Fost șef al unei comisii de bacalaureat din Mangalia, doi ani de închisoare pentru mită

Fost șef al unei comisii de bacalaureat din Mangalia, doi ani de închisoare pentru mită
Publicat: 02/03/2015, 23:44

În acest dosar, au fost judecate de Tribunalul Constanța 12 persoane, printre care profesori, elevi și părinți, acestea fiind acuzate de către procurorii DNA de fraudarea examenului de bacalaureat susținut în iunie-iulie 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Gheorghe Amza, președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității.

Instanța a decis totodată confiscarea de la Gheorghe Amza a sumelor de 3.000 de euro și 1.863 de lei.

De asemenea, Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreședinte al comisiei respective, a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Profesorii Florin Pădureanu, Doina Manoleasa și Valeria Maria Tudosa, membri în comisia de bacalaureat, și Otilia Stere, secretara comisiei, au primit doi ani de închisoare cu suspendare, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor în cadrul comisiei de bacalaureat, a fost condamnată la 10 luni de închisoare cu suspendare, iar Veronica Cara la șase luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

Cilica Stângaciu și Aurel Boboșatu, candidați la examenul de bacalaureat, au fost condamnați la șase, respectiv patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și complicitate la dare de mită. Totodată, Gabriela Alexoiu și Viorel Urziceanu, părinți ai unor candidați la examenul de bacalaureat, au primit patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și complicitate la dare de mită.

Tribunalul Constanța a mai hotărât ca fiecare din cele 12 persoane să plătească suma de 4.400 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Decizia magistraților poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Cele 12 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA în august 2013.

Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanței, că în cursul lunilor iunie-iulie 2013, Gheorghe Amza, președintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulți candidați la examen, suma totală de 3.000 de euro și contravaloarea cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, și a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

„În data de 30 iunie 2013, la același examen de bacalaureat, și alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulți elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpații Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei, au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreședintele comisiei de bacalaureat, a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia, informaticianul liceului și secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei”, scriau procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că Gheorghe Amza și cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaților la examen Boboșatu și Stângaciu, precum și al părinților Alexoiu și Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susțină examenul la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia.

Procurorii o acuzau pe Cara că a intermediat contactul dintre Amza și persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu președintele comisiei de bacalaureat pe toată durata desfășurării examenului și l-a ajutat să primească o parte din mită.

„În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, președinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina și Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat, și Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial”, se mai arăta în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee