Fosta directoare de la „Bolintineanu”, amendată pentru că nu s-a prezentat la proces

Fosta directoare de la Bolintineanu, amendată pentru că nu s-a prezentat la proces
Publicat: 07/11/2013, 13:06
Actualizat: 12/11/2013, 12:38

Fosta directoare a liceului bucureștean „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, a fost amendată cu 500 de lei de Tribunalul București, joi, pentru că nu s-a prezentat la termenul de judecată din dosarul legat de fraudarea examenului de bacalaureat.

Judecătorul a luat această măsură întrucât nu este pentru prima dată când Vărzaru nu se prezintă la un termen, arătând că fosta directoarea „exercită cu rea-credință drepturile procesuale”.

„Este un dosar extrem de mediatizat. Nu înțeleg de ce se încearcă tergiversarea acestei cauze. (…) Dacă nu se va prezenta în vederea audierii, mă gândesc foarte serios la luarea unei alte măsuri”, a spus judecătorul cazului.
Următorul termen al procesului a fost fixat de instanță pentru 18 noiembrie.

Fosta directoare a liceului „Dimitrie Bolintineanu” a fost eliberată din arest la 10 septembrie, de Curtea de Apel București. Ea a primit, în schimb, interdicția de a părăsi Capitala.

Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată, la 23 august, în dosarul fraudei de la bacalaureat, alături de vicepreședinta comisiei de examen, o membră a comitetului de părinți și secretara liceului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au trimis-o în judecată, în stare de arest, pe Costica Vărzaru, pentru trafic de influență și instigare la tentativă la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, s-a arătat într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei.

În același dosar, procurorii le-au trimis în judecată pe Gina Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, pentru trafic de influență, Elena Dumitru, secretara liceului, și Mimioza Maria Vulcu, vicepreședintă a comisiei de bacalaureat, pentru tentativă la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, a pretins și primit bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența față de membrii comisiei de bacalaureat și față de cadrele didactice cu atribuții de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidați.
Procurorii susțin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât și ascunse în pachete de țigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica și alți profesori ai unității școlare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, au arătat procurorii, în actul de sesizare al instanței.

În documentul citat s-a mai precizat și că fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a făcut și demersuri pentru desemnarea unor membri și a unor supraveghetori asupra cărora să-și poată folosi influența pentru fraudarea examenului.

La 1 iulie, cu ocazia desfășurării probei scrise la limba și literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreședintă a Comisiei de Bacalaureat, și secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezență era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menționați pe o filă A4 găsită în geanta sa, susțin anchetatorii.

„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menționate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au mai arătat procurorii, în rechizitoriu.

Prin același rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru profesorii supraveghetori și elevii de la „Bolintineanu” care au susținut la 1 iulie proba scrisă la examenul de bacalaureat, în vederea efectuării de cercetări pentru fapte de corupție.
Costica Vărzaru a fost arestată preventiv în 2 iulie, printr-o decizie a Tribunalului București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Ea a fost demisă din funcția de director al Liceului „Dimitrie Bolintineanu” la 1 iulie, ziua în care au început probele scrise ale examenului de bacalaureat, când procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut percheziții la acest liceu și au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La 1 august, Vărzaru a fost adusă la Parchetul Capitalei, unde i s-a luat probe de scris necesare la o expertiză grafoscopică, pentru a se afla dacă ea a întocmit o listă cu 15 elevi care ar fi urmat să fie favorizați la bacalaureat.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au găsit la vicepreședintele comisiei de examinare de la liceul bucureștean „Bolintineanu” două documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. În urma audierilor ar fi reieșit că vicepreședintele comisiei avea listele de la Costica Vărzaru, intenția fiind aceea de a fi favorizați la examen elevii menționați pe foile respective, potrivit surselor citate.

Aceleași surse au spus că Vărzaru a admis în fața anchetatorilor că a dat listele vicepreședintelui comisiei, iar întrebată care era scopul acestui demers, ea le-ar fi spus anchetatorilor că „oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care îi simpatizam eu mai mult”.

Astfel, au menționat sursele citate, pentru a asigura o bună plajă probatorie privind acest aspect, procurorii au hotărât că este cazul să fie făcută o expertiză grafoscopică, pentru a se atesta că scrisul de pe acele liste aparține Costicăi Vărzaru.
Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.
Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, anunța, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la „Bolintineanu” au fost audiați, la sediul Poliției Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinația banilor, au mai spus sursele citate.

Otilia Ciocan, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...