeze cetățenii.
(…)

Eu sunt de părere că nu vor urma acțiuni directe împotriva Iranului, dar perioada Trump ne-a adus multe surprize și nu știm exact care vor fi evoluțiile în zilele următoare. Aș miza mai degrabă pe acțiuni împotriva forțelor pro-iraniene din zonă, dar mai ales pe o puternică acțiune diplomatică din partea SUA pentru condamnarea acțiunilor Iranului și pentru izolarea acestuia inclusiv prin întărirea embargoului, nu doar sancțiuni. Cred că vor fi presiuni înclusiv pe China, pe Rusia și Turcia, ca Iranul să fie izolat și prin sancțiunile economice impuse să se producă o schimbare de regim și de atitudine în Iran (…) Nu este foarte clar dacă cei 80 de milioane de iranieni sunt de acord cu acțiunile conducerii politico-militare-religioase din Iran”, a mai spus generalul Dănilă, pentru MEDIAFAX.

Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineții de miercuri, „ca represalii pentru atacul cu drone americane” asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.

Casa Albă a anunțat că este la curent cu situația, iar președintele Donald Trump a fost informat și „monitorizează” situația.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis vineri dimineață, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

Tags:
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația